Nya fall av COVID-19 i Wuhan inkluderas inte i Kinas officiella statistik

Det är svårt att rapportera om COVID-19. För att behålla trovärdigheten som journalist, är det viktigt att avstå från att återge rykten. Därför har jag sedan virusutbrottets början varit försiktig med att skriva något som inte kommer från officiella källor, eller flera av varandra oberoende källor.

Statstik är förmodligen ett av de områden där det florerar allra mest rykten; i synnerhet vad gäller officiell kinesisk statistik som ju har en lång historia av manipulation. Detta tycks också vara fallet vad gäller uppgifter under den gångna veckan om flera dagar då inga nya fall av COVID-19 har uppstått i Kina.

Sedan i går har nämligen uppgifter kommit från flera källor angående situationen i megastaden Wuhan, där viruset först startade. Dels vägrar sjukhusen där att testa potentiella patienter för att hålla siffrorna nere. Dels tas patienter som testats positiva för COVID-19, men inte uppvisar några symptom, inte med i den officiella statistiken.

Uppgifterna om de symptomfria patienterna kommer från Caixin, som skrivit om saken i en artikel med rubriken ”Despite Official Figures, Wuhan Continues to Find New Asymptomatic Covid-19 Cases Daily”.

Artikeln är bakom betalvägg, men uppgifterna publicerades även på kinesiska under gårdagen. I den kinesiska texten framhålls bland annat hur hela provinsen Hubei där Wuhan är huvudstad, har rapporterat noll nya fall av COVID-19 flera dagar i rad.

Bloomberg återger delar av Caixins artikel, och understryker det bedrägliga med den officiella statistiken:

People are still testing positive for the new coronavirus in Wuhan four days after China said there have been no new cases in the city at the center of its outbreak, a local magazine reported, raising concerns that the virus could still be spreading there.

“There are still a few or a dozen asymptomatic people every day,” an unidentified official at the Chinese Center for Disease Control and Prevention said in a Monday article by Caixin, referring to those who have the virus but don’t display any symptoms.

(…)

Unlike other countries like South Korea, which counts everyone who’s tested positive as a confirmed case, China does not include asymptomatic infections in its official count. It also does not disclose the number of people in this category, raising concerns that its much-publicized drop to zero new cases last week cannot be taken at face value.

Om Kina då inte inkluderar symptomfria patienter som testats positivt, hur många flera fall kan då ha upptäckts som inte tagits med i den officiella statistiken?

South China Morning Post citerade i helgen hemligstämplad data från kinesiska myndigheter, som visade att omkring en tredjedel av alla som testats positivt för COVID-19 i Kina är så kallade ”tysta bärare”.

Det skulle i så fall innebära ytterligare cirka 43 000 fall som inte tagits med i statistiken; och förmodligen fler ändå eftersom denna statistik bara sträcker sig till slutet av februari. Dessutom har omkring hälften av alla som testats positivt för COVID-19 på Island – ett av länderna som testat störst andel av sin befolkning – varit tysta bärare.

Sedan har vi då uppgifterna om patienter som vägras testning över huvudtaget, trots att de uppvisar symptom. Bland annat RTHK, Hongkongs allmänna radiokanal, rapporterar om detta:

Despite claims made by mainland authorities that there have been no new local infections of the coronavirus in Wuhan in the last few days, people there have told RTHK this is simply not the case.

They say patients are being turned away from hospitals without testing to back the official data, which one person described as a ”not medical, but political treatment”.

(…)

Wuhan authorities have already closed the 10 or so temporary hospitals that were set up after regular ones came inundated with patients. The temporary facilities were doing tests on people showing mild symptoms.

Man har alltså redan stängt många de sjukhus som byggdes på rekordtid till omvärldens beundran. Hade de fortfarande varit öppna, hade antalet registrerade fall sannolikt varit större, konstaterar RTHK i artikeln ”’Wuhan denying virus tests to keep numbers down’”.

Uppgifterna är särskilt bedrägliga eftersom de reserestriktioner som gällt för Hubei och Wuhan ska lyftas i morgon respektive i början av nästan månad. Se bland annat följande information via Twitter:

Detta innebär alltså en kombination av nya fall som inte tas med i statistiken och patienter med symptom som inte testas, samt att restriktioner som tidigare varit på plats för att hindra smittspridningen lyfts tack vare att inga nya fall registreras. ”Recipe for disaster”, för använda ett engelskt idiom.

Vad kan då kinesiska myndigheter ha för incitament för att redan nu lyfta karantänen i Hubei, där tiotusentals kineser dragit på sig coronaviruset? Liksom är fallet i de flesta andra länder, så handlar det om en balansgång mellan smittospridning och ekonomisk utveckling. Och flera rapporter gör gällande att Kinas ekonomi har tagit ordentligt stryk av situationen.

För en vecka sedan skrev jag här på InBeijing om den katastrofala ekonomiska statistiken från Kina för årets två första månader.

Sedan dess har bland annat Bloomberg publicerat två artiklar som ytterligare understryker lägets allvar. I artikeln ”Half of Chinese Retailers Risk Collapse Within Six Months”, konstateras att närmare hälften av Kinas börslistade konsumtionsföretag inte har nog med likvida medel för att klara de kommande sex månaderna.

Under gårdagen rapporterade Bloomberg vidare att analytiker nu skrivit ner Kinas tillväxt för år 2020 till 2,9 procent, vilket i så fall blir den lägsta sedan kulturevolutionens dagar:

China will see the slowest growth this year in more than 40 years according to economists, who have drastically slashed their forecasts for the economy after an across-the-board slump in activity in the first two months of the year.

The economy will grow 2.9% this year, according to the median of 17 forecasts over the last week. That is the lowest since a contraction in 1976 – the final year of the Cultural Revolution which wrecked the economy and society, and the year Mao Zedong died.

Varje land står inför dilemmat att säkerhetsåtgärder i samband med COVID-19 riskerar få ekonomiska konsekvenser.

I Kina ställs detta på sin spets, då landets statistik är notoriskt otillförlitlig och landets regim är helt beroende av den ekonomiska tillväxten för sin legitimitet.