Bilder från Kina: Våldsamma upplopp mot Japan

17 september, 2012

En bild säger mer än tusen ord – därför infogar jag nedan ett par dussin bilder som China Digital Times plockat från kinesiska mikrobloggen Sina Weibo, postat av användare som själv närvarat vid de senaste dagarnas demonstrationer mot Japan.

Protesterna gäller en samling relativt obetydliga och obebodda öar, som kallas Diaoyu på kinesiska och Senkaku på japanska. InBeijing har de senaste dagarna skrivit om bakgrund och utveckling i konflikten här och här.

Bilderna nedan är från bland annat Xi’an och Qingdao, där protesterna gick våldsammare till än i det alltid hårt bevakade Peking. Många av bilderna har nu tagits bort från Sina Weibo.Det är knappast första gången det hettar till om Diaoyu/Senkaku. InBeijing har skrivit om ämnet i över två år, se bland annat följande inlägg:

Senaste nytt om Diaoyu-öarna (17 sep 2012)
Kina uttalar sig officiellt i frågan om Diaoyu-öarna (10 sep 2012)
Upptrappning i bråk Kina-Japan om bestridd ögrupp (19 aug 2012)
Japans nya president möts av skepsis från Korea och krav från Kina (29 aug 2011)
Japan antar ny militär agenda (17 dec 2010)
Japans armé kan utökas (14 dec 2010)
Nya anti-Kina protester i Tokyo (8 nov 2010)
Diplomatisk bakslag för Kina (31 okt 2010)
Nya demonstrationer i Kina, Japan (17 okt 2010)
Diplomatisk kris – igen (11 sep 2010)

Händelseförloppet uppvaktas nu flitigt av media världen över, och några av de mest intressanta punkterna tycker jag är:

1) Våld mot personer har förekommmit, då japaner i bland annat Shanghai har blivit slagna och oprovocerat fått skålar med ramen-nudlar hällda över sig.

2) Som går att se nedan har japanska bilar blivit måltavlor för de ilskna folkhoperna. Många påpekar dock att det särskilt är polisbilar som slagits sönder. Även om de också är japanska, så vittnar det samtidigt i någon grad om missnöje mot polis och överhet.

3) Många har, så klart, utnyttjat protesterna till att plundra butiker. Men enligt inlägg på Twitter ska det också ha förekommit att demonstranter haft skyltar med krav på demokrati, eller frågor om korruption och skattebetalarnas pengar. Dessa har enligt uppgifter genast arresterats eller förts bort av polis.

4) Kinas största sökmotor Baidu – världens mest femte trafikerade internetsida – postade i dag en bild på sin startsida av en kinesisk flagga på en ögrupp. Man har även skapat en internetsida som deklarerar att Kina bör skydda Diaoyu.

5) Vad som skett har redan fått ekonomiska följder. Bland annat har japanska Panasonic stängt en fabrik i Kina (som delvis sattes i brand), och japanska intäkter från kinesisk turism har minskat sedan konflikten blossat upp.

6) Porträtt av Mao Zedong och Karl Marx har varit vanligt förekommande i demonstrationstågen, vilket ger obehagliga Kulturrevolutions-vibbar. Kanske är det därför media och myndigheter har manat till lugn nu efter helgen; ett tecken på att våldsamheterna kanske nått sitt klimax för denna gång.

Eller så fortsätter de i morgon, i och med 18 september är årsdagen av den så kallade ”Mukden-incidenten”, vilken ses som startskottet på Japans härjningar i Kina under andra världskriget.

Relaterat: DN, DN, SVT, SvD, SVT, DN, DN, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, GP

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.