Kanadas parlament har just röstat genom en resolution som klassificerar övergreppen i Xinjiang som folkmord. (Bild från Wikipedia.)

Folkmord i Xinjiang enligt Kanadas parlament

23 februari, 2021

Kanadas parlament röstade under måndagen lokal tid genom en resolution vilken klassificerar förföljelserna mot etniska minoriteter i regionen Xinjiang som folkmord. Resolutionen antogs med den slående marginalen 266 röster mot noll.

Detta följer på att USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo klassade övergreppen i Xinjiang som folkmord förra månaden. Hans efterföljare Antony Blinken har uppgett att han delar Pompeos bedömning.

Omröstningen följde även på uppmaningar förra veckan till regeringen från oppositionsledaren Erin O’Toole, att arbeta för att vinter-OS i Peking nästa år ska flyttas annorstädes, vilket jag skrev närmare om här på InBeijing.

Reuters noterar att resolutionen som gårdagens omröstning gällde, även innefattar att uppmana Internationella olympiska kommittén (IOK) att flytta de olympiska spelen från Peking om behandlingen fortsätter.

CNN framhåller att det var O’Toole som även ledde gårdagens omröstning, vars resultat innebär att Kanada blir det första landet där en bred och enad politisk front argumenterar för att Kina inte ska få arrangera OS nästa år:

Opposition leader, Erin O’Toole, who led the effort on the parliamentary vote, called on the Trudeau government to support the determination, which while symbolic will not become government policy. ”It is shameful that Justin Trudeau and the Liberal government continue to refuse to call the horrific conduct by the Chinese Communist Party what it is: a genocide,” said O’Toole Monday.

The parliamentary vote also makes Canada the first country to semi-officially support calls for Beijing to be stripped of the 2022 Winter Olympic Games over allegations of human rights abuses.

Vilket påpekas i ovanstående citat, så sätter omröstningen ytterligare press på premiärminister Justin Trudeau att inta en hårdare ställning mot Kina.

Trudeau – som ofta fått kritik för att vara tillmötesgående mot regimen i Peking – lade liksom nästan hela sin kabinett ned sin röst under gårdagen. Något som kan ses av resultatet 266-0, trots att Kanadas parlament har 338 ledamöter.

Siffrorna ger alltså vid handen att de flesta parlamentarikerna i Trudeaus egna liberala parti röstade för att klassificera situationen i Xinjiang som folkmord, och uppmana IOK att flytta vinterolympiaden från Peking om övergreppen fortsätter.

Förutom förföljelserna mot etniska minoriteter i Xinjiang, har O’Toole även uppgett utvecklingen i Hongkong samt kidnappningen av de två kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor som anledningar för att det är dags att sätta ned foten i relationen med Kina.

Trots att såväl Sveriges regering som riksdag borde oroas över situationen i Xinjiang, och trots att även en svensk medborgare, förläggaren Gui Minhai, har kidnappats av Kina, så äger ingen liknande debatt om vare sig folkmord eller vinter-OS rum bland svenska politiker.

Under februari månad har dock ett antal svenska medier och även ett par politiker börjat ifrågasätta lämpligheten i att nästa olympiska spel arrangeras av en regim som bedriver folkmord i andra landsänden.

Jag sammanfattade under gårdagen några av dessa reaktioner på Twitter, vänligen se tråden nedan:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.