Gui Minhai i DN, och mitt artikelarkiv om Gui Minhai

I dag ägnar Dagens nyheter sin huvudledare åt Gui Minhai, den svenska förläggare som hållits kidnappad av kinesiska myndigheter i nio månader utan vare sig åtal eller rättegång.

Dagens nyheter är en av få svenska tidningar som även tidigare uppmärksammat fallet på ledarplats (här och här). Men dagens artikel med rubriken ”Höj rösten för Gui Minhai” är den tydligaste och bästa hittills.

I texten understryks det viktiga faktumet att Gui Minhai är svensk medborgare och inte ens har något kinesiskt medborgarskap. Liksom jag själv varit inne på tidigare så verkar svenska myndigheter dock engagera sig betydligt mindre för Gui än liknande fall som exempelvis Kinas kidnappning av Peter Dahlin:

Trots detta, att Gui Minhai är medborgare endast i Sverige, har den svenska regeringen varit förbluffande tyst. I januari förklarade utrikesminister Margot Wallström att hon var orolig över Peter Dahlins och Gui Minhais situation. UD noterade att det pågick diskussioner på hög nivå med kinesiska myndigheter.

Men efter att Peter Dahlin släpptes har inga uttalanden över huvud taget gjorts från den svenska utrikesministern. Och UD:s presstjänst kan för DN inte bekräfta mer än att ambassaden i Peking gör regelbundna påstötningar för att få träffa Gui Minhai igen.

Om det är ”tyst diplomati” den svenska regeringen sysslar med är den onekligen ljudlös. Att volymsänkningen inträffar efter att den blonda svensken med det svenskklingande namnet släppts sänder inga förtroendeingivande signaler.

Dagens nyheter kopplar även samman kidnappningen till den mer repressiva politik som förts i Kina sedan Xi Jinping blev president 2013. ”Kontrollen och förföljelsen av civilsamhällsorganisationer, och särskilt de med kopplingar till andra länder, har ökat”, konstaterar tidningen.

Medan såväl Peter Dahlin som Gui Minhais fyra kollegor har släppts ur sin fångenskap efter framtvingande erkännanden på statlig kinesisk tv så sitter Gui alltså kvar bakom lås och bom. Vare sig ambassaden eller hans familj har fått träffa honom sedan i februari.

Bra av Dagens nyheter att tydliggöra situationen i en kompromisslös ledartext. Hoppas nu att fler medier följer efter. För medier eller individer som är intresserade av Gui Minhais öde har jag nedan sammanställt ett arkiv med alla artiklar jag själv skrivit i frågan här på InBeijing. Det torde vara den största informationskällan på svenska som finns att tillgå om fallet:

Almedalen, pressfriheten och sveket” (7 juli 2016)
Kollega till kidnappad svensk förläggare berättar om fångenskap i Kina” (16 juni 2016)
Sveriges generalkonsul talar ut om kidnappad förläggare” (8 juni 2016)
Dotter till kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai vittnar inför amerikanska kongressen” (25 maj 2016)
SVT Kobra om Gui Minhai och yttrandefriheten i Hongkong” (1 maj 2016)
Bevis: Svensk kidnappad av kinesiska säkerhetsagenter” (9 mars 2016)
Svensk riskerar fem års fängelse i Kina” (6 mars 2016)
Peter Dahlin släppt – Gui Minhai fortfarande i Kinas förvar” (25 januari 2016)
Svensk polis i Thailand för att utreda fallet Gui Minhai” (19 januari 2016)
Svensk förläggare tvingas gråtande ”erkänna” brott på kinesisk tv” (18 januari 2016)
Uppdatering: De försvunna svenskarna i Kina” (15 januari 2016)
USA och EU får upp kidnappade förläggare på dagordningen” (11 januari 2016)
Brittisk och svensk förläggare kidnappad i Hongkong” (6 januari 2016)
Sverige blir ett skämt efter ännu en kidnappning i Hongkong” (5 januari 2016)
Ett rakryggat Tyskland och en ’svensk tiger’” (7 december 2016)
Ny, lång och informativ artikel om Gui Minhai” (8 december 2015)
Locket på om svensk som kidnappats av Kinas myndigheter” (20 november 2015)
Tyst i media då svensk publicist grips av Kinas myndigheter” (11 november 2015)