Ett annat hett ämne online var de demonstrationer mot Japan som pågick under september månad 2012

Upptrappning i bråk Kina-Japan om bestridd ögrupp

19 augusti, 2012

Den ögrupp som på kinesiska heter Diaoyu och på japanska Senkaku, har ofta varit källa till konflikt mellan de båda länderna. Nu i veckan var det dags för upptrappning igen.

Det började med att 14 aktivister från Kina, Taiwan och Hongkong gjorde gemensam sak under onsdagen, genom att landstiga på ögruppen med respektive lands flaggor. De arresterades omgående av japansk kustbevakning, som patrullerar området då ögruppen administreras av Japan trots att den är obebodd.

En väldig uppståndelse följde i kinesiska media, där politiker och skribenter krävde att de 14 aktivisterna genast skulle släppas fria.

I fredags tilläts sedan de 14 att lämna Japan och flyga till Hongkong, vilket i statliga tidningar beskrevs som en ”diplomatisk seger” för Kina, och som bevis för att det kinesiska inflytandet på Japan växt sig allt större.

Sällsynt: Kinas och Taiwans flagga bredvid varandra, här under aktivisternas landstigning på Diaoyu/Senkaku under onsdagen.

Detta inflytande kände i så fall inte de japanska aktivister av, som under söndagen landsteg på ögruppen i en liknande aktion för att hissa japanska flaggor.

Anledningen sades vara att hedra japanska soldater som mist livet där under andra världskriget, vilket i veckan slutade för exakt 67 år sedan. Av de cirka 150 japaner som åkte ut med båt till området, valde knappa tiotalet att simma in ända till land.

Aktionen sågs dock som extra störande för Kina, eftersom de aktivister som gick i landet i själva verket är politiker. De tillhör ultrakonservativa och nationalistiska japanska partier, som har makt lokalt eller till och med sitter i regeringen.

Japanska kustbevakning ska under aktionen ha uppmanat simmarna att återvända till sina båtar, men inte ingripit eller arresterat dem. Officerare uppges dock ha tagit sig ombord på några av aktivisternas båtar för att förhöra dem.

Då händelsen rapporterades startade genast en våg av stora anti-japanska protester i flera kinesiska städer.

Bilder har under dagen kablats ut på Twitter, föreställandes folkmassor som bränner flaggor och skanderar skällsord. Stora mängder polis och militär har skickats ut på gatan för att hålla dessa i schack.

Enligt kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, kan demonstranterna räknas i tusental i bland annat Guangzhou, Shenzhen, Shenyang, Hangzhou, Harbin och Qingdao.

Protester utanför japanska ambassaden i Peking, innan de kinesiska aktivisterna släpptes fria i fredags

En stor anledning till bråket om ögruppen är de gasfyndigheter som gjorts där, och de stora fiskebestånd som finns i omkringliggande vatten.

Också nationell prestige spelar in. Det är ingen slump att situationen förvärras i samband med en minnesdag för andra världskriget, då många anser att Japan inte tagit ansvar för de grymheter som landet då gjorde sig skyldigt till.

För två år sedan uppmärksammade jag här på InBeijing hur en ”kollision” mellan en kinesisk fiskebåt och fartyg från den japanska kustbevakningen utlöste en diplomatisk kris länderna emellan, och satte i gång stora demonstrationer på gatorna i både Peking och Tokyo:

Diplomatisk kris – igen (11 september 2010)
Nya demonstrationer i Kina, Japan (17 oktober 2010)
Nya anti-Kina protester i Tokyo (8 november 2010)

Då liksom nu, lovade kinesiska demonstranter att bojkotta japanska varor.

Experter menar dock att länderna är alltför ekonomiskt beroende av varandra för att någon sådan bojkott kommer ske, eller för att incidenter kring ögruppen över huvudtaget ska få några större konsekvenser för handeln länderna emellan.

Detta kan komiskt illustreras av en bild som cirkulerat på Twitter i dag, på en kinesisk demonstrant med en tröja vars text ilsket klargör ”bojkotta alla japanska produkter!”. Om halsen har en kamera av märket Canon:

Kinesisk demonstrant som inte riktigt lever som han lär

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.