Om Huawei inte får bygga 5G i Storbritannien, bygger Kina inte kärnkraft eller snabbtåg åt britterna

8 juni, 2020

Såväl kinesiska myndigheter som Huawei påstår att företaget är ett privat bolag utan betydande band till landets regim. Det är därför märkligt med alla de hot om repressalier som Kina utfärdar mot länder som inte vill se Huaweis utrustning i sina 5G-nät.

Jag har tidigare här på InBeijing bland annat skrivit om hur kinesiska ambassadörer hotat myndigheterna i allt från stora Tyskland till lilla Färöarna med ekonomiska repressalier om Huawei inte tillåts delta i byggnationen av 5G. Och nu i helgen var det Storbritanniens tur.

Det var Sunday Times som först rapporterade om hur Liu Xiaoming, Kina ambassadör i London, sade att kinesiska företag kan komma att tänka om vad gäller planerad konstruktion av kärnkraftverk och snabbtåg i Storbritannien, om Huawei inte får bygga ut de brittiska 5G-nätverken.

Liu menade vidare att Peking ser Huaweis tillgång till de brittiska telenäten som ett ”lackmustest” på huruvida Storbritannien är en ”pålitlig samarbetspartner till Kina”. Enligt tidningen så upplevdes ambassadörens retorik som ett hot av de som lyssnade.

Det finns i fallet med Huawei och Storbritannien en mycket intressant bakgrund att packa upp. För Boris Johnson har det varit viktigt med bra ekonomiska relationer till Kina i kölvattnet av Brexit. Han har därför alltid varit av uppfattningen av att Huawei ska tillåtas bygga ut det brittiska 5G-nätet.

Ända tills hans eget parti gjorde myteri. Omfattande motstånd mot Huawei bland brittiska parlamentariker tvingade Boris Johnson att först fasa ut Huaweis andel i det brittiska telenätet till 35 procent år 2023.

Men detta var inte nog, för i april skapade ett samling parlamentariker från Johnsons konservativa parti en grupp vid namn ”China Research Group”, som lät sin egen premiärminister veta att han skulle förlora en ny omröstning om saken om han inte tog bort Huawei helt och hållet från Storbritanniens telenät till år 2023.

På grund av detta är det alltså sannolikt att Huawei kommer bannlysas från att alls delta i utbyggnaden av brittisk 5G, vilket föranledde den kinesiska ambassadörens hot.

Statliga China General Nuclear Power Corp. planerar att bygga en helt ny kärnkraftreaktor på egen hand i Bradwell i Essex, skriver Bloomberg. Sedan tidigare har kinesiska företag även en andel i brittiska kärnkraftverk i Suffolk samt Hinkley Point i Somerset.

Brittiska myndigheter ligger också i förhandlingar med statliga China Railway Construction Corporation, som erbjudit sig bygga delar av det nät av snabbtåg som planeras i landet såväl billigare som snabbare än tidigare tidsplaner.

Det är oklart när eller hur den kinesiska ambassadörens hot kommer materialiseras. Det är dock tydligt hur det blir allt svårare att beskriva Huawei som ett helt vanligt privatägt bolag, vilket jag även utvecklat tidigare i artiklar som ”Ny forskarrapport framhåller Huawei som ett statligt företag” och ”Ny rapport: Huawei har fått 700 miljarder kronor från Kinas regim” här på InBeijing.

BBC skriver vidare i dag hur Huawei efter det att ambassadörens hot avslöjats, samt efter rädsla från brittiska banker att drabbas om Storbritannien skulle bannlysa företaget, att Huawei ställt ut ett ”öppet brev till allmänheten” där man säger sig vara redo att leverera den bästa utrustningen till landets 5G-nät.

BBC tar även vara på hur Wall Street Journal i helgen rapporterade att Huaweis ägare Ren Zhengfei för två år sedan berättat för sina anställda att företaget befinner sig i krig med USA, och uppmanade dem att ”tränga framåt, döda på vägen och lämna spår av blod”.

Sverige kommer dock att slippa undan de hot som Storbritannien utsatts för. För som jag förra veckan skrev här på InBeijing, så används Huaweis utrustning redan som en del av det svenska 5G-nät som Tele2 bygger ut, sedan digitaliseringsminister Anders Ygeman sagt att han ”inte ser några problem” med företaget.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.