Sveriges generalkonsul talar ut om kidnappad förläggare

För ett par veckor skrev jag här på InBeijing om hur Angela Gui vände sig till USA:s kongress för att be om hjälp i fallet med hennes kidnappade far, den svenske förläggaren Gui Minhai.

Gui Minhai kidnappades av kinesiska myndigheter i oktober i fjol och har nu suttit frihetsberövad i nästan åtta månader utan vare sig rättegång eller formell brottsanklagelse.

Man kan anse det vara pinsamt att Angela Gui måste vända sig till den amerikanska kongressen med önskan om åtgärder mot sin far som är svensk medborgare. Ännu mer pinsam var den nästan totala tystnaden från svenska myndigheter efter Angelas framträdande i kongressen.

Men nu i veckan har Helena Storm, svensk generalkonsul i Hongkong, gett en intervju till South China Morning Post där hon bland annat talar om Gui Minhai, som alltså var baserad och gav ut böcker i Hongkong då han kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter.

Storm sade att hon sett Angela Guis framträdande och förstår hennes oro. Hon berättade även att inga svenska diplomater trots upprepade förfrågningar har tillåtits besöka Gui Minhai sedan 24 februari:

Her government had continued to “request answers on the legal process and any charges against him”, the diplomat said. “We expect these accusations to be dealt with within the framework of the rule of law.”

Swedish diplomats in Beijing visited Gui on February 24, the first and only time mainland authorities granted Sweden consular access. Storm also contacted “several representatives” from the Hong Kong government, though she conceded they could not be of much help.

Helena Storm har varit generalkonsul i Hongkong sedan september i fjol, då hon ersatte Jörgen Halldin som tvingades avgå efter ett vredesutbrott på en bar i Hongkong där han skällde ut personalen och rev sönder sitt medlemskort.

Posten som generalkonsul är Storms första uppdrag som högsta ansvarig för en diplomatisk beskickning. Det ska bli spännande att se hur hon hanterar frågan med Gui Minhai; kommer hon att ge fler intervjuer till internationell press?

Detta skulle säkerligen irritera toppolitiker i såväl Hongkong som Kina, och därmed kanske utgöra ett hinder för Storms uttalade ambition att öka det ekonomiska utbytet mellan Skandinavien och Hongkong genom att bland annat underlätta för nordiska start-up-företag att etablera sig i staden.