Brittisk och svensk förläggare kidnappad i Hongkong

6 januari, 2016

Under gårdagen skrev jag inlägget ”Sverige blir ett skämt efter ännu en kidnappning i Hongkong” här på InBeijing, som sedan dess lästs över 3 000 gånger och fått över 300 delningar. Nu har det bekräftats att Lee Bo, den kidnappade förläggaren i gårdagens text, i själva verket är brittisk medborgare.

Därmed finns en svensk och en britt bland de fem förläggare som under de senaste månaderna har försvunnit från Hongkong under mystiska omständigheter. Flera tecken tyder på att de förts bort av kinesiska myndigheter, på grund av böcker som ger en negativ bild av Kinas politiska system och ledarskap.

Till skillnad från det tigande Sverige så har Storbritannien åtminstone vågat ta upp fallet med Lee Bo på hög diplomatisk nivå. Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond befinner sig nämligen just nu på besök i Kina, och uttryckte ”djup oro” vid en presskonferens under gårdagskvällen där han också uppmanade myndigheter i Hong Kong och Kina att genast berätta var Lee befinner sig samt garantera hans välmående.

Hammonds vädjande mötte dock föga gehör hos hans kinesiska kollega Wang Yi, som vid samma presskonferens sade att ”denne individ” (Lee Bo) enligt kinesisk lag först och främst är kinesisk medborgare, skriver bland annat South China Morning Post.

Wang menade vidare att utomstående parter inte skulle ägna sig åt ”grundlösa spekulationer” innan Lee, hans familj samt myndigheterna i Hongkong och Kina uttryckt sina ståndpunkter.

På klassiskt manér ser Kina alltså kidnappningarna som en ”inre angelägenhet”, vilket även bekräftas av CNN som i dag citerar kinesiska utrikesministeriet:

In response to questions about the missing, Chinese foreign ministry spokeswoman Hua Chunying said that ”any Hong Kong resident who is of Chinese descent and … born in the Chinese territories” are citizens of China.

Hua added that whatever happens in Hong Kong ”are purely China’s internal affairs [in which] any foreign country has no right to interfere.”

Det finns bara ett problem med detta; varken Lee Bo eller den kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai har kinesiskt pass eller medborgarskap över huvudtaget. Kina är nämligen ett av få länder i världen som inte godkänner dubbla medborgarskap.

Lee och Gui är alltså kineser enligt de kinesiska myndigheternas egna historietolkning, snarare än enligt internationell lag.

Nu blir det minst sagt spännande och se hur Storbritannien reagerar på kidnappningen. Redan nu har man uttryckt sig mer hedervärt och i starkare ordalag än vad Sverige mäktat med, trots att Gui Minhai nu varit försvunnen i tre månader.

Samtidigt verkar det som om Kinas skrämseltaktik med kidnappningar verkar ge önskat resultat. Under dagen har minst en känd bokhandel slutat sälja böcker som är förbjudna i Kina, på grund av säkerhetsrisken för sin personal:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.