Dotter till kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai vittnar inför amerikanska kongressen

25 maj, 2016

Under gårdagen vittnade Angela Gui inför den amerikanska kongressen. Hon är dotter till Gui Minhai, den svenska förläggaren som Kina kidnappade i Thailand i oktober i fjol och som fortfarande sitter i kinesiskt förvar.

Gui Minhai kidnappades eftersom hans förlag i Hongkong publicerar böcker som irriterar Kinas myndigheter. Han har framträtt på kinesisk tv två gånger i år för att ”erkänna” sina brott under framtvingande förhållanden, och även sagt sig velat överge sitt svenska medborgarskap.

Angela sade under gårdagen inför amerikanska kongressen att hon fått två korta meddelanden på Skype av sin far – ett i januari och ett i november i fjol – som bett henne ”hålla tyst”.

Men Angela, som bara är 22 år gammal, sade även att hon nu ser som enda möjlighet att tala ut om och uppmärksamma vad som skett. Gårdagens framträdande var hennes officiella framträdande sedan hennes far försvann för mer än sju månader sedan.

Hon berättade att hon senast talade med sin far på Skype 13 oktober i fjol och att de planerade att ringa varandra igen under de kommande dagarna. Sedan slutade han plötsligt att svara på såväl samtal som mail och textmeddelanden.

Gui Minhai har sedan dess alltså varit försvunnen utan rättegång eller ens någon formell anklagelse. Angela uttryckte därför i går givetvis sin oro över att inte veta var hennes far befinner sig eller hur han blir behandlad.

Hon menade vidare att detta är extra chockerande eftersom Gui Minhai de facto endast har svenskt och inte kinesiskt medborgarskap.

Detta är ett tidigare okänt faktum som innebär att Gui Minhai inte på något juridiskt vis alls är kines, utan en helt vanlig svensk medborgare liksom jag själv eller 99 procent av er läsare.

Angela vädjade därför om kongressens hjälp och stöd med att arbeta med svenska och andra myndigheter för att kräva hennes fars omedelbara frigivning, eller åtminstone bevis för att hans fall som misstänkt hanteras i enighet med lagen.

Hon påpekade att representanter från svenska myndigheter förvisso har kontaktat Gui Minhai, men då fått till svar att han inte vill ha någon hjälp.

Myndigheterna i USA och Storbritannien har däremot, liksom EU, officiellt uttryckt sin oro över kidnappningen av Gui och en rad av hans kollegor.

Angela uttryckte även sitt hopp om att hennes vittnesmål ska fungera som en påminnelse om att kidnappningen av hennes far från en tredje land (Thailand) på alla vis är olaglig, och att Gui Minhai nu inte tillåts vare sig laglig hjälp eller konsulära besök.

The Guardian skriver i dag om fallet och bekräftar att ingen svensk diplomatisk personal tillåts träffa denna svenska medborgare i kinesiskt förvar:

A spokesperson for the Swedish embassy in Beijing said that, despite repeated requests for access, China had not allowed its officials to visit Gui Minhai since 24 February.

During that visit he was “feeling well considering the circumstances”.

“The Swedish government continues to view the situation very seriously, and Gui Minhai has been mentioned on several occasions with high representatives of China, including on minister level,” the spokesperson added. “We continue to request full clarification from Chinese authorities on what has happened to, and is happening to, our citizen.”

Även South China Morning Post skriver om Angelas framträdande, och har varit i kontakt med svenska utrikesdepartementet:

Separately, the foreign ministry of Sweden told the Post before the hearing that Sweden continues to “take a serious view of the matter and to seek clarification from the Chinese authorities of what happened and is happening to Mr Gui Minhai”.

Asked if Gui had expressed any wish to give up his Swedish citizenship, a ministry spokeswoman would say only: “According to our information, Mr Gui is a Swedish citizen.”

Svaren framstår som korta och pliktskyldiga. Inga skarpa officiella uttalanden likt de från USA, Storbritannien och EU har ännu kommit från svenskt håll trots att det handlar om en svensk medborgare.

Detta är ofattbart med tanke på att Gui Minhai – liksom du och jag – är svensk medborgare utan kinesiskt medborgarskap.

Likaledes är det ofattbart att det svenska civilsamhället inte engagerar sig för Gui Minhai på samma vis som man engagerade sig för exempelvis Martin Schibbye och Johan Persson då dessa satt fängslade i Etiopien.

Vad beror det på? Okunskap om Kina, eller faktumet att Gui Minhai inte är etnisk svensk?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.