Årskrönika: Populäraste artiklarna om Kina under 2020

Varje år har jag för vana att sammanfatta de mest lästa artiklarna här på InBeijing. Tio-i-topp-listan för år 2020 domineras inte helt oväntat av COVID-19; fyra av de tio mest lästa artiklarna handlar om viruset som plågade världen under det föregående året.

I övrigt är det främst artiklar med en svensk vinkel som dragit intresse från er läsare. Rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt och debaclet kring Huawei är exempel på detta, liksom den mongoliska aktivisten Baolige Wuring som riskerar utvisning från Sverige.

Vid sidan av COVID-19 är utvecklingen i Hongkong och den allt med fruktansvärda situationen i Xinjiang de två historier som sannolikt fått mest uppmärksamhet i internationella mediers Kinarapportering under årets gång. På InBeijing är det dock bara en artikel om dessa två ämnen som letat sig in bland de tio mest lästa, nämligen avslöjandet om hur Disney spelat in en del av sin storfilm Mulan i regionen Xinjiang.

Se nedan listan över de tio mest lästa texterna från 2020, samt en kortare lista av artiklar som inte riktigt tog sig till topplistan, men som jag själv tycker är värda att uppmärksamma lite extra.

1)Rapport: Kinas siffror om antalet sjuka och döda i COVID-19 är falska” – Givet hur kinesiska myndigheter mörkade själva utbrottet av COVID-19, har tvivel uppstått även vad gäller statistik och siffror angående antalet insjuknade och döda. I ovanstående artikel från april, uppmärksammar jag en amerikansk underrättelserapport som menar att kinesiska myndigheter medvetet spelar ner antalet coronapatienter för att få fördelar i propagandakriget kring uppkomsten och hanteringen av viruset.

Artikeln skrevs då USA endast hade drygt 215 000 bekräftade fall och drygt 5 100 döda i COVID-19, vilket redan då var mer än Kina. I skrivande stund har USA 20 445 654 fall och 354 215 döda, jämfört med bara 87 071 respektive 4 634 för Kina. Även om det står utom allt rimligt tvivel att Kina har lyckats bättre än USA att stoppa smittospridningen, så kvarstår fortfarande frågetecken kring den kinesiska statistiken. För bara ett par dagar sedan kom en kinesisk rapport som uppskattade att omkring en halv miljon människor kan ha haft COVID-19 bara i staden Wuhan.

2)Om Huawei inte får bygga 5G i Storbritannien, bygger Kina inte kärnkraft eller snabbtåg åt britterna” – Sverige är långt ifrån det enda land som under årets gång utsatts för illa förtäckta hot om man väljer att utestänga Huawei från sitt 5G-nät. I juni sade Kinas ambassadör i London att kinesiska företag kan komma att tänka om gällande konstruktion av kärnkraftverk och snabbtåg i Storbritannien, om Huawei förbjuds från att bygga 5G i Storbritannien.

Icke desto mindre skedde just detta. Trots att premiärminister Boris Johnson till en början verkade positivt inställd till Huawei, så uttryckte flera parlamentariker även inom hans eget parti motstånd på ett vis som resulterade i att företagets produkter ska fasas ut från det befintliga telenätet, och inga nya tillåtas i det framtida. Det är oklart om Kina avser göra verklighet av hoten som nämns ovan, genom att inte följa redan underskrivna kontrakt angående byggnation av kärnkraft och snabbtåg.

3)Nya, häpnadsväckande uppgifter om Gui Minhai och Anna Lindstedt” – Rättegången mot tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt skapade av förklarliga skäl särskilt stor uppmärksamhet just i Sverige. Innan rättegången ägde rum i mars, sipprade ny information ut från flera håll. I denna artikel från mitten av januari framkommer att Lindstedt i perioder ringt Gui Minhais dotter Angela Gui flera gånger om dagen, och gråtit över sin oförmåga att lösa fallet.

Angela Gui fick då ofta trösta Lindstedt, snarare än tvärtom. Men Gui var inte den enda som vid ett tidigt skede upptäckte Lindstedts besynnerliga agerande. Personal vid svenska ambassaden i Peking slog redan våren 2017 larm om hur Lindstedts hantering av fallet Gui Minhai inte följde regelboken. Det skulle dock dröja ett år innan utrikesminister Margot Wallström och kabinettsekreterare Annika Söder kom överens om att Lindstedt måste lämna posten i Peking i förtid, och sedan ytterligare ett år innan så faktiskt skedde under kaosartade former.

Anna Lindstedt friades senare i rättegången mot henne, vilket jag skrev närmare om i bland annat Expressen.

4)Därför pågår en kampanj för bojkott av Disneys nya film Mulan” – All publicitet är inte bra publicitet. Det blev Disney varse om då en kampanj drog igång för att bojkotta deras produktion Mulan, med anledning av att delar av filmen spelats in i regionen Xinjiang, mitt under en förföljelse av etniska minoriteter som allt fler bedömare kategoriserar som ett folkmord.

Dessutom tackade Disney i eftertexterna åtta stycken myndighetsbyråer i Xinjiang som är direkt inblandade i dessa övergrepp – bland annat ett lokalt kontor tillhörandes Xinjiangs säkerhetsbyrå, samt ett kontor för propaganda som jobbat på högvarv för att förneka de politiska fånglägren i regionen. Förutom att filma, så spenderade Disneys personal flera månader i Xinjiang för att förbereda sitt arbete.

Disneys samarbete med lokala myndigheter i Xinjiang ses som ytterligare ett bevis på hur långt utländska filmbolag är redo att gå för att förbättra sin ställning på vad som i år blev världens största marknad för biofilmer.

5)Nya fall av COVID-19 i Wuhan inkluderas inte i Kinas officiella statistik” – Här en artikel på samma ämne som den som toppade listan, nämligen tvivel kring statistik över antalet kineser som insjuknat i COVID-19. Just denna artikel bygger på en rapport från kinesisk media, som menade att personer som testats positivt för viruset men inte visar några symptom, heller inte tas med i den officiella statistiken.

Det är precis av denna anledning som den nya kinesiska studien jag nämnde ovan ger vid handen att en halv miljon personer sannolikt har haft COVID-19 i Wuhan. De har nämligen inte tagits med i statistiken, eftersom de inte visat några symptom.

6)Tidslinje över COVID-19 som visar hur utbrottet först mörkades i Kina” – Förutom statistiken kring antalet insjuknade, uppstod tidigt även tvivel angående hur öppna kinesiska myndigheter varit när det gäller att informera såväl sin egna medborgare som omvärlden om utbrottet av COVID-19. Denna artikel från mars innehåller en tidslinje från december 2019 till januari 2020 som Axios sammanställt, vilken visar hur viruset till en början mörkades på både lokal och central nivå.

Axios uppmärksammar även en rapport som indikerar att antalet globala fall av COVID-19 hade kunnat vara 95 procent färre om kinesiska myndigheter agerat mot viruset tre veckor tidigare. Nu har mycket vatten förvisso runnit under broarna sedan dess. Men den inledande reflexen från kinesiska myndigheters håll att mörka utbrottet, är utan tvivel en förklaring till den aggressiva propagandakampanj man bedrivit för att övertyga omvärlden att så inte är fallet.

7)Huaweis reaktioner efter bannlysningen från Sveriges 5G-nät” – Texter om Huawei har dragit många läsare under det gångna året, särskilt om någonting skett i relation till Sverige. Denna artikel sammanfattar hur Huawei först reagerade efter att företaget bannlysts från det svenska 5G-nätet. Förutom kinesiska myndigheters ilska och illa förtäckta hot, har nämligen Huawei själva också bedrivit en lobbykampanj för att ändra på svenska myndigheters beslut i frågan.

Särskilt aktiv har Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen. I artikeln ovan återges några av hans påståenden om att förbudet mot Huawei sätter Sveriges tekniska utveckling och ekonomiska tillväxt på spel. Han beklagar sig också över att beslutet är ”politiskt”. Ovanstående artikel kan med fördel läsas tillsammans med ”Påtryckningar, hot och listiga lögner för att häva Sveriges förbud mot Huawei”.

8)Taiwan världens andra säkraste land – Sverige på plats 83 av 133 i omfattande ranking” – Listor och rankingar brukar utgöra populär läsning på InBeijing, särskilt då Kina eller andra länder i regionen jämförs med Sverige. I somras sammanställde Numbeo en ranking där Taiwan listades som världens näst säkraste land, medan Sverige hamnade på plats 83 av 133 länder.

Hongkong hamnade på samma ranking på plats sex, medan Kina återfanns på 33:e plats. Positionerna baseras på ett så kallat ”säkerhetsindex”, där Taiwan fick 84,47 och Sverige 52,57 poäng. Artikeln kan med fördel läsas tillsammans med ”Taiwan har världens bästa sjukvård, Sverige på plats 28 av 89 länder” från augusti 2019, som är en av de mest lästa och kommenterade texterna någonsin på InBeijing.

9)Sweden about to deport a Mongolian activist to China” – I slutet av november nekades den mongoliska aktivisten Baolige Wurina, som bott i Sverige i ett årtionde, uppehållstillstånd av Migrationsdomstolen. Detta trots att han riskerar fängelse eller värre vid återvändo till Kina, då han varit inblandad i flera demonstrationer och annan aktivism för att sprida information om de försämrade villkoren för etniska minoriteter i Inre Mongoliet.

Baolige och hans familj har nu lämnat in en överklagan till Migrationsöverdomstolen, och väntar i detta nu på beslut. InBeijing var den första svenska nyhetskälla som rapporterade om de eskalerande oroligheterna i Inre Mongoliet i somras, genom artikeln ”Våldsamma protester mot nya lagar om språk och etnicitet i inre Mongoliet” i början av september. Ovanstående artikel om Baolige Wurina finns även att läsa på svenska.

10)COVID-19: Kina säljer testkit som inte fungerar och masker till överpris till flera europeiska länder” – Listan över fjolårets mest lästa artiklar avslutas med ytterligare en text om COVID-19, och den skyddsutrustning som Kina exporterat som i många fall visat sig vara defekt. De första rapporterna om trasiga testkit och undermåliga ansiktsmasker kom i början av fjolåret från länder som Tjeckien och Spanien.

Sverige har också fått sig några slängar av sleven, vilket jag bland annat uppmärksammade i artikeln ”Sverige återkallar ansiktsmasker från Kina: ’Rena förfalskningar’” i början av april. Under årets gång har flera rapporter vidare beskyllt Kina för att medvetet ha hamstrat och sålt skyddsutrustning till överpris samt använt denna utrustning i politiska syften – något som kinesiska myndigheter givetvis kategoriskt förnekar.

Eftersom de tio ovanstående artiklarna har en klar övervikt mot COVID-19 och Huawei samt nyheter som har med Sverige att göra, så listar jag nedan även – utan någon speciell ordning – fem stycken artiklar jag själv anser spegla viktiga nyhetshändelser under årets gång:

Kinas statligt finansierade fiskeflotta dammsuger världshaven” (aug 2020)
Vad innebär det att Hongkongs nya säkerhetslag även gäller utomlands?” (juli 2020)
Efter COVID-19: Kina bygger och planerar mer kolkraft än resten av världen tillsammans” (aug 2020)
Jag skäms över att vara europé” (maj 2020)
Zoom avbryter möten och stänger konton utomlands för att ’följa kinesiska lagar’” (juni 2020)

Slutligen vill jag tacka alla er läsare för att ni gjort 2020 till InBeijings i särklass bästa år hittills vad gäller antalet läsare! Som ni kan se enligt WordPress statistik nedan, så var antalet sidvisningar i snitt per dag under det föregåendet året exakt 1 600.

Det kan jämföras med ett snitt på 435 sidvisningar 2017, 948 stycken år 2018 och 1 112 år 2019. Med detta är det bara spänna bågen ännu högre inför 2021 och hoppas på nya rekord i besökssiffrorna.

Om ni vill hjälpa till med att utveckla Sveriges största nyhetskälla om Kina i en tid då det verkligen behövs, sprid då gärna InBeijing till vänner och bekanta, och överväg att prenumerera på InBeijing Premium. Tack på förhand!