Europaparlamentet har just röstat för att frysa processen med att ratificera det investeringsavtal som EU ingick med Kina vid årskiftet. (Bild: Diliff, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Europaparlamentet fryser kontroversiellt investeringsavtal med Kina

20 maj, 2021

Kinamedia har nära följt utvecklingen kring investeringsavtalet Comprehensive Investment Agreement (CAI) som under kontroversiella former undertecknades mellan EU och Kina under fjolårets allra sista dagar.

Avtalet fick kritik för att främst gynna Tyskland och Frankrike, som av en händelse också var de två länder inom unionen som tryckte på starkast för att ro CAI i hamn.

Vidare var avtalet utan tvekan en diplomatisk seger för Kina just innan Joe Biden tillträdde som USA:s president, med en uttalad ambition att samla världens demokratier för att möta Pekings framfart. Missnöjet inom EU började sedan puttra ytterligare då Kina togs sig för en ny rad repressiva åtgärder i Hongkong innan bläcket på pappret hunnit torka.

De allt vanligare och hemskare vittnesmålen från övergreppen i Xinjiang gjorde inte heller saken bättre, och krossade långsamt illusionerna om att de vaga formuleringarna om arbetsrätt i CAI skulle göra någon som helst skillnad för det utbredda tvångsarbetet bland regionens etniska minoriteter.

Men vad som verkligen fick bägaren att rinna över var de hämndsanktioner som Kina i slutet av mars utfärdade mot tio politiker och forskare inom EU, efter att unionen infört riktade sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemännen som ansågs ansvarig för misären i Xinjiang.

Efter sanktionskriget publicerade Kinamedia artiklarna med de talande rubrikerna ”Intern rapport visar tvärvändning i EU:s inställning till Kina” i slutet av april och ”Diplomatisk träta hotar EU:s investeringsavtal med Kina” i början av maj.

Där framhölls det okloka i att Kina utfärdat sanktioner mot ledamöter i samma Europaparlament som ska ratificera det viktiga investeringsavtalet.

I dag visade mycket riktigt en omröstning i Europaparlamentet hur Peking har skjutit sig självt i foten med övergreppen på hemmaplan i kombination med sin aggressiva utrikespolitik.

Med den överväldigande majoriteten 599 för, 30 emot och 58 nedlagda röster har EU:s lagstiftande församling beslutat att stoppa processen för att ratificera CAI.

Även om CAI redan har undertecknats, så måste avtalet nämligen också ratificeras i EU:s politiska köttkvarn innan de börjar gälla. Denna process beräknades från en början ta ett knappt år. Men nu har den alltså enligt den nya motionen frysts, åtminstone tills det att Kina lyfter sina sanktioner mot EU-politiker.

Reuters skriver följande om saken:

”With its sanctions, China has miscalculated. They should learn from their mistakes and rethink. Because of China´s sanctions, the Comprehensive Agreement on Investment has been put into the freezer,” said Reinhard Butikofer, a German EU lawmaker who Beijing targeted with its sanctions.

(…)

The parliament ”demands that China lift the sanctions before dealing with (the investment accord)”, it said in its resolution, which is not legally binding but is now the assembly’s official position. ”EU-China relations may not continue business as usual,” it said.

Axios noterar vidare hur omröstningen är ett bakslag för Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hon var personligen den enstaka starkaste drivande kraften bakom avtalet, och har under de senaste åren satsat mycket politisk prestige på att föra såväl Tyskland som EU närmare Kina.

Så sent som i slutet av April rapporterade Politico hur Merkel talade om CAI som en ”hörnsten” i EU:s relation med Kina, ilskan i Europaparlamentet över de kinesiska sanktionerna till trots.

När Merkel i höst lämnar politiken i och med det tyska valet så har Kina förlorat sin viktigaste allierade i EU.

Ikväll förlorade Peking även – låt vara än så länge tillfälligt – det ekonomiska samarbetsavtal som skulle förhindra en transatlantisk allians med udden riktad mot en kinesisk politisk utveckling som väcker allt större oro även inom EU.

Go toTop