Utdrag från intervjun med Ericssons vd Börje Ekholm på 21Jingji

Ericssons vd tar Huaweis parti mot svenska myndigheter i intervju med kinesiska medier

Medan exempelvis Bahnhofs vd Jon Karlung i klarspråk gått hårt åt såväl Kina som Huawei under det pågående debaclet med utbyggnaden av 5G i Sverige, så har Ericssons ledning av förklarliga skäl varit relativt tysta i frågan.

Även om Ericsson har mycket att tjäna på uteslutningen av Huawei från 5G-nätet i Sverige och andra länder, så har man knappast något att tjäna på att officiellt uppmuntra denna utveckling. Ericsson har nämligen viktiga verksamheter i Kina, såväl vad gäller kontrakterade uppdrag som forskning och utveckling.

Att uttrycka sig positivt om bannlysningen av Huawei i andra länder skulle utan tvivel äventyra Ericssons närvaro i Kina, vilket i sig är ett tydligt tecken på Huaweis kopplingar till den kinesiska staten. Därför är det rationellt av Ericsson att inte uttrycka sig offentligt i denna fråga.

Dock är Ericsson inte lika tysta om saken i kinesiska medier. I vad som skulle kunna tolkas som ett försök att ställa sig hos kinesiska myndigheter för att inte riskera Kinaverksamheten, gick Ericssons vd Börje Ekholm till helgen ut och tog Huaweis parti i frågan om företagets vara eller inte vara i det svenska 5G-nätet.

Detta enligt en intervju med den kinesiska nyhetssajten 21Jingji (”Ekonomi 21”), som ännu inte har publicerats engelska, även om den fått viss spridning i Kina. Sent i går kväll uppmärksammade Wang Zichen från statliga nyhetsbyrån Xinhua denna intervju på Twitter:

Wang Zichen citerar alltså Börje Ekholm säga att beslutet från Post- och telestyrelsen (PTS) att utestänga Huawei från det svenska 5G-nätet bryter mot öppna marknadsprinciper och saktar ner byggnationen av 5G i Sverige. Med andra ord precis samma argument som Huaweis representanter har slängt sig med i ett försök att upphäva bannlysningen i Sverige.

I ett direkt citat från intervjun i 21Jingji säger Ekholm att PTS förbud är ”felaktigt” (不好的), samt att man välkomnar Huaweis initiativ att ”utmana” (質疑) beslutet. Ekholm uttrycker vidare sitt hopp om att frågan kommer avgöras på ett vis som slår vakt om öppna och rättvisa marknader.

Som av en händelse ägnas andra halvan av artikeln till att beskriva hur viktig den kinesiska marknaden är för Ericsson. Ekholm understryker bland annat hur utvecklingen i Kina spelar allt större betydelse för företagets vinstmarginal, och stoltheten av att vara den enda utländska leverantören av telekomutrustning att samarbeta med samtliga av Kinas tre största teleoperatörer.

Kina beskrivs av Ekholm som en strategiskt viktig marknad där över 6 000 ingenjörer är involverade i Ericssons forskning och utveckling.

Att man från Ericssons sida inte vill riskera denna närvaro genom att ta myndigheternas parti när Huawei stängs ute från 5G-nätet i olika är som sagt förståeligt, även om denna utveckling samtidigt är gynnsam för Ericsson i form av nya kontrakt i de länder där Huawei utestängs.

Men gå ett steg längre och ta Huaweis parti emot svenska myndigheters beslut är ändå ett praktexempel på att både vilja äta kakan och ha den kvar.

Det är förvisso sannolikt att Ericsson utsatts för vissa påtryckningar från Huawei att uttala sig i frågan. Det ser dock inte särskilt snyggt ut när man i engelskspråkiga sammanhang försöker komma undan utan att ta ställning, samtidigt som företagets vd i intervjuer med kinesiska medier ger Huawei och kinesiska myndigheter vatten på kvarn genom att säga precis vad de vill höra.