Locket på om svensk som kidnappats av Kinas myndigheter

Förra veckan skrev jag ett inlägg om svensken Gui Minhai, som i mitten av oktober tros ha kidnappats av kinesiska myndigheter under en resa till Thailand. Inlägget drog stort intresse och delades över 100 gånger. Därför tänkte jag det vore värt att följa upp fallet.

Som ni kunde läsa förra veckan finns det skäliga misstankar om att kidnappningen beror på svenskens förlagsverksamhet. Gui bor nämligen sedan ett drygt årtionde i Hongkong, där han driver ett mindre förlag som ger ut böcker vars innehåll i regel är kritiska mot Kinas politiska system och ledare.

Då jag skrev mitt inlägg förra veckan hade Dagens industri som första svenska tidning just uppmärksammat fallet, vilket sedan även nämndes av branschtidningar som Journalisten och Medievärlden. Efter min publicering skrev även Dagens nyheter om händelsen, och senare även Epoch Times och Göteborgs Posten (Låt vara att Göteborgs Posten endast citerade en annan tidning.)

I övrigt var det tyst i svensk media och från svenska myndigheter – jag kan förvisso ha missat någon rapport – vilket ter sig mycket märkligt, och givetvis kan ha med faktumet att Gui har ett kinesiskt namn och utseende att göra. Eller faktumet att Kina inte tycker om att andra länder lägger sig i vad man kallar sina ”inre angelägenheter”.

Under gårdagen blev jag sedan kontaktad av en dansk korrespondent som jobbar här i Peking. Han tyckte det var mycket märkligt att uppståndelsen inte varit större, och planerade att själv skriva något om fallet för sin danska arbetsgivare.

Han berättade sedan om sin mailkorrespondens med svenska ambassaden här i Peking, som bekräftade att en svensk medborgare anhållits i antingen Thailand eller Kina och att ambassaderna i Peking och Bangkok undersöker fallet.

Dock betonade ambassaden flera gånger att det handlade om en utvandrad svensk medborgare, samt att konsulär assistans även kan ges till svenska medborgare som utvandrat om särskilda grunder föreligger.

Detta tyckte den danska journalisten var mycket märkligt, och skivade ett nytt mail till ambassaden, som svarade mycket kortfattat att Gui fortfarande är svensk medborgare samt att de inte vet vart han befinner.

Min danske kollega fick heller inget svar på frågan om ambassaden kontaktat kinesiska myndigheter i ärendet.

Bara timmar efter denna korrespondens publicerade Svenska dagbladet en artikel på ämnet skriven av Ola Wong, som även intervjuar svenskens 21-åriga dotter som är uppvuxen i Göteborg och fortfarande pratar med sin far på svenska över telefon.

Men inte längre. Dottern vet inte mer än media om var hennes far befinner sig, och har på Utrikesdepartementets inrådan gjort en polisanmälan. Ett ytterst intresset citat från artikeln är:

Johan Tegel på UD:s presstjänst säger att UD känner till uppgifterna om att en svensk medborgare i femtioårsåldern uppges ha frihetsberövats i Thailand och att ambassaden i Bangkok och Peking undersöker ärendet. Men han tillägger att Gui är ”utvandrad från Sverige sedan många år”. UD ger inget svar på SvD:s frågor om de kontaktat kinesiska myndigheter och vad de i så fall sa.

Som Wong också understryker i sin artikel så är fallet oroande på många vis. Det visar att Kinas myndigheter inte ser några problem med att kidnappa utländska invånare på utländsk mark, och utgör samtidigt ett bevis på hur Hongkong håller på att förlora sin fristad som en sista utpost för pressfrihet i Kina. (Samtliga fyra personer som tros ha kidnappats i fallet levde och verkade i Hongkong.)

Själv leker jag lite med tanken och drar en parallell. Tänk om historikern Herman Lindqvist skulle kidnappas av danska myndigheter för att ha skrivit en bok om grymheterna vid Stockholms blodbad. Hade det bemöts med samma tystnad från Utrikesdepartementet och svenska ambassaden i Köpenhamn?

Och varför är såväl ambassaden som Utrikesdepartementet så noga med att understryka hur mannen – som har svenskt pass – är utvandrad från Sverige sedan några år tillbaka?

För de som är mer nyfikna på fallets utveckling, eller för svensk media som vill skriva om detta, så nås informatören vid Sveriges ambassad i Peking på: sebastian.magnusson@gov.se.