COVID-19: Kina säljer testkit som inte fungerar och masker till överpris till flera europeiska länder

Sedan COVID-19 börjat sprida sig globalt, har kinesiska myndigheter gjort ett propagandanummer av att bistå andra länder med bland annat miljontals ansiktsmasker och testkit för att hindra smittospridningen.

Initiativet har väckt stor uppmärksamhet bland många europeiska ledare. Bland annat har Serbiens president Aleksandar Vucic kallat Xi Jinping för sin broder och kysst den kinesiska flaggan, vilket det givetvis rapporterades vidlyftigt om i statliga kinesiska medier.

Det finns dock två problem med de kinesiska så kallade hjälpsändningarna. Dels handlar det inte om bistånd utan om export, av utrustning som dessutom ofta sälja till överpris. Dels har utrustningen i flera fall visat sig vara trasig.

Tjeckisk media uppmärksammade tidigare i veckan att så många som 80 procent av de mobila testkit som Kina skickat till landet gav fel resultat. Testkiten beskrevs av den kinesiska tillverkaren som särskilt effektiva, eftersom de ger resultat inom 10-15 minuter.

Men då resultaten visat sig felaktiga måste landet nu gå tillbaka till de vanliga laboratorietesterna, samtidigt som man redan betalat för den kinesiska utrustningen, skriver bland annat Taiwan News:

A Czech news site on Monday (March 23) revealed that 80 percent of the much-touted traunch of Wuhan coronavirus (COVID-19) rapid test kits ”donated” from China are faulty, forcing healthcare workers to rely on conventional laboratory tests.

On March 18, as is the case with many of its other quasi charitable acts, Chinese state-run mouthpieces used the verbs ”supplied” and ”delivered” to give the impression that the communist regime was donating 150,000 portable, rapid COVID-19 test kits to the Czech Republic. In fact, the central European nation’s Health Ministry paid some 14 million crowns (US$546,000) for 100,000 test kits, while the country’s Interior Ministry footed the bill for another 50,000, reported Expats.cz.

Vidare rapporterade South China Morning Post under gårdagen att spanska myndigheter har bett om att hundratusentals testkit från en kinesisk tillverkare ska bytas ut, eftersom de endast har visat sig vara 30 procent tillförlitliga.

Även i detta fall handlar det om testkit som sägs ge resultat inom en kvart. Den kinesiska marknadsföringen har lett till att Spanien beställt testkit, ansiktsmasker och annan utrustning för 432 miljoner euro, skriver South China Morning Post:

Spain’s capital has stopped using a rapid Covid-19 test kit made by a Chinese company after research suggested it was not accurate enough.

(…)

Spanish newspaper El País reported that the Madrid city government had decided to stop using the Bioeasy kits and the health ministry had asked Bioeasy to replace supplies.

The newspaper said the central government had ordered 340,000 test kits from the company.

(…)

The message appeared to be an effort to calm Spanish officials, who said on Wednesday they had placed a €432 million (US$468 million) order for Chinese medical equipment and supplies including 550 million face masks, 5.5 million testing kits and 950 ventilators.

Denna order har ännu inte skeppats ut från Kina, och det är oklart vad som nu kommer ske då stora delar av utrustningen alltså visat sig inte fungera. Tidningen nämner också problemen i Tjeckien, och framhåller att det även är oklart huruvida det handlar om samma tillverkare.

Vad gäller Tjeckien så har det även uppdagats att utrustningen, som i den kinesiska propagandan framställs som bistånd, skeppas till Europa för att sedan ofta säljas till överpris via kinesiska aktörer som redan finns på plats.

Förra veckan gjorde tjeckisk polis en räd där hundratusentals ansiktsmasker beslagtogs, som skickats från Kina till en inflytelserik person inom kommunistpartiets Centrala enhetsfront, vars centrala uppgifter innefattar propagandaarbete utomlands.

En tjeckisk tidning vid namn Aktuálně.cz rapporterar på engelska:

Aktuálně.cz mapped the route of the masks confiscated by the Czech police in Lovosice last week. The material was originally stored by one of the most influential men within the Czech Chinese community. Hundreds of thousands of masks imported by Zhou Lingjian ended up in the hands of a Czech reseller, who then tried to sell them to the Czech government for an excessive price.

(…)

When the police and Ústecký kraj region head Oldřich Bubeníček stormed the Lovosice warehouse last week and confiscated 680 thousand masks and 28 thousand respirators, they severely disrupted the plans of one of the most powerful men in the Czech Chinese community – Zhou Lingjian.

Tidningen rapporterar att Zhou Lingjian även driver Prague Chinese Times, landets mest inflytelserika kinesiska tidning, och följde personligen med Tjeckiens president Miloš Zeman på dennes statsbesök till Kina i fjol.

Under tillslaget konfiskerade tjeckisk polis flera lådor med ansiktsmasker vilka var märkta som ”bistånd” på väg till Italien. Bland lådorna fanns också flera kinesiska och italienska flaggor. Det är oklart varför utrustningen, som uppenbarligen var på väg till Italien, förvarades i Tjeckien.

Händelsen har fått stor spridning på sociala medier bland annat i tråden nedan:

Kinas initiativ att skeppa ansiktsmasker, testkit, respiratorer och annan utrustning till andra länder har redan fått ett namn: ”ansiktsmaskdiplomati”, vilket syftar att bättra på Kinas internationella image som annars riskerar ta stryk av COVID-19.

Det är oklart huruvida eller hur mycket man tar betalt för den utrustning som nu exporteras till länder som Indonesien, Bangladesh och Thailand.

Men då Kina nu gör propaganda av detta så kallade bistånd, så är det viktigt att ha klart för sig att det i flera fall inte bara handlar om opportunistisk export. Initiativet utgör även en direkt fara, genom att till överpris leverera trasig utrustning till länder där viruset redan sprider sig snabbt.