Taiwan har världens bästa sjukvård, Sverige på plats 28 av 89 länder

En vanlig uppfattning bland svenskar är att Sveriges sjukvård är om inte i en klass för sig så i alla fall i världens absolut toppskick. Många gånger har jag fått frågan vad jag som utlandssvensk skulle ta mig till om jag blev sjuk eller skadad; vore det då inte trots allt bäst att ”åka hem”?

Därför var det ironiskt att se hur Taiwan hamnade överst i 2019 års ranking av CEOWorld magazine Health Care Index, som listar sjukvården i 89 länder utifrån fem faktorer, bland annat kostnad och kompetens.

På skalan 0-100 får Taiwan 78,72 poäng och är därmed etta före Sydkorea, Japan, Österrike respektive Danmark.

Med 46,24 poäng hamnar Sverige just före Mexico och USA, men efter Grekland och Argentina. Sverige får höga poäng myndigheters ingripande och lagar mot bland annat tobak och övervikt, med låga poäng vad gäller kompetens och sjukvårdens själva infrastruktur.

Kina återfinns på plats 46, efter Libanon men innan Slovenien. I botten hamnar Venezuela med 32,42 poäng. Se rankingen i sin helhet här via CEOWorld magazine.

Nu har jag själv inte särskilt mycket erfarenhet av svensk sjukvård, men kan däremot gå i god för det fantastiska sjukvårdssystemet här på Taiwan. I egenskap av arbetande utlänning har jag nämligen sjukförsäkring, vilket bland annat också inkluderar tandvård.

Tidigare i år var jag på en undersökning inklusive tandtvätt. Efter det besöket var jag tvungen att laga en gammal fyllning som ramlat ur en av min tänder. De tre besöken inklusive lagning kostade mig en knapp hundralapp; priset för rotfyllning hade varit omkring 200 kronor.

Ingen här förstår varför tandvård inte är inkluderat i den svenska allmänna sjukvården.

Förresten är väntetider något som inte verkar existera här, vare sig vad gäller tandvård eller särskilt många andra delar av sjukvården.

Har du själv erfarenheter från såväl svensk som utländsk sjukvård? Vad är skillnaderna, och vad är bra respektive dåligt med det svenska systemet?

Och hur har svensk sjukvård i allmänhet utvecklats på senare år? Vore intressant med kommentarer från er läsare nedan!

UPPDATERING: I en liknande ranking vad gäller säkerhet, hamnar Taiwan tvåa i världen och Sverige på plats 83 av 133 länder.