Uppdatering: De försvunna svenskarna i Kina

Tidigare i veckan skrev jag ett inlägg här på InBeijing om Peter Dahlin, ordförande vid en NGO i Peking, som tidigare i januari anhölls av kinesiska myndigheter tillsammans med sin flickvän. Detta sker alltså samtidigt som förläggaren och tillika svenska medborgaren Gui Minhai varit bortrövad i tre månader.

Det har länge varit relativt tyst från såväl svensk media som svenska myndigheter om Gui Minhai. Men nu efter att Peter Dahlin – som är etnisk svensk och har ett svenskklingande namn – också råkat illa ut så har de båda fallen börjat uppmärksammas tillsammans.

Tidigare i veckan svarade utrikesdepartementet på en fråga från mig på Twitter, och sade att de kallat upp ambassadörerna från Kina och Thailand till sitt kontor i Stockholm:

Det verkade inte som att detta var känt för utländska media innan det blev känt på Twitter. Samma dag, 13 januari, rapporterade Reuters om detta, och det visar sig att utrikesministeriet kallat upp de båda ambassadörerna redan 8 januari, alltså fem dagar innan Reuters skriver om händelsen.

Reuters skriver i sin artikel att detta skedde för att Peter Dahlin anhållits, men att situationen med Gui Minhai också togs upp under mötet:

A Swedish man detained in China last week was suspected of acts detrimental to the country’s national security, the Ministry of Foreign Affairs said on Wednesday in its first comments on the case against the foreign human rights and legal reform advocate.

The Swedish Foreign Ministry said it had summoned China’s ambassador over the case on Jan. 8, a meeting that also touched on the disappearance of a Swedish citizen in Thailand, who is one of several missing publishers and book vendors with business in Hong Kong.

”We take a serious view on the fact that the embassy has not yet been allowed to visit the Swedish citizen detained in China,” Foreign Ministry spokeswoman Anna Ekberg said.

Vidare rapporteras att kinesiska utrikesministeriet säger att fallet med Dahlin är ”under utredning”, men att Sverige ska få tillstånd att ”utföra sitt konsulära arbete”. Det betyder med största sannolikhet att representanter från svenska ambassaden i Peking kommer få möjlighet att träffa Dahlin.

Det är naturligtvis jättebra att Sverige kallar till sig Kinas ambassadör och kräver att få mer information om samt träffa Dahlin. Samtidigt kan man ju fråga sig varför detta inte skett tidigare i fallet Gui Minhai, som ju varit försvunnen i tre månader.

En rättfärdigad fråga är givetvis: Skulle Sverige aldrig ha tagit upp Gui Minhais öde med Kinas ambassadör på detta vis, om det inte hade varit för att Dahlin anhållits?

Samma utveckling kan ses i media. Under gårdagen skrev Dagens nyheter en ledare med rubriken ”Befria Kinasvenskarna”, där man kräver att svenska myndigheter ska gå hårdare fram mot Kina i detta fall:

Regimens medier har anklagat de fyra för att utöva ett ”ondskefullt inflytande” över Kina. Och i en ledare i tidningen Global Times har man argumenterat för att myndigheterna inte kan se mellan fingrarna när subversiva skrifter bjuds ut i Hongkong. Det är illavarslande, men omvärlden har varit tyst om kränkningarna.

Beskedet på torsdagen var att svensk ambassadpersonal ska få träffa den fängslade Peter Dahlin. Vad säger utrikesminister Margot Wallström? Regeringen måste ta upp fallet och göra en hård markering: Släpp Kinasvenskarna fria!

Gott så, en jätteviktig artikel. Men samtidigt: Varför var inte Gui Minhai viktig nog att uppmärksammas på Dagens nyheters – eller andra tidningars – ledarsidor innan Dahlin anhölls?

Dessutom har Dagens nyheter fel i att omvärlden varit tyst om kränkningarna. Som jag tidigare noterat här på InBeijing så har såväl Storbritannien som USA och EU kommit med skarpa uttalanden gällande de kidnappade förläggarna i Hongkong. Det är främst Sverige som varit tysta – trots att en av de bortrövade är svensk medborgare.

Under gårdagen blev jag uppringd av TT, som också verkar lägga större tyngd på fallet nu när det inte ”bara” är Gui Minhai som har frihetsberövats.

Nyhetsbyrån verkar nämligen ha kontaktat flera personer som fått uttala sig i ärendet, varav de flesta i likhet med mig tycker att svenska myndigheter och svensk media varit på tok för slappa då det gäller hanteringen av framför allt Gui Minhai.

Bland annat Svenska dagbladet publicerar i dag en sammanfattning av TT:s intervjuer, inklusive ett citat av mig, som ni kan läsa här.

Också värt att notera hur svenska Amnesty International uppmanar till aktion mot Kina genom att låta besökare på deras hemsida skriva under krav på att Peter Dahlin släpps, som sedan skickas till kinesiska myndigheter.

Jättekul och viktigt att se lite engagemang från myndigheter, media och civilsamhälle. Bara hoppas att även Gui Minhai kommer ägnas samma uppmärksamhet också i fortsättningen!