Nedräkningen till vinter-OS i Peking med planerad invigning 4 februari nästa år har börjat.

Kanadas oppositionsledare vill flytta nästa års vinter-OS från Peking

Erin O’Toole, ledare för Kanadas konservativa oppositionsparti, uppmanade under gårdagen landets regering att arbeta för att vinter-OS som i februari nästa år går av stapeln i Peking ska flyttas annorstädes. Detta bland annat på grund av den pågående förföljelsen mot etniska minoriteter i regionen Xinjiang, vilken bland annat USA:s regering klassificerar som ”folkmord”.

O’Toole sade under gårdagen att en majoritet av alla kanadensare sannolikt är av uppfattningen att det går emot grundläggande moraliska principer att hålla en olympiad i ett land som begår folkmord mot delar av sin befolkning.

Oppositionsledaren O’Toole – vars parti fick fler röster än den sittande premiärministern Justin Trudeaus liberala regeringsparti i valet 2019 – rådde Trudeau att kontakta Internationella olympiska kommittén i syfte att flytta på spelen.

Vid sidan av övergreppen i Xinjiang, nämnde O’Toole även utvecklingen i Hongkong, samt det faktum att kinesiska myndigheter har hållit den två kanadensiska medborgarna Michael Kovrig och Michael Spavor fängslade under svåra förhållanden i över två år. Deras öde är en hämnd för att kanadensisk polis arresterade Huaweis finanschef Meng Wanzhou på Vancouvers flygplats.

Till skillnad från Sverige så har debatten om det olämpliga att hålla nästa vinter-OS i en expansiv diktatur som driver etniska fångläger tagit ordentlig fart i Kanada. Canadian Broadcasting Corporation noterar att även Annamie Paul, ledare för Kanadas gröna parti, vill att spelen flyttas från Peking och har rentav föreslagit att Kanada ska arrangera olympiaden på egen hand.

Kanada borde inte ”medverka i att tillhandahålla en global plattform för en land som begår folkmord”, sade Paul i ett pressmeddelande förra veckan.

Detta följer i sin tur på ett öppet brev tidigare denna månad från 13 stycken kanadensiska parlamentariker, som vill att spelen flyttas från Peking. Brevet undertecknades även av en rad höga lokala tjänstemän, en rad icke-statliga organisationer samt en tidigare kanadensisk guldmedaljör i 1994 års vinter-OS.

Också Jagmeet Singh, ledare för Kanadas tredje största parti, har uttryckt sitt stöd för att vinter-OS 2022 ska flyttas från Peking.

Premiärminister Justin Trudeau, som ofta fått kritik för att vara tillmötesgående gentemot Peking, svarade under en pressträff i går att myndigheterna utreder situationen, rapporterar Reuters:

“In regards to the Olympics, we continue to be very, very vocal in standing up for human rights around the world and calling out human rights abuses, as I have personally in the past directly with Chinese leadership, among many others,” Trudeau told reporters during his daily press briefing.

“We know that the International Olympic Committee, the Canadian Olympic Committee, the Canadian Paralympic Committee and others are looking very closely at this issue and we will certainly continue to follow carefully.”

While Trudeau offered a measured response to what is becoming an increasingly tricky position, Conservative leader Erin O’Toole and Green Party leader Annamie Paul were more direct.

Reuters noterar även att möjligheten till ett nyval i Kanada senare i år skulle kunna ge Erin O’Toole betydligt större inflytande över frågan. Samtidigt noterar man att O’Toole ännu inte har uppmanat till någon bojkott av spelen, utan istället argumenterat för att de ska flyttas från Peking.

Canada Broadcasting Corporation citerar oppositionsledaren säga att ett övervägande av kanadensisk bojkott mot vinter-OS i Peking bör ske endast om det inte är möjligt att flytta olympiaden samtidigt som ingen förbättring ses i kinesiska myndigheters agerande.

Icke desto mindre är O’Toole en av de hittills mest inflytelserika politikerna som tydligt deklarerat sin uppfattning om att regimen i Peking på grund av sina övergrepp inte bör få arrangera nästa års olympiska spel. Han får i detta alltså uttryckligt medhåll av ledarna för Kanadas tredje och fjärde största parti, samt ett antal parlamentariker.

Mot denna bakgrund är det märkligt att ingen liknande debatt har uppstått i Sverige. Med tanke på vår regerings feministiska utrikespolitik så bör den se på situationen i Xinjiang – med tvångssteriliseringar och systematiska våldtäkter – minst lika allvarligt som den kanadensiska regeringen.

Vidare har Kina även även kidnappat och fängslat en svensk medborgare, nämligen Gui Minhai, som snart varit i kinesisk fångenskap i 2 000 dagar och i februari i fjol dömdes till tio års fängelse.

Jag skrev förra månaden närmare i Expressen om den viktiga roll som Sverige kan spela för att vinter-OS inte ska hållas i Peking nästa år.

Tidigare artiklar i samma ämne här på Kinamedia innefattar:

Nya rop på bojkott av vinter-OS i Peking möts av hot om sanktioner från kinesiska medier” (8 feb 2021)
Största uppropet hittills emot vinter-OS i Peking 2022” (29 sep 2020)
Den oundvikliga diskussionen om en bojkott av vinter-OS i Peking år 2022” (26 juli 2020)