Nya anti-Kina protester i Tokyo

En video från Al-Jazeera – signerad min gamla lärare Rob McBride – visar hur tusentals japaner under helgen samlade sig för nya demonstrationer mot Kina:

Video från Al-Jazeera över helgens protester i Japan.

Anledningen denna gång är att japansk tv i fredags morse visade en videoupptagning av septmeber månads kollision mellan en kinesisk fiskebåt och japanska kustbevakninsfartyg vid den omstridda ö-gruppen Diaoyu/Senkaku, skriver bland annat Wall Street Journal Japan Real Time.

Incidenten innebar ett diplomatiskt lågvattenmärke länderna emellan, och Japan fick i kinesisk press bära hundhuvudet för att ha ramat en ensamt fiskebåt med hjälp av ett flertal större fartyg från kustbevakningen. Men denna video visar tydligt hur det är den kinesiska fiskebåten som kör rätt in i baken på det japanska fartyget.

Videon är inte officiell, och visades i japansk tv först efter att den läckt ut på Youtube. Japanska kustbevakningen har ännu inte offentliggjort sin videoupptagning från incidenten, och vill heller inte kommentera denna. Det råder dock inga tvivel bland analytiker att materialet är äkta.

Video på Youtube som visar kollisionen mellan en kinesisk fiskebåt och den japanska kustbevakningen i september i år.

Också AFP uppmärksammar helgens protester, och menar att antalet demonstranter i Tokyo uppgick till 4 000.

De ska med banderoller ha uppmuntrat Taiwan, Tibet och Kinas muslimska minoritetsbefolkning uighur att göra gemensam sak med Japan mot regeringen i Peking: ”Fördöm Kinas militära hegemoni i Asien”, löd en av uppmaningarna.

Samtidigt citerar AFP även Kinas utrikesministerium, som via en talman gör gällande att ”videon inte förändrar någonting” och att Japans agerande under incidenten fortfarande är ”olagligt”.

WSJ Japan Real Time avslutar med att påpeka hur denna videoupptagning knappast gör det möjligt för länderna att lägga incidenten bakom sig, och att den kommer särskilt olägligt just inför en rad viktiga regionala möten.