Detta klistermärke, som siktats någonstans i Stockholm, drar paralleller mellan olympiaden i Berlin 1936 och nästa års vinter-OS i Peking. Bilden cirkulerar på Twitter.

Stort stöd i USA och Kanada för bojkott av vinter-OS i Peking

15 april, 2021

Bojkott av vinter-OS i Peking är något som allt oftare diskuteras inte bara av aktivister, utan även allehanda organisationer och politiska församlingar världen över. Den största enskilda anledningen till detta är förtrycket av etniska minoriteter i Xinjiang.

Kinamedia har tidigare skrivit om hur parlamenten i Holland och Kanada antagit resolutioner vilka klassificerar övergreppen i Xinjiang som folkmord.

Kanadas oppositionsledare Erin O’Tolle – vars konservativa parti fick fler röster än Justin Trudeaus regeringsparti i förra valet – vill dessutom kanadensiska myndigheter ska arbeta för att vinterolympiaden flyttas från Peking.

Han får medhåll av Annamie Paul, ledaren för Kanadas gröna parti, som även föreslagit att man från kanadensiskt håll bör anordna ett vinter-OS på egen hand.

Debatten om huruvida det är klokt att delta i vinter-OS i ett land vars regim av allt att döma bedriver folkmord, har alltså tagit fart i flera starka vintersportnationer. På senare tid har ett par undersökningar visat att även befolkningen i ett par av dessa länder stödjer en bojkott.

För ett par veckor sedan uppmärksammande bland andra South China Morning Post en undersökning från ett opinionsinstitut i Kanada, där 54 procent av de svarande anser att landet “definitivt bör” eller “förmodligen bör” bojkotta nästa års vinterolympiad.

Endast 24 procent av 1 000 tillfrågade kanadensare var av uppfattningen att man “förmodligen inte bör” eller “definitivt inte bör” bojkotta spelen.

I veckan publicerade Washington Post en liknande amerikansk opinionsundersökning. Av drygt 1 000 personer som Chicago Council frågade om saken i mars, så var 49 procent positiva till en bojkott och 46 procent negativt inställda.

Uppfattningarna hänger samman med den allt mer vidlyftiga information – framför allt i form av vittnesmål – som de senaste månaderna letat sig ut från Xinjiangs taggtrådsförsedda fångläger och övervakade samhällen.

Men den ökade negativa uppfattningen om Kina i allt fler länder sträcker sig längre än att omfatta endast övergreppen i Xinjiang och en eventuell bojkott av vinter-OS i Peking i februari nästa år.

I artikeln ”PEW Research: Rekordlågt anseende för Kina och Xi Jinping i omvärlden” framhöll Kinamedia i oktober i fjol resultaten av en årlig undersökning, som visade att Kinas anseende i omvärlden nu är lägre någon sedan dessa undersökningar påbörjade för två årtionden sedan.

Kinamedia har nyligen också skrivit detaljerat om inställningen till Kina i Sverige och USA, där precis samma mönster går att urskilja.

Trots växande bevis om folkmord i Xinjiang, och trots ett till synes stort stöd bland befolkningen i flera vintersportnationer, så är det ingen regering som klivit fram och föreslagit en bojkott av den kommande olympiaden i Peking.

Förra veckan gav dock USA:s myndigheter upphov till en viss tumult efter att utrikesdepartementets talesman Ned Price sagt att en bojkott tillsammans med andra demokratiska länder är ”ett av ämnen på agendan, både nu och under den närmaste framtiden”.

Efter att uttalandet tog fart så gick utrikesdepartementet ut och ändrade på det. Man uppgav nu istället att det inte har diskuterats någon samordnad bojkott av vinter-OS i Peking med allierade eller samarbetspartners.

Ett upphov till flera regeringars ovilja att diskutera saken är sannolikt hoten i statliga kinesiska medier om sanktioner mot länder som bojkottar vinter-OS, vilket Kinamedia skrev närmare om i början av februari.

Oavsett vilket så kommer debatten om lämpligheten att arrangera vinter-OS i Peking fortsätta under de knappt 300 dagar som återstår innan spelen invigs.

Även om ingen bojkott äger rum, så visar såväl debatten som den allmänna opinionen att arrangemanget knappast kommer bli samma folkfest som vi är vana vid.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.