Frankrikes president Emmanuel Macron fick ett pampigt mottagande i Kina - och sade sedan allt som värdfolket ville höra. (Bild: Faksimil Twitter)

Macron uppmanar Europa att överge Taiwan

I veckan spenderade Frankrikes president Emmanuel Macron tre dagar i Kina och cirka sju timmar med landets ledare Xi Jinping. På förhand uppgav Macron att det främsta syftet med resan var att påverka Kina att sätta press på Ryssland att sluta strida i Ukraina.

Att Macron för ett drygt år sedan så grovt missuppfattade Vladimir Putins intentioner efter att ha samtalat med den ryska ledaren just innan den fullskaliga invasionen av Ukraina verkar inte ha gett upphov till någon självrannsakan.

Tvärtom sade Macron självsäkert vid en presskonferens i Peking efter privata samtal med Xi Jinping att han ”vet att han kan lita” på den kinesiska ledaren att tala Ryssland till rätta och bringa alla parter till förhandlingsbordet.

Xi Jinping hade under samma presskonferens dock ingenting nytt att säga om vare sig Ryssland eller Ukraina. Istället återupprepade han Pekings tidigare hållning om att ”alla parter” har en ”rimlig säkerhetspolitisk oro”, samt manade alla sidor till ”lugn” och ”rationalitet”.

Reportrar som var på plats under presskonferensen skildrade hur Xi rentav verkade otålig, irriterad och flera gånger suckade djupt då Macron talade deras gemensamma ansvar kring freden i Ukraina efter en rysk attack som går emot FN:s stadgar.

Inte heller i den gemensamma kommuniké med 51 punkter som de båda ledarna senare skrev under fanns någonting nytt att läsa på detta område. Där lovades blott ”stöd till alla försök att återställa freden i Ukraina”, i kombination med motstånd mot användningen av kärnvapen eller attacker mot kärnkraftverk.

Däremot hade Macron en hel del nya kommentarer att bjuda på gällande Taiwan.

I sina samtal med Xi Jinping – som gjort kinesisk överhöghet över Taiwan till sin hjärtefråga – sade Macron enligt New York Times bland annat att saken inte är upp till honom att avgöra samt att han inte kan se några tecken på en kinesiska överreaktion:

On the issue of the island democracy of Taiwan, which China claims as its own territory in increasingly bellicose terms, Mr. Macron was notably reticent. He said that the issue was not for him to judge, that he did not detect any Chinese inclination to “overreact,” and that, during a visit where Mr. Xi had shown such unusual hospitality, it was not the moment “to mix everything up.”

The final communiqué reaffirmed the commitment of France to a “One China” policy — that mainland China and Taiwan make up a single nation.

Detta var heller inte något som han endast sade för stunden för att glädja sina värdar. Macron gick rentav ännu längre i en intervju med utvalda journalister från franska medier och Politico, som han gav i sitt flygplan på väg från Peking till Guangzhou i södra Kina.

Där lät han bland annat veta hur Europa måste minska sitt beroende av USA och ”undvika dras in i en konfrontation mellan USA och Kina över Taiwan”.

Enligt Politico är detta en del av Macrons vision om ”strategisk självständighet” där Europa – sannolikt under ledning av Frankrike – kliver upp som en ”tredje stormakt” vid sidan av USA och Kina.

Att bli inblandade i kriser ”som inte är våra” utgör i detta sammanhang enligt Macron ett hinder för att bygga upp Europas strategiska självständighet. Han varnade för ett paniktillstånd som innebär att Europa blir ”USA:s följeslagare”, och frågade retoriskt huruvida det ligger i Europas intresse att förvärra en kris kring Taiwan.

Som flera medier och analytiker noterat i samband med Macrons besök, så är en av Kinas allra främsta ambitioner att slå in en kil mellan USA och Europa.

Bland annat The Spectator menar att Macron är ”ett användbart verktyg” i detta syfte, varför Xi Jinping under deras gemensamma presskonferens sade att Kina ser Europa som en självständig kraft i en multipolär värld och helhjärtat stödjer tanken om strategisk självständighet.

Detta koncept – som främst bör förknippas med Macron snarare än med EU som helhet – är sedan tidigare känt i Kina, vars tjänstemän ofta använder det i samtal med europeiska kollegor. Eller som propaganda i statlig medier enligt nedan:

Vid sidan av ambitionen att övertyga Xi om att påverka Ryssland, så ville Macron med sin resa även visa på europeisk enighet. I detta syfte bjöd han med EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen på resan.

Men som jag noterade i förra veckans upplaga av Kinamedia nyhetsbrev, så höll Ursula von der Leyen just innan resan ett tal som drog på sig omfattande kritik från Peking. Där varnade hon i skarpa ordalag för att Peking vill omkullkasta den rådande världsordningen, och uppmanade EU att bli ”mer djärvt” i relationen till Kina.

Förutom att slå in en kil mellan USA och EU, så utnyttjade Kina situationen genom att även så split inom EU. Von der Leyens kyliga mottagande kunde knappast ha utgjort en tydligare kontrast mot den pompa och ståt som Macron själv förärades.

Bland annat fick Ursula von der Leyen använda samma in- och utgångar som övriga passagerare vid Pekings flygplats, och ensam gå uppför trapporna till Folkets stora hall för att träffa Macron och Xi Jinping som anlänt tillsammans. Von der Leyen blev inte ens inbjuden till den statsbankett som hölls till Macrons ära.

Macron däremot möttes av pampiga röda mattor på flygplatsen, fick inspektera hedersvakten tillsammans med Xi Jinping vid Himmelska fridens torg och behandlades som en rockstjärna av kinesiska studenter i Guangzhou i södra Kina dit han flög för att – återigen utan Von der Leyen – dricka te med Xi Jinping.

Men framför allt fick han spendera cirka sju timmar tillsammans med Xi Jinping, vilket är mer än någon västerländsk ledare gjort på flera år. Och Macrons ego föll pladask för smickret.

Macron framhöll själv hur denna behandling i allmänhet och Xi Jinpings personliga tid i synnerhet visar att Frankrike ”inte är ett land som alla andra”.

Ytterligare en rådgivare till Frankrikes regering skröt just innan avresan till medier om hur man ”kan räkna på ena handens fingrar” det antal världsledare som skulle kunna ha en så lång och djup diskussion med Xi.

Väl på plats under dessa former var Macron tydligen bekväm nog för att säga precis vad värdarna ville höra. Förutom ambitionen att distansera sig från USA och undvika konflikt kring Taiwan, så talade sig presidenten varm om att återupprätta ett strategiskt och globalt partnerskap med Kina.

Tillsammans med Xi så upprepade han flera gånger vikten av en ”multipolär värld”, som är kinesiskt kodspråk för en världsordning där den amerikanska liberala demokratins värderingar inte längre dominerar över Kinas eget politiska system.

Som väntat så kunde den affärsdelegation som följde Macron i hälarna under resan teckna en rad lukrativa avtal, samtidigt som den gemensammas kommunikén med 51 punkter gav vid handen att de båda länderna ska stärka samarbetet i allt från telekom till militära utbyten skriver bland annat South China Morning Post:

On the military front, the pair agreed to “deepen exchanges” between the Chinese People’s Liberation Army’s Southern Theatre, which has jurisdiction over the South China Sea, and the French units in the Asia-Pacific.

At a time when Chinese technology companies are being banned from the roll-out of 5G infrastructure across the West, France agreed to continue “the fair and non-discriminatory treatment of licence applications from Chinese companies”.

Och snarare än att Emmanuel Macron ändrade Xi Jinpings uppfattning om kriget i Ukraina, så var det istället Macron som i kinesiska medier sågs återupprepa kinesisk retorik om denna konflikt.

Samtidigt som Kinas ambassadör i Ryssland tydligt klargjorde att väst ”inte kan säga till oss” hur situationen i Ukraina bör hanteras, så uppgav nyhetsbyrån Xinhua hur Macron menade att hänsyn måste tas till ”alla parters legitima oro”:

Men samtidigt som Macron gärna gör anspråk på att tala för hela Europa, så är det många inom EU som inte backar upp hans idé om en strategisk självständighet som går ut på att närma sig Kina.

Eller som ordförande för tankesmedjan European Values tidigare i dag uttryckte det:

Och för alla som anser att det ligger någonting bakom uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord”, så säger denna bild av Macron, Xi och Von der Leyen sannolikt en hel del om europeisk enighet i relationen till Kina:

Bara timmar efter att Macron lämnade Kina så meddelade den kinesiska militären att man ska hålla övningar i syfte att träna på att omringa Taiwan. Övningar som pågår i detta nu, med skarp ammunition bara några mil från de taiwanesiska öar som ligger närmast det kinesiska fastlandet.

Sannolikt genomförs övningarna med en större kinesisk övertygelse än innan Macrons besök om att Europa inte alls kommer reagera på militära provokationer mot Taiwan.