Flera ansiktsmasker från Kina har visat sig haft problem med kvaliteten. (Bild: Mika Baumeister via Unsplash)

Sverige återkallar ansiktsmasker från Kina: ”Rena förfalskningar”

Tidigare i dag så jag en artikel på Sveriges Radio P4 som fångade min uppmärksamhet. Rubriken var ”Kinesiskt snabbtest på väg till svensk sjukvård”. Jag öppnade artikeln och läste den som hastigast; en läkare i Uppsala var lyrisk över att ett stort antal testkit för COVID-19 just kommit från Kina.

Testkiten skulle, sade läkaren, på bara 10-15 minuter avgöra huruvida en patient bär på viruset. Det handlar alltså om testkit av den sort som bland annat Tjeckien och Spanien köpt från Kina, som jag skrev närmare om på InBeijing förra veckan. Bara omkring 30 procent av dem gav korrekt resultat.

När jag sedan alldeles nyss skulle öppna artikeln igen och dela den, så märkte jag att den var borttagen från Sveriges Radios hemsida. Det gick inte att hitta den på nytt hur mycket jag än sökte; dock lyckades jag få fram en version i cache med rubrik och bilder, men utan ljudfil.

Visst har artiklar om testkit och ansiktsmasker från Kina till Sverige flimrat förbi i flödet tidigare. Det går relativt enkelt att med en sökning hitta information om den utrustning som läkaren pratade om i P4.

Stort antal corona-test på väg från Kina” på sidan Life-time.se skrev 26 mars om allt från finansiering till leverans:

Efter flera larm om brist på tester för diagnostik av det nya coronaviruset går det nu att se ett ljus i tunneln. Redan nästa vecka kommer ett så stort antal färdiga testkit till Sverige, att behovet för sjukvården i Stockholm sannolikt kommer att täckas. Tack vare en stor donation från Wallenbergstiftelsen har Karolinska Institutet lyckats göra en massiv beställning från Kina.

– Hela Europa ligger på för att få de här testkiten. Vi har lyckats säkra ett stort antal som vi får hit nästa vecka, och det kommer att möta sjukvårdens behov i Stockholm till att börja med. Men vi ska göra allt vi kan för att se till att alla regioner i Sverige som behöver hjälp med det här också får det, säger Lars Engstrand, professor i smittskydd och föreståndare på KI:s och SciLifeLabs Centrum för Translationell Mikrobiomforskning – CTMR.

Det har varit bråda dagar sedan det stod klart att Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skänkt stora belopp som ska stötta vid covid-19-testning. 50 miljoner kronor går till forskning och utveckling av diagnostikmetoder – och ytterligare 40 miljoner till klinisk diagnostik för sjukvården.

3 april rapporterade SVT vidare att ett specialchartrat plan med kinesisk testutrustning landat i Sverige. Enligt artikeln hoppas Karolinska Institutet att Sverige ska kunna fördubbla testkapaciteten med hjälp av utrustningen, står det i artikeln.

I texten påpekas att många europeiska länder tidigare haft problem med denna slags utrustning från Kina. Men just den här utrustningen, som vi har fått till Sverige, är det inga problem med försäkrar professor Lars Engström. Den är nämligen av samma typ som använts när man masstestade befolkningen i Wuhan!

Många frågetecken finns kring dessa kinesiska testkit. Är de redan i bruk, i så fall vart och i vilken omfattning? Vad har gjort för att säkerställas att de till skillnad från andra leveranser från Kina ger korrekt resultat? Varför tog Sverige Radio P4 bort sitt inslag med den lyriska doktorn från Uppsala?

Vad gäller kvaliteten på den kinesiska utrustning, så ges en hint via en artikel som Aftonbladet publicerade för bara ett par timmar sedan, med den talande rubriken ”Socialstyrelsen återkallar andningsmasker: ”Rena förfalskningar””.

I texten framgår bland annat:

I månadsskiftet mars-april började de första flygplanslasterna med material från Kina landa i Sverige.

Samtidigt gick Karolinska ut med att man satt upp ett command center där man tillsammans med personal från Scania skulle samordna leveranserna.

Men bland materialet som flugits in finns produkter som inte håller måttet.
– Det är rena förfalskningar och piratkopior som säljs till regionerna just nu. Det är också därför som det är svårt att sålla mellan alla frivilliga som vill hjälpa till med materiel. Vi kan inte separera de seriösa från de som vill tjäna pengar, säger en källa i myndighetssverige som arbetar med samordning i coronakrisen.

Efter att leveranserna från Kina fördelats över landet, kände sig Socialstyrelsen under gårdagskvällen nödgad att gå ut och varna regionerna för att stora delar av ansiktsmaskerna inte fungerar.

En snabb titt på Twitter eller Google ger vid handen att ännu fler länder haft problem med utrustningen från Kina sedan jag sist skrev om problemet, inklusive med testkit:

Om nu ansiktsmaskerna i den utrustning som Sverige betalat tiotals miljoner kronor för visar sig vara ”rena förfalskningar”, är det då rationellt att tro att testkiten i samma leveranser ska vara av högsta kvalitet? Särskilt med bakgrund av att flera andra europeiska länder haft så stora problem med dessa testkit att man beskrivit dem som värdelösa?

Givetvis bör noggrannhet vara ett riktmärke för denna slags utrustning. Inte bara för att den är kostsam, utan främst för att den bokstavligen innebär en hälsofara om den inte fungerar som den ska.

Det är därför värt att notera hur det i dag meddelades att Sverige kommer motta ansiktsmasker från Taiwan, som nu donerar – inte säljer! – tio miljoner masker till Europa, USA och andra drabbade länder som man har goda relationer med.

Dessa masker är inte bara gratis, utan håller med största sannolikt även högsta kvalitet. Maskerna kan därmed sägas tjäna bra för att förklara skillnaden mellan att förlita sig på diktatur och demokrati.