NEVS fabrik i Trollhättan, vars 670 anställda nu ligger pyrt till när moderbolaget inte ens har pengar att betala lönerna till sin egen personal. (Bild: Lukasz19930915, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

NEVS letar nya ägare då Evergrande missar löneutbetalningar och slopar gratisluncher

För en dryg månad sedan skrev Kinamedia om hur det kinesiska fastighetskonglomeratet Evergrande Group enligt uppgift planerade sälja av med sin avdelning för elbilar, som innefattar National Electric Vehicle Sweden (NEVS) och de 670 tjänsterna på SAAB:s tidigare fabrik i Trollhättan.

Nu har så ännu inte blivit fallet. Men det betyder inte att företaget rett ut krisen, som tvärtom är djupare än någonsin.

Under helgen publicerade Bloomberg en intervju med NEVS vd Stefan Tilk, som säger att han nu ”agerar som att saker och ting inte kommer att lösa sig med Evergrande”.

Tilk uppger att NEVS på egen hand redan har påbörjat diskussioner med andra potentiella ägare eller finansiärer, som han dock i nuläget inte vill uppge namnet på.

Detta sker efter i ett läge då China Evergrande New Electric Vehicle Group (NEV) – det dotterbolag till Evergrande som äger NEVS – inte har några likvida medel.

Evergrande NEV medgav för någon vecka sedan att man har upphört betala delar av sina löpande utgifter samt att några av deras leverantörer därmed har stoppat sitt arbete för företaget.

Under gårdagen rapporterade Bloomberg att NEV inte bara slutat betala löner till sina anställda; man har också slopat de gratisluncher som tidigare erbjöds i cafeterian vid företagets center för forskning och utveckling.

Det är med andra ord bråda tider för NEV, vars aktie har tappat svindlande 95 procent av värdet bara det senaste halvåret.

Värdet på Evergrande NEV har sjunkit med över 95 procent, efter en topp på drygt 750 miljarder kronor i april i år.

För en veckan sedan meddelade Evergrande NEV vidare att man ställer in den planerade särnoteringen på börsen i Shanghai

I samband med detta uppgav Evergrande att man inte kommit någon vart vad gäller den tidigare nämnda försäljningen av hela eller delar av Evergrande NEV i ett försök att komma över välbehövligt kapital.

NEVS har ingen egen affärsmodell och inga egna intäkter, utan är helt beroende av inbetalningar från moderbolaget i Kina. Att dessa nu riskerar utebli, låg enligt vd Stefan Tilk bakom beslutet att nyligen varsla 300 av de 670 anställda.

Tilk säger till Bloomberg att NEVS fortfarande pengar att betala sina anställda, men inte mycket längre än ”några månader”.

Det är fascinerande hur Evergrande NEV har kunnat tappat så otroligt mycket i värde på så kort tid. En rad olika teorier figurerar om Evergrandes egentliga syfte med förvärvet av NEVS, och varför aktiens ras varit betydligt mer dramatiskt än till och med det hårt ansatta modebolagets.

Kinamedia kommer fortsätta följa utvecklingen, och rapportera mer ingående om bakgrunden under de kommande veckorna.

Känner du någon som jobbar på NEVS, eller har du andra tips gällande företaget och dess relation till de kinesiska ägarna? Tveka då inte att kontakta mig.