Tveksamheter har uppstått kring effektiviteten av vaccin mot COVID-19 tillverkat i Kina. (Bild: Polina Tankilevitch from Pexels)

Tester av kinesiskt vaccin mot COVID-19 uppvisar låg effektivitet

13 januari, 2021

Ända sedan allvaret med COVID-19 började bli tydligt, har en kapplöpning pågått för att framställa ett vaccin mot viruset. Ett av de första att färdigställas för användning globalt heter CoronaVac och kommer från det kinesiska företaget Sinovac.

Men för att ett vaccin ska ha någon mening måste det vara effektivt. Tester från Braslien, Indonesien och Turkiet, som har köpt CoronaVac, visar nu att vaccinets effektivitet är lägre än vad Sinovac på förhand uppgett.

Allra mest oroande är rapporterna från Brasilien, där nya laboratorietester visar att Sinovacs produkt endast har en ”generell effektivitet” på 50,4 procent. Det är knappt nog för att regleringsmyndigheter ska godkänna vaccinet för användning.

Dessutom är det en lägre effektivitet än vad brasilianska tester visade förra veckan, då man uppgav av CoronaVac hade en effektivitet på 78 procent i milda fall, vilket klassificerades som ”kliniskt effektivt”.

Siffrorna som tydliggör den lägre effektiviteten släpptes efter krav på större transparens kring testerna, som ägde rum i ett laboratorium vid namn Butantan. Att de nya siffrorna presenteras först nu beror på en klausul i kontraktet med Sinovac om att hemlighålla vaccinets effektivitet, rapporterar bland andra South China Morning Post:

Piecemeal disclosure from global studies of the vaccine, called CoronaVac, have added to concerns that immunisations developed by Chinese producers are not subject to the same public scrutiny as US and European alternatives.

Researchers at Butantan delayed the announcement of their results three times, blaming a confidentiality clause in a contract with Sinovac.

Tidningen noterar vidare att interimanalyser i Turkiet uppvisat effektivtet på 91,25 procent, och i Indonesien på blott 65 procent. En interimanalys är en preliminär analys som utförs innan insamlingen av data är komplett.

Statliga kinesiska Global Times framhåller dock i dag att effektiviteten för Sinovacs vaccin är 100 procent då det gäller att ”undvika allvarliga fall” och beskriver vidare testresultaten i Brasilien som ”bra nog”, med argumentet att deltagarna i testerna kom från högriskgrupper.

Oavsett vilket så ger detta följande diskrepans i uppgifterna om det kinesiska vaccinets effektivitet:

Motstridiga uppgifter förekommer också i kinesiska och utländska medier angående citat från brasilianska tjänstemän och experter. I artikeln från Global Times som nämndes ovan, citeras ordföranden från Butantan säga att ”vi har i dag en av de bästa vaccinen i världen”.

Reuters citerar dock en mikrobiolog enligt följande: ”We have a good vaccine. Not the best vaccine in the world. Not the ideal vaccine”.

Reuters noterar även att Butantan har fått kritik för att man förra veckan valde att endast publicera en del av sitt resultat som gav en bättre bild än hela studien, och på grund av kontraktet med Sinovac vänta så pass länge med att offentliggöra det egentliga resultatet.

Butantan uppger visserligen i likhet med kinesiska medier att testerna främst utförts på grupper med hög risk. Reuters understryker att vaccin från andra företag icke desto mindre uppvisat bättre testresultat än vad som är fallet med Sinovacs produkt:

Butantan officials said the design of the Brazilian study, focusing on front-line health workers during a severe outbreak in Brazil which included elderly volunteers, made it impossible to compare the results directly with other trials or vaccines.

Still, COVID-19 vaccines in use from Pfizer Inc with partner BioNTech SE and Moderna Inc proved to be about 95 percent effective in preventing illness in their crucial late-stage trials.

Testresultaten av CoronaVac beskrivs av Reuters som ”en besvikelse” för Brasilien, där över 200 000 personer har dött av COVID-19. Landet förlitar sig förutom Sinovac även på ett vaccin som utvecklas tillsammans av AstraZeneca och Oxford University. Leveransen av det vaccinet uppges dock vara försenat.

Uppgifterna om den låga effektiviteten av det vaccin som Sinovac utvecklat snabbare än sina konkurrenter, är särskilt oroande med tanke på att kinesisk skyddsutrustning som exporterats under pandemin vid upprepade tillfällen visat sig vara vara värdelös då den inte fungerat. Läs mer om det på InBeijing här och här.

Det är även oroande eftersom Sinovac redan har sålt över 300 miljoner doser av sitt vaccin, främst till låg- och medelinkomstländer.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.