Taiwan världens andra säkraste land – Sverige på plats 83 av 133 i omfattande ranking

Rankingar är aldrig enkla att sammanställa och blir alltid ifrågasatta och debatterade. Kanske är det just detta som är attraktionskraften med listor? Oavsett vilket så blev inlägget ”Taiwan har världens bästa sjukvård, Sverige på plats 28 av 89 länder” från augusti i fjol ett av de mest lästa och kommenterade inläggen här på InBeijing förra hösten.

Därför tänkte jag nu återge ännu en ranking där Taiwan hamnar mycket högt och Sverige sannolikt ligger lägre än vad den egna självbilden vill göra gällande. Det handlar om säkerhet.

För mig och många andra västerlänningar som flyttat till Taiwan, är säkerhetsläget bland det absolut mest tilltalande med att bo på ön. Våldsbrott existerar knappt, i synnerhet oprovocerade sådana. Stölder är också mycket ovanliga. Det hör till vanligheterna att folk lämnar mobiler och datorer på borden vid kaféer och bibliotek.

Rankingen i fråga sammanställs av Numbeo, som bland annat är känd som världens största databas för levnadskostnader, byggd på rapportering online från hundratusentals personer i tusentals länder. Numbeo sammanställer även rankingar inom andra områden, varav ett är säkerhet, eller ”Crime Index” som listan på 133 länder och territorier har som engelsk rubrik.

Rankingen över säkerhet går från 0 till 100, och är en inverterad ranking av kriminaliteten. Exempelvis har Taiwan ett ”Crime Index” på 15,26 vilket ger landet ett säkerhetsindex på 84,74. Med detta kommer Taiwan på andra plats, efter Qatar vars säkerhetsindex är 88,10.

Sverige återfinns först på plats 83 med ett säkerhetsindex på 52,57. Med detta ligger man inklämd mellan Frankrike på platsen ovan och USA på platsen under.

I den absoluta botten återfinns Venezuela med ett index på 15,64 och Papua nya Guinea på 19,96. Andra länder av intresse på listan innefattar:

6) Hongkong
10) Japan
14) Island
19) Finland
20) Danmark
24) Sydkorea
33) Kina
42) Norge
53) Thailand
55) Ryssland
70) Storbritannien
103) Somalia
124) Syrien
130) Afghanistan

Hela listan kan ses via Numbeos hemsida, liksom metodiken bakom rankingen.

De senaste fyra åren har jag varit bosatt i Taiwan och Japan och endast vistats i Sverige eller andra länder några få veckor om året. Under dessa fyra år kan jag inte minnas att jag har sett ett enda slagsmål eller ens några märkbara incidenter av irritation mellan människor, undantaget möjligen på fotbollsplanen.

Jag har även tagit för givet att inte behöva låsa cykeln eller hålla någon särskild noggrann koll på vare sig mobil eller plånbok. Även fast jag kanske inte borda skriva detta här, så låser jag faktiskt inte ens dörren särskilt ofta.

Taiwan och Japan har givetvis genom historiens gång haft sin beskärda del av såväl politiskt våld som organiserad brottslighet. Men den nuvarande rankingen tar inte hänsyn till vad som skedde förra seklet. Jag kan bara konstatera att de skjutvapen, personrån eller våldsamma protester som ofta kan ses annorstädes vore helt otänkbara här.

För några veckor sedan då jag såg på tv tillsammans med en japansk familj, så talade nyhetsuppläsaren med upprörd röst om att någon hade skurit sönder tre bildäck till synes helt utan anledning. Familjen i fråga kunde inte förstå varför i allsin dar någon skulle kunna få för sig att göra på detta vis!

Många av er läsare har erfarenhet av att resa eller bo i Asien. Vore intressant med era synpunkter angående säkerhetsläget i såväl olika asiatiska länder, som Sverige jämfört med olika platser i Asien. Lämna gärna en kommentar nedan.

(OBS: Se här information om CBD olja.)