SVT Kobra om Gui Minhai och yttrandefriheten i Hongkong

I förra avsnittet av Kobra skickade SVT ett team till Hongkong för göra ett program om den allt värre situationen för yttrandefrihet där, med fokus på den bortrövade svenska förläggaren Gui Minhai.

Det halvtimmeslånga avsnittet ger en hygglig bakgrund till fallet Gui Minhai, inklusive videos av kinesiska agenter som rövar bort Gui från hans bostad i Thailand.

Flera relevanta intervjuer genomförs med bland annat ägare till andra bokaffärer i Hongkong, samt en poet och nära vän till Gui Minhai som flytt till Taiwan för att slippa råka illa ut själv.

kobra svtSVT Kobras reporter besöker ingången till Gui Minhais nedstängda bokhandel. Klicka här för att komma till filmen, som kan ses online på SVT play till 23 juni.

Vidare intervjuas även regissörerna bakom Ten Years som kom ut på Hongkongs biografer vid slutet av fjolåret.

Filmen skildrar hur Hongkong skulle kunna se ut år 2025 om Kinas inflytande över staden fortsätter att öka. Den rör vid många politiskt känsliga ämnen, vilket blev tydligt då den tidigare i år bannlystes från flera stora biografer i Hongkong, trots att den låg i topp vad gäller antalet besökare.

Anledningen till detta tros vara påtryckningar från Kina, samt faktumet att biografkedjorna riskerar förlora inkomster från dem viktiga kinesiska marknaden om man retar upp regimen i Peking.

Bra att SVT Kobra uppmärksammar den digra utvecklingen av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Hongkong och Kina. Synd att det inte sker oftare i svensk media.