Kinamedias i särklass mest lästa artikel 2021 skildrar hur Kinas okända ambassadör Gui Congyou gör bort sig i en intervju på SVT.

Årskrönika: Kinamedias tio populäraste artiklar 2021

Det är en tradition att summera upp varje år genom att lista de tio mest lästa artiklarna på Sveriges största nyhetssida om Kina. Detta år var särskilt händelserikt inte bara på nyhetsfronten utan även för Kinamedia, som i våras slutligen genomförde ett namnbyte från det blogglika namnet InBeijing.

Satsningen har återspeglats i besöksstatistiken. Enligt WordPress statistikverktyg Jetpack har Kinamedia i genomsnitt haft 2 215 sidvisningar om dagen under årets gång. Det kan jämföras med 1 112 år 2019, och det märkligt jämna antalet 1 600 i fjol.

För fyra år sedan drog vad som då hette InBeijing endast 435 sidvisningar om dagen.

Se nedan en lista över de allra populäraste artiklarna under det bästa året för Sveriges största nyhetssida om Kina, som domineras av den exklusiva kombinationen ambassadörer och bilar:

1) “Chinese ambassador to Sweden again says Taiwan is not part of China, this time on TV” (29 apr 2021) – Med jämna mellanrum skriver Kinamedia artiklar på engelska, om nyheter som även bedöms intressera läsare utanför Sverige. Ett sådant exempel var när Kinas ambassadör Gui Congyou i SVT:s intervjuprogram 30 minuter trasslade in sig i ett resonemang med innebörden att Taiwan inte är en del av Kina.

Många har uttryckt uppfattningen att ambassadörens plötsliga uttåg från Sverige i höstas kan ha något att göra med denna fadäs. Kanske har filmen spridit sig ändå ambassaden, med tanke på att Kinamedias artikel drog över 21 000 läsare? I så fall vore det en ära, eftersom Gui Congyous olyckliga citat kom som en del av en diskussion om hoten mot er kära redaktör.

2) “NEVS letar nya ägare då Evergrande missar löneutbetalningar och slopar gratisluncher” (3 okt 2021) – Svenska biltillverkare har fått sin beskärda del av Kinas statliga näringsliv detta år. Evergrande NEV, ägare till NEVS som anställer 670 personer i Västsverige, fick i höstas slut på likvida medel och såg sin aktie rasa med 90 procent i år.

Oron för hundratals svenska jobb hänger samman med härdsmältan i det tungt belånade fastighetskonglomeratet Evergrande, vars värde också har fallit med 90 procent under årets gång. Myglet kring Evergrande och konsekvenserna för NEVS gav upphov till min granskning i Expressen med rubriken “Det okända spelet bakom Nevs krasch“.

3) “Kina dammsuger omvärlden på DNA och ingen vet varför” (9 jul 2021) – Ett gästinlägg från Magnus Fiskesjö om den kinesiska statens insamling av utländsk DNA blev årets tredje mest lästa artikel. Denna insamling sker bland annat via genomikbolaget BGI, vilket framställs som ett privat företag och bland annat säljer världens mest använda fostertest.

I Sverige har BGI hittat en samarbetspartner i Karolinska institutet, som även samarbetat med bolaget för att bygga laboratorium på svensk mark där tester för Covid-19 utförs. Något jag i höstas skrev närmare om i reportaget “KI samarbetar med kritiserat företag i Kina” i Expressen.

4) “Kinesiska ambassaden erkänner att Taiwan inte är en del av Kina” (8 apr 2021) – I rubriken till årets mest populära inlägg står att den kinesiska ambassadören “på nytt” uppger att Taiwan inte är en del av Kina. Detta hände nämligen även tidigare i april, i form av ett hotfullt mail från ambassaden adresserat till mig.

Inbäddat bland en rad andra otrevligheter, så stod det i detta mail att omöjligen kan vara en Kinaexpert eftersom jag inte vistats i Kina på fem år. Sammantaget har detta mail och ovanstående intervju dragit närmare 30 000 läsare till Kinamedia. Tack, herr ambassadör!

5) “Tester av kinesiskt vaccin mot COVID-19 uppvisar låg effektivitet” (13 jan 2021) – Kinamedia har givetvis följt Covid-19 nära. Flera artiklar om pandemin fanns på fjolårets topplista. Den artikel som i år drog mest läsare rör en hett omdebatterad fråga, nämligen de kinesiska vaccinens effektivitet.

Artikeln citerar tester från ett flertal länder som visar att de vaccin som Kina tillverkat i miljarder och exporterat till stora delar av omvärlden är betydligt mindre effektiva än västerländska motsvarigheter. Kinamedia nyhetsbrev har under vintern haft flera artiklar som även visar hur kinesiska vaccin är mindre effektiva mot den nya omicron-varianten.

6) “Därför har Kina inlett en bojkott av H&M” (25 mar 2021) – Rapporter om en kinesisk bojkott mot H&M resulterade i lika delar uppmärksamhet och förvirring hemma i Sverige. Vad låg egentligen bakom att den svenska klädtillverkaren nu inte skulle tillåtas i världens största land?

Som så mycket annat så handlade bojkotten om övergreppen i Xinjiang. Peking var helt enkelt ute efter att använda sin attraktiva hemmamarknad för att tysta företag som uttryckt bekymmer om tvångsarbete i framställningen av bomull från regionen. Av de artiklar Kinamedia skrev om saken, var det denna tidiga förklaring som drog mest läsare.

7) “Betydande politisk risk att investera i Volvo” (15 okt 2021) – Volvo Cars börsintroduktion i Stockholm var en av årets största svenska finansnyheter. Företaget ville framställa sig som en svensk folkaktie, och det framhölls hur även Geely minsann är ett privatföretag fristående från kinesiska staten.

I denna artikel förklaras de politiska riskerna som kan förknippas med att investera i Volvo Cars, med tanke på att staten har full makt över Geely och under årets gång drivit en tuff kampanj mot landets näringsliv. Geelys koppling till militären – som framkom ännu tydligare i GP:s utmärkta granskning av bolaget – medför även risk för internationella sanktioner.

8) “Satir: Osportsligt av Peking” (22 nov 2021) – Ett mycket uppskattat nytt inslag på Kinamedia i år är återkommande politisk satir av tecknaren Kludd-Niklas. Han kommer fortsätta att göra en teckning varannan vecka för Kinamedia även under 2022.

Den mest populära satiren föreställer tennisstjärnan Peng Shuai, som ensam fått möta statsapparatens vrede efter att ha framfört anklagelser om sexuella övergrepp mot den tidigare toppolitikern Zhang Gaoli. Denna teckning fick även stor spridning på sociala medier och återpublicerades av lokala medier här på Taiwan.

Peng Shuai mot en stridsvagn som symboliserar hela den kinesiska statsapparaten

9) “Farväl ambassadör Gui Congyou” (24 sep 2021) – Nia på årets lista kommer en annan lista, nämligen av fem tillfällen att minnas från den okända ambassadören Gui Congyous tid i Sverige. Hans satsning på Almedalen är väl värd att minnas, liksom hur Aftonbladets journalist Peter Kadhammar var tvungen att i vad som liknades vid ett förhör berätta om sin åsikt om mig(!) för att få visum till Kina.

Det var lite av ödets ironi att Gui Congyou med mycket kort varsel lämnade Stockholm i slutet av september, samma vecka som jag själv befann mig i staden. Han hade ju tidigare uppmanat mig att besöka honom där, “om jag vågar”. Ingen förklaring har ännu getts till hans hastiga uttåg och ingen ersättare har ännu installerats vid Kinas ambassad, vars hemsida också legat i princip helt inaktiv de senaste tre månaderna.

10) “Så mycket har Ericsson förlorat i Kina efter att Huawei förbjöds i Sverige” (4 aug 2021) – Ericsson gick över lik för att Huawei skulle tillåtas i Sveriges 5G-nät. Kinamedia var först med att rapportera hur vd Börje Ekholm redan i fjol tog Huaweis parti i pågående rättstvist mot svenska myndigheter. Dagens nyheter avslöjade senare hur Ekholm utövat påtryckningar mot regeringen i frågan.

Detta då Ericsson fruktade straffåtgärder från Kina om Huawei stängdes ute från Sverige. I denna genomgång visar jag dock hur förbuden mot Huawei i själva verket varit positiva för Ericsson, vars närvaro i Kina ändå redan begränsas av landets myndigheter.

BUBLARE: Det finns gott om bubblare att välja mellan. Men med tanke på den senaste tidens höga elpriser och debatt om vindkraft, utgör “Kampen om vindkraften“.

Denna långa översättning från The Wire China skildrar kinesiska företags ambition att skaffa sig monopol på vindkraftsprojekt även utanför Kina. En mycket viktig aspekt i tider då förnybar energi förväntas expandera kraftigt, och statliga kinesiska företag redan står för en stor del av investeringarna i vindkraft i Sverige.

Vid sidan av artiklarna här på Kinamedias nyhetssida, så kan ni följa regelbundna uppdateringar om utvecklingen kring Kina med omnejd via Kinamedia Twitter och Kinamedia Facebook.

Under 2021 växte antalet prenumeranter på Kinamedia Premium med omkring 50 procent. Sveriges största nyhetsbrev om Kina är nu bara ett par prenumerationer från att nå 300 betalande läsare. Särskilt roligt är att en relativt stor andel väljer att förnya sin prenumeration efter utgång.

Kinamedia hoppas nu kunna fortsätta växa, och uppnå en miljon sidvisningar samt nästan lika många prenumeranter under 2022!