Nya demonstrationer i Kina och Japan

Under gårdagen tog folk över gatorna i Tokyo och tre kinesiska städer för att visa sitt missnöje över senaste tidens händelser mellan Japan och Kina.

China Media Project menar att tiotusentals kineser deltog i demonstrationerna, och postar en rad bilder från Chengdu och Xian, där deltagarna viftar med plakat som ”Vi kommer försvara Diaoyu Islands till döden!” samt ”Älska vårt Kina, bojkotta japanska produkter.”

Diaoyu är en ögrupp som administreras av Japan, men som båda länderna gör anspråk på. Minst en japansk restaurang ska ha slagits sönder i samband med demonstrationerna, uppger BBC.

I Tokyo marscherade hundratals demonstranter till Kinas ambassad för att lämna ett brev, medan de bar på banderoller som deklarerade landets ärvda rätt till Senkaku Islands, menade att Japan är i fara och uppmanade att ”Inte glömma de kinesiska inkräktarna”.

Senkaku är japanska namnet på Diaoyu, och ”kinesiska inkräktare” hänvisar till incidenten i början av september, där en kinesisk fiskebåt kolliderade med skepp ur den japanska flottan.

Problemen kring denna ögrupp gjorde sig påminda i veckan, då Japans utrikesminister krävde av Google Maps att ta bort det kinesiska namnet ”Diaoyu” från sina kartor.

Incidenten har lett till ett nytt lågvattenmärke i relationen länderna emellan. Trots att deras ledare i förra veckan kom överens att förbättra relationerna, verkar det alltså som att invånare i de båda länderna fortfarande har svårt att glömma grannfejden, som historiskt går hundratals år bak i tiden.

Statliga China Daily citerar i dag Kinas utrikesministeriums talman säga att demonstrationerna är ”förståeliga”, men uppmanar demonstranterna att hålla sig rationella och inom lagens ramar: ”Det är förståeligt att några personer uttrycker sin ilska mot senaste tidens japanska felaktiga ord och handlingar”, sade talmannen.

Misstänksamheten mellan länderna går djupt, särskilt sedan Japans ockupation av Kina andra världskriget.

Många hävdar att Japan inte ”har bett om ursäkt” för sin framfart under denna konflikt, och ofta under det senaste årtiondet har landet fått kritik för att exkludera krigsbrott från textböcker i skolan, samtidigt som många av landets premiärministrar besökt Yasukuni Shrine, som av många utanför Japan ses som en hyllning till Japanska krigsförbrytare.