Peng Shuai mot en stridsvagn som symboliserar hela den kinesiska statsapparaten

Satir: Osportsligt av Peking

22 november, 2021

Ny måndag och ny politisk satir på Kinamedia av Niklas ”@KluddNiklas” Eriksson. Veckans teckning bygger som sig bör på den absolut mest diskuterade nyhetshändelsen kring Kina den senaste dryga veckan, nämligen försvinnandet av tennisstjärnan Peng Shuai.

Kinamedia har skrivit närmare om fallet här, här och här.

Den kinesiska propagandaapparaten går nu på högvarv för att genom bilder och videos övertyga omvärlden att allt står väl till med Peng Shuai. Man lyckades under gårdagen även utnyttja den alltid lika villiga Internationella olympiska kommittén till detta, genom att erbjuda dess ordförande Thomas Bach ett videosamtal med Peng.

Peking har alltså inte bara mobiliserat sina egna resurser för att tysta ner Peng Shuai, utan använder sig även av inflytelserika internationella aktörer som IOK.

Hela detta tunga kavalleri mot en enda ensam kvinnlig idrottare – snacka om osportsligt!

Se veckans teckning i full storlek via denna länk. Övriga teckningar för Kinamedia av Niklas Eriksson kan ses under kategorin “satir“.

Måndag är också den dag Kinamedia nyhetsbrev skickas ut till betalande prenumeranter – ett nyhetsbrev som redan för exakt två veckor sedan hade försvinnandet av Peng Shuai högst upp som enda artikel under kategorin ”Veckans måste-läsning”.

För att följa utvecklingen kring världens största land närmare genom detta veckovisa nyhetsbrev, samt vara med och stödja fristående journalistik om Kina inklusive Sveriges enda regelbundna satirteckningar om kinesisk politik och samhälle, vänligen överväg att prenumerera på Kinamedia Premium.

Go toTop