Japans militär kan utökas

14 december, 2010

Japan genomför just nu sin största gemensamma militärövning någonsin med bundsförvanten USA, då den säkerhetspolitiska situationen i nordöstra Asien blir allt mer ansträngd.

På senare tid har Japan utstått en rad hot från Nordkorea, bråkat verbalt om en ögrupp med Ryssland samt upplevt ett nytt lågvattenmärke i relationen till Kina, efter att japanska flottan frihetsberövat besättningen på en kinesisk fiskebåt.

Simon Tisdall på The Guardian menar att vi nu ser slutet på Japans pacifistiska efterkrigstid. Landet håller nu på att anta ett politiskt förslag som ska göra armén ”mer dynamisk”. Det innefattar inköp av fler och modernare vapen samt närmare samarbete med sina allierade, för att möta ”riktiga eller potentiella hot” från främst Kina och Nordkorea.

Media i Japan uppger att förslaget, som kallas ”Japan’s Basic Defense Program for Fiscal 2011 to 2015”, kommer diskuteras denna vecka. Det har utarbetats av en arbetsgrupp utsedd av regeringen, och skulle innebära ett avståndstagande från artikel 9 i landets konstitution, vilken förbjuder all form av krigföring.

Artikel 9 fastslogs 1947, just efter andra världskrigets slut, och säger också att Japan inte tillåts ha styrkor med ”krigspotential”.

Om premiärminister Naoto Kan antar förslaget, kommer Japans ubåtsflotta utökas från 16 till 22 fartyg, flygvapnet moderniseras och trupper förflyttas till områden där hot från Kina och Nordkorea anses vara föreliggande, skriver The Guardian.

Det kommer även byggas nya militärbaser kring Okinawa, och ordnas så att större mängder trupp kan flyttas snabbare till det område kring ögruppen Diaoyu/Senkakau, som både Japan och Kina gör anspråk på.

Detta ogillas givetvis av flera länder i regionen, inte minst Kina. Naoto Kan försöker lugna skeptiker: ”Förbättra vår försvarsmåga är något som vi måste göra. Det innebär inte något direkt hot mot någon annan nation”.

Förslaget välkomnas dock av USA, som i dag förpliktar sig att försvara Japan militärt. USA föreslår en trippelallians med Japan och Sydkorea, i ett försök att stabilisera situationen i regionen, och förmodligen även öka det egna inflytandet och närvaron där.

Än värre, enligt många, är att förslaget även vill se över Japans ”tre icke-nukelära principer”, som i dag innebär att landet inte får föra in, lagra eller producera kärnvapen inom sina gränser.

Minst en av principerna har redan kränkts, då amerikanska fartyg med kärnvapenbestyckning flera gånger har besökt japanska hamnar, menar bland annat Alex Berkofsky vid International Relations and Security Network.

Många fruktar i och med detta en återgång till den japanska militarismen som i mitten av 1940-talet plundrade och ödelade stora delar av Asien.

Men Berkofsky menar att Japan mer eller mindre tvingas till dessa åtgärder på grund av regionala oroligheter: ”Då Kina fortsatt modernisera sina väpnade styrkor i snabb takt, och Nordkoreas kärnvapenprogram förblir topphemligt, reagerar Japan på liknande vis – bara ifall att”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.