Farväl ambassadör Gui Congyou

I dag lämnar Kinas kontroversielle ambassadör Gui Congyou sin tidigare arbetsplats på Djurgården. Beskedet kom först i går, vilket innebär att Gui packar ihop med mycket kort varsel.

Det är oklart huruvida han själv avgår eller omplaceras, men det senare alternativet är givetvis mer sannolikt. Det är också oklart vad som ligger bakom beslutet.

Förvisso har Gui redan varit i Sverige i fyra år. Men för diplomater som sköter sitt arbete på en viktig position så finns ingen sådan tidsgräns – när Cui Tiankai lämnade som Kinas ambassadör i USA i somras så hade han innehaft posten i över åtta år.

Det ska därför bli spännande att se var Gui Congyou placeras härnäst. 56 år är ingen ålder för en kinesisk diplomat; han torde åtminstone ha ett årtionde kvar i yrkeslivet.

De många blunders och den tondövhet som Gui gjorde sig skyldig till i Sverige borgar dock knappast för någon betydande befordran.

Som en avskedspresent listar Kinamedia här nedan fem tillfällen vi minns med Kinas avgående ambassadör:

1)Chinese ambassador to Sweden again says Taiwan is not part of China, this time on TV” (29 april 2021) – En kanske inte helt orelaterad händelse till att Gui Congyou nu lämnar sin post, är den intervju i SVT där han i våras krånglade in sig i en argumentation som fick honom att kalla Taiwan för ett land.

Pinsamheten inträffade efter att Gui talade om undertecknad som en slags konspiratör som omöjligen kan förstå sig på Kina, eftersom jag inte besökt landet efter min flytt till Taiwan. Det var dessutom andra gången på relativt kort tid som ambassadören begick misstaget att tala om Taiwan som en självständig nation.

2)Obehaglig intervju med Kinas ambassadör i Sveriges Radio” (8 juni 2018) – En försmak på vad som komma skulle fick vi redan i juni 2018, när Gui Congyou varit ambassadör i Sverige i mindre än ett år och intervjuades av Ivar Ekman i Sveriges radios program Konflikt.

Intervjun där en stilstudie i översitteri, där ambassadören bland annat framhåller hur lärare vid Konfuciusintituten har ett ansvar att berätta ”fakta” om politiska frågor till svenska studenter, samt uppmanar ”svenska vänner” att höra av sig till honom för rätt information om de kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai.

3)Kinas storsatsar på Almedalen med hjälp av svensk pr-byrå” (29 juni 2019) – Efter återkommande motgångar i svenska medier, funderade Gui Congyou ut den utmärkta idén att ”komma till rätta med den negativa bild som håller på att sätta sig om Kina och kinesiska företag” genom att delta under politikerveckan i Almedalen.

I detta syfte tog Gui hjälp av en svensk pr-byrå, vars ordförande i samband med marknadsföringen av världens största diktatur framhöll hur ingen annan byrå vill ta i uppdraget ens med tång. Samma ordförande lyckades även i samma andetag säga att Kinas närvaro är opolitisk och blott handlar om handel och samarbeten, samt att all business i Kina är kopplad till politik. Märkligt nog resulterade ”China Day” i Almedalen inte i några större framgångar.

4)Inställda möten och allt fler krav från riksdagen om att utvisa Kinas ambassadör” (11 november 2019) – De begränsade resultaten i Almedalen och med Gui Congyous framträdanden i svenska medier, späddes hösten 2019 på av hans hot mot Sveriges statsminister och kulturminister efter att Svenska PEN belönar kidnappade förläggaren Gui Minhai med Tucholskypriset.

Redan i november 2019 ville ett par riksdagspartier se honom utvisad. Lokala politiker sade upp systerstadsavtal med kinesiska städer, och på kommunnivå ställdes flera möten in. Ambassadör Gui Congyou bestämde sig då istället för att dra och jaga. Denna artikel är värd att läsa enkom för bilden som svenska medier tog av Gui i jägarmössa innan han stack till skogs.

5)New interview: Chinese ambassador to Sweden demands compensation and punishment after tourists evicted from Stockholm hotel” (18 september 2018) – Vid sidan av storpolitik, var Gui Congoyu inte den som missade att även göra signalpolitik av till synes obetydliga händelser. Låt vara att han i dessa situationer uppvisade allra störst brits fingertoppskänsla.

Efter att en kinesisk familj hösten 2018 ställt till ett herrans liv vid ett hotell i Stockholm, så krävde Gui att familjen i fråga skulle kompenseras och de inblandade poliserna straffas. Inte heller denna fick ambassadörens krav några gehör, då inblandade myndigheter bemötte de högljudda kraven med en axelryckning.

Bubblare:To get a China visa, Swedish journalist have to answer questions on Gui Minhai, the CCP and me” (28 november 2018) – Min personliga favorit av alla Gui Congyous upptåg, var då Aftonbladets Peter Kadhammar hösten 2018 berättade om hur han förhörts på den kinesiska ambassaden som en del i processen att få ett journalistvisum till Kina.

Förutom frågor om Gui Minhai och sin uppfattning om det kinesiska kommunistpartiet, så avkrävdes Kadhammar även på svar på sina åsikter om ”Joajjojoj”.

Med det avtackar Kinamedia Gui Congyou, och ser fram emot Kinas nya ambassadör som enligt uppgift ska tillträda senare i år. Han heter Cui Aimin och har tidigare varit ambassadör i Angola.

Kinamedia kommer skriva närmare om Cui då denne tillträder, och givetvis även följa ambassadens aktiviteter under den nya chefen.