Hongkongs lagstiftande församling, där det nu är olagligt för de pro-demokratiska kandidaterna att försöka vinna en majoritet.

Över 50 arresteras för primärval – riskerar åtal under Hongkongs nya säkerhetslag

6 januari, 2021

Bara några dagar efter att EU tecknade ett avtal om handel och investeringar med Kina vilket beskrivs som en geopolitisk seger för Peking, genomfördes den största polisräden hittills i Hongkong under den nya nationella säkerhetslagen. Över 50 personer arresterades denna morgon, inklusive samtliga pro-demokratiska kandidater som ställde upp i sommarens uppmärksammade primärval.

Primärvalen anordnades i juli som vanligt av de pro-demokratiska partierna för att utse kandidater till Hongkongs viktiga parlamentsval, som skulle ha hållits i september. Men parlamentsvalet sköts upp ett år med COVID-19 som förevändning, samtidigt som stadens regeringschef varnade för att demokraternas primärval bröt mot den nya säkerhetslagen.

Redan i mitten av juli menade Lam att primärvalen var att likställa med subversiv verksamhet. Detta eftersom valen syftade till att förbereda de pro-demokratiska partierna att vinna en majoritet av de 70 platserna i stadens lagstiftande församling, vilken skulle möjliggöra för dem att ”motarbeta” regeringens politik.

Det lät nästan för skamlöst för att tas på allvar: Ni har rätt att ställa upp i valen, men om ni vinner så är ert deltagande illegalt.

Dagens polisinsats visar dock att det är precis så illa. Bland annat CNN återger vittnesmål med anklagelser från de arresterade, som lyckades sända delar av räden online:

In a live video of his arrest recorded by district councilor and activist Ng Kin-wei, an officer can be heard telling Ng he is being arrested ”for the crime of subverting state power.”

”During 2020, you were part of the ’35+’ primary elections, designed to elect 35 or more members of the Legislative Council with the goal of vetoing all government budget policies and motions in order to force the Chief Executive to resign,” the arresting officer says in the video. ”(Such acts would) seriously interfere with and obstruct the lawful responsibilities of the government.”

The Guardian framhåller att arresteringarna kom som en total överraskning, samt att de misstänkta riskerar dömas till livstids fängelse om de åtalas för subversiv verksamhet under den svepande nationella säkerhetslagen:

The activists were reportedly held under the national security law over accusations they “subverted state power” by holding primaries and saying they intended to win a majority of seats in the Hong Kong election. Under the national security law (NSL) subversion carries a maximum penalty of life in prison for “principal offenders”.

The sweeping arrests on Wednesday morning came without warning, and shocked observers. It is the largest single mass arrest of people under the NSL, and appeared to relate to just a singular event: the holding of democratic votes.

Det var inte bara de drygt 50 kandidaterna i det pro-demokratiska primärvalet som arresterades under morgonen. Polis slog även till mot flera pro-demokratiska mediehus, samt organisationer och advokatfirmor som hjälpt till att arrangera valen i juli månad.

En av de arresterade, en amerikansk advokat vid namn John Clancey, är den första utländska medborgaren att arresteras under den nationella säkerhetslagen. Det är även sannolikt att flera av de övriga arresterade har dubbla medborgarskap.

Medieorganisationer som Apple Daily, StandNews och InMedia fick under morgonen också besök av polisen, som begärde information om primärvalen, inklusive personlig information om de som deltog. Mediehusen höll nämligen flera seminarier och andra evenemang inför valen i juli. Den order om husrannsakan som polisen visade mediehusen, förbjöd undanhållningen av någon information som polisen efterfrågar.

Myndigheterna utfärdade varningar och försökte på olika vis sabotera inför primärvalen i juli, som icke desto mindre drog över 600 000 av stadens invånare till valurnorna. Den överraskande stora uppslutningen var sannolikt ett av skälen till att själva parlamentsvalet sköts upp, vilket jag i slutet av juli skrev närmare om här på InBeijing.

Hongkongs lagstiftande församling har alltid upplevts som ett bångstyrigt hinder för såväl lokala myndigheter som Peking, då den försvårar att snabbt och effektivt driva genom de politiska förslagen uppifrån.

Trots att uppsättningen och valet av den lagstiftande församlingen är riggat till de pro-kinesiska kandidaternas fördel, så har de pro-demokratiska partierna alltid lyckats vinna nog med platser för att behålla ett betydande inflytande i parlamentet.

Därför införde Peking i början av november en ny lag som gav myndigheterna i Hongkong rätt att med omedelbar verkan utesluta parlamentariker som inte ansågs vara ”patriotiska” nog. Lagen följdes av att fyra pro-demokratiska ledamöter genast uteslöts, varpå de övriga femton lämnade sina platser i protest, vilken jag skrev ingående om här på InBeijing när det skedde.

Men det räcker alltså inte för regimen att först ställa in parlamentsvalen och sedan jaga ut alla pro-demokratiska ledamöter från den lagstiftande församlingen. Man använder också den nya svepande nationella säkerhetslagen för att arrestera samtliga kandidater som ställt upp i primärvalen till parlamentsvalet.

Väldigt många händelser har inträffat i Hongkong på senare tid som fått många bedömare att tro är botten är nådd. Det har då inte tagit lång tid innan polis eller myndigheter kommit med en spade.

Men morgonens räd och dagens arresteringar står i särklass. Över 50 personer riskerar långa fängelsestraff för att blott ha deltagit i ett ordnat demokratiskt val, som tidigare kunnat hållas helt utan problem.

Se nedan några reaktioner från Twitter:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.