Diplomatisk kris – igen

En diplomatisk kris mellan Kina och Japan har uppstått under veckoslutet, efter att japanska flottan tidigare i veckan frihetsberövat kinesiska fiskare som vistats vid de omstridda öarna Diaoyu eller Senkaku.

För några timmar sedan uppgav NY Times att Kina ställer in ett sedan länge planerat bilateralt möte angående gasfyndigheter, som ett direkt resultat av att Japan i går beslutade förlänga arresteringen av skeppets kapten och frihetsberövningen av de fjorton fiskarna.

Den kinesiska fiskebåten togs om hand sedan den ”kolliderat” med ett fartyg från japanska kustbevakningen.

Kina anser sig ha historiska argument nog att göra anspråk på de obebodda och blott 7 kvadratkilometer stora öarna som i dag administreras av Japan. Båda länderna är dock överens om att öarna geografiskt sett faktiskt är en del av Taiwan, som var under japanskt styre under andra världskriget, och nu ses av Kina som en ”utbrytarprovins” från fastlandet.

Jiang Yu, taleskvinna för Kinas utrikesdepartement, fördömde under lördagen i hårda ordalag Japans beslut att inte släppa de kinesiska fiskarna.

– Japan har brutit mot internationell lag och sunt förnuft. Beslutet är absurt, illegalt och orättfärdigt. Om Japan fortsätter på den inslagna vägen kommer de att få smaka på sin egen beska medicin, sade hon under lördagen, och varnade samtidigt att ”värre är att vänta”.

WSJ China Real Time Report skrev i går en analys om läget, och citerade också Jiang Yu under fredagen säga att Kina kommer skicka ut en ”law enforcement vessel” till området. Och under lördagen väckte ett kinesiskt fartyg den japanska regeringens irritation, då det försökte stoppa japanska kustbevakningens kartläggningsarbete cirka 30 mil nordväst om Okinawa.

Samtidigt uppgav, enligt NY Times, den japanska nyhetsbyrån Kyodo i dag att regeringen där anser det vara ”olyckligt att Kina egenhändigt ställer in de viktiga samtalen”.

Under fredagen återgav Kyodo också ett uttalande från japanska ambassaden i Peking: ”Händelserna ägde rum på japanskt vatten, och behandlas nu i enighet med japansk lag”.

Japanska ambassaden i Peking – traditionellt populär för anti-japanska demonstrationer – vaktades under lördagen av fler poliser än vanligt, uppger NY Times. Dock hade bara några få tiotal kineser sökt sig dit och inga våldsamheter uppstod.

Historia är en stor anledning till den ofta ansträngda relationen mellan Kina och Japan. Många kineser anser att Japan har svårt att inse och be om ursäkt för våldsamheterna under andra världskriget, och ser anspråket på Senkaku/Diaoyu som en japansk kolonial kvarleva.

Situationen har lett till många upprörda kommentarer från kinesiska internetanvändare.

EDIT: China Hush har bilder från protesterna utanför japanska ambassaden.