Macron, Temu, IKO och Newnew Polar Bear finns alla bland årets mest lästa artiklar på Kinamedia.

De tio mest lästa artiklarna på Kinamedia 2023

29 december, 2023

Årskrönikor är populära så här års och även en tradition på Kinamedia. Nedan följer således en lista på de tio mest lästa artiklarna under 2023.

Det är glädjande att se hur ämnena på denna lista är vitt skilda som Temu, Timrå Volvo och Dalai Lama, vilket visar hur Kinamedia är en nyhetskälla för en rad olika frågor snarare än bara en eller ett par som har med Kina att göra.

Läs ända ner till slutet för ett par bubblare som jag personligen anser borde ha fått mer uppmärksamhet!

1) ”Här är riskerna med att shoppa via Temu” (27 aug 2023) – Årets i särklass mest lästa artikel med över 55 000 träffar handlar om en kinesisk shoppingservice som på kort tid tagit omvärlden med storm. Temu erbjuder sina användare att ”shoppa som en miljardär” oavsett plånbok. Men är det värt risker kopplade till användardata, spionverksamhet och tvångsarbete? Läs och bedöm på egen hand!

2) ”Sabotage i Östersjön identiskt med hur Kina förstör kablar kring Taiwan” (25 okt 2023) – Under hösten skedde ett sabotage som för många framstod lika förvirrande som det inblandade fartygets namn, Newnew Polar Bear. Men för den som tittar närmare på den gråzonstaktik som Kina använder för att förstöra internetkablar kring Taiwan, så var det kinesiska fartygets aktiviteter i Östersjön inte särskilt förvirrande. Förhoppningsvis bidrog denna artikel till att dess tiotusentals läsare fick upp ögonen för taktiken att släppa ankare längs med havsbotten för att sabotera viktig infrastruktur, särskilt som vi sannolikt kommer få se mer av detta i framtiden.

3) ”Alla som bojkottar Marabou måste nu behandla Volvo Cars likadant” (25 juni 2023) – Bojkott har varit ett lika hett som känsligt ämne sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina i början av fjolåret. Många signalerade sin avsky för Putins krig genom att sluta äta choklad från Marabou. Och det är väl inget fel med det, med i konsekvensens namn bör man i så fall agera likadant mot Volvo personbilar, vars ägare just som Marabous är kvar i Ryssland och därmed hjälper till att fylla på Moskvas krigskassa. Men kanske är det inte lika bekvämt för många att bojkotta Sveriges största privata arbetsgivare?

4) ”Här är problemen som plågar Kinas militär” (14 dec 2023) – Mytbildning kring Kina är vanligt, oavsett om det gäller styrelseskickets effektivitet eller att landets ekonomi tvunget kommer bli världens största. Samma tendens kan ses kring Kinas militär, som många börjar anse vara snudd på oövervinnelig med anledning av hur mycket försvarsbudgeten vuxit på senare år. Men skrapa under ytan och finn en rad problem som korruption, brist på erfarenhet, politisk utbildning, dubbel ordergivning och svårigheter att värva soldater från krympande årskullar med allt större krav på löner och arbetsvillkor.

5) ”Den islamiska organisationen som kräver åtgärder mot Sverige hyllar folkmordet av muslimer i Kina” (3 juli 2023) – Det känns som evigheter sedan koranbränningarna som dominerade den svenska debatten. Men det var faktiskt bara i somras som ledande internationella islamiska samarbetsorganisationer krävde ”åtgärder” mot Sverige om vår lagstiftning inte genast ändrades. Att det handlade om hyckleri snarare än genuin respekt för religion var dock enkelt att genomskåda då samma organisation hyllar folkmordet mot muslimska minoriteter i Xinjiang.

6) ”Kinesiska investerare i Timrå har undangömd storfabrik i Xinjiang” (1 juni 2023) – På tal om Xinjiang så fick detta avslöjande om att det kinesiska företaget som bygger en batterifabrik i Timrå har en fabrik i regionen som plågas av tvångsarbete ringar på vattnet. Lokala tjänstemän fick kommentera saken i bland annat SVT och SR, men försvarade investeringen av Putailai med näbbar och klor. Resultatet? En stor fabrik byggs just nu utanför Timrå, av ett företag som med största sannolikhet utnyttjar etniska minoriteter för sin produktion i Kina.

7) ”Satire: Taiwan’s Tank Woman” (13 sep 2023) – Satirteckningar av Kludd-Niklas är ett mycket uppskattat inslag på Kinamedia, och de som publiceras på engelska tar ibland via sociala medier fart även bland utländska läsare. Så var fallet med denna teckning av Taiwans president Tsai Ing-wen, som med en hand stoppar en rad kinesiska stridsfartyg på ett vis som för tankarna till massakern vid Himmelska fridens torg. Verket gjordes i samband med upptrappade kinesiska militärövningar kring Taiwan, men kan nu sägas åter vara aktuellt då det bara är två veckor kvar till landets presidentval.

8) ”Om Kinas smutskastning mot Dalai Lama och hans tunga” (30 april 2023) – Att vi tror oss vara för smarta för att påverkas av kinesisk desinformation gör oss bara ännu mer sårbara. Detta märktes tydlig då ett klipp började cirkulera i våras av Pekings ärkefiende Dalai Lama, uppmanandes en liten pojke att suga på hans tunga. Kinas propagandaapparat lyckades verkligen stämpla den andlige ledaren som pedofil i många personers medvetande – för vem orkar bry sig om sociala koder och traditionella uttryck i en så liten och avlägsen kultur som den tibetanska?

9) ”Macron uppmanar Europa att överge Taiwan” (9 april 2023) – Tvärtemot vad många tror och vad jag själv egentligen skulle önska, så är det sällan artiklar om stora geopolitiska frågor drar särskilt många läsare. Ett undantag är denna text om Frankrikes president Emmanuel Macrons ambition att leka Kissinger 2.0 under sitt besök i Kina i våras, bland annat genom att säga att Europa inte bör bli en del av en potentiell konflikt mellan Kina och USA över Taiwan. Det är exakt sådana uttalanden som skadar förtroendet för Europa i Taiwan, har jag sedan dess lärt mig i flera privata samtal här.

10) ”Timrå kommun: ’Bilden av Kina präglas av okunskap och beröringsskräck’” (5 maj 2023) – Jag får ofta tips från er läsare, vilket alltid är uppskattat. Särskilt då de möjliggör ”avslöjanden” av interna fiffel i myndigheter eller företag, som exempelvis det dokument Timrå kommun skickade ut till sina anställda i samband med den kontroversiella etableringen av en kinesisk batterifabrik där. Enligt dokumentet beror på kritiken mot Putailai på beröringsskräck och en bild av okunskap av Kina i Sverige – inklusive en punktlista framtagen efter en föreläsning av en välbetald svensk konsult.

BUBBLARE 1: ”Jan-Ove Waldner och kronprinsessan bakom Kinakonferens i Stockholm” (3 nov 2023) – På tal om läsartips, så var det även ett sådant som låg bakom artikeln om ”Waldner Cup” planerad att hållas i Stockholm, med uppenbar inblandning av kinesiska myndighetsintressen i form av den politiska konferens ”Waldner Summit” som skulle hållas parallellt. Nu blir dock evenemanget inte av, sannolikt på grund av att detta avslöjande likt det om fabriken i Xinjiang ovan gav ringar på vattnet.

BUBBLARE 2: ”Lokalpolitiker och företag älskar riskfyllda investeringar från Kina” (4 juni 2023) – En av de mest sorgliga och på samma vis skrattretande företeelserna jag vet är när svenska tjänstemän slår knut på sig själva för att få en del av de hägrande kinesiska pengapåsarna man ser framför sig. Timrå är bara ett exempel – ännu mer ”tagen på bar gärning” blev under årets gång Vattenfalls kommunikationschef som stod i SVT och skröt om bolagets ”rigorösa urvalsprocess” vilken missade kopplingar till Kinas regim som det bara tog en halvminut för utomstående att googla fram.

BUBBLARE 3: ”Kina fortsätter sin rasande utbyggnad av kolkraften” (31 aug 2023) – Det gångna året var ett rekordvarmt och i den svenska debatten verkar klimatfrågan även ha fått rekordstor uppmärksamhet, i alla fall i närtid. Som vanligt är det dock beklagligt att den svenska klimatdebatten sällan lyfter blicken från inrikespolitik, undantaget enstaka utskällningar av Donald Trump. För det är inte många som känner till att Kinas kolkraft just nu byggs ut i rekordfart, samtidigt som landets koldioxidutsläpp slog historiska rekord under årets andra kvartal.

Tack för att ni har läst Kinamedia under 2023! Avslutar nu året med en liten vädjan: Kinamedia har flera externa skribenter, som har skrivit flera av de ovanstående texterna. De externa skribenterna får betalt, vilket finansieras av intäkter från Kinamedia nyhetsbrev.

För att ha möjlighet att exempelvis publicera flera teckningar av Kludd-Niklas, så behövs fler betalande prenumeranter av nyhetsbrevet. Likaledes möjliggör ett större antal prenumeranter för mig att lägga mer tid på såväl nyhetsbrevet som uppdateringar här på nyhetssidan.

Om du uppskattar Kinamedias arbete, vänligen överväg därför att prenumerera på Sveriges största nyhetsbrev via länken ovan eller boxen nedan. Då får du dessutom varje måndag en fullspäckad uppdatering med händelser och analyser kring Kina med omnejd direkt till din inkorg!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.