Bild från en video på en kinesisk familj som avhystes från ett hotell i Stockholm av polis.

Nyårskrönika: Populäraste artiklarna om Kina under 2018

Varje år har jag för vana att summera upp det gångna året genom att lista de mest lästa artiklarna här på InBeijing. Men i årets ”nyårskrönika” vill jag först passa på att säga något som själva besöksstatistiken under 2018.

Det har nämligen varit ett rekordår, och det med ganska stor marginal. Enligt WordPress egen statistik så har jag sedan 2012 bara haft över 500 sidvisningar i genomsnitt under ett enda år, nämligen 2014. Övriga år har antalet legat mellan 435 och 489.

Men under 2018 så hade InBeijing inte mindre än 948 sidvisningar om dagen! Detta visar sig främst bero på en rad inlägg på engelska om debaclet kring turistskandalen och satirshowen som utspelade sig under hösten. Den kinesiska ambassadens olika utspel har också varit av stort intresse.

Därmed befäster InBeijing sin position som Sveriges största nyhetssida om Kina. Det är ett mycket spännande år vi har framför oss och jag ska göra mitt bästa för att finna tid och skildra vad som händer kring Kina också under 2019, även om det kan bli svårt att nå upp till samma läsarsiffror.

Arbetet underlättas också av de just nu 26 läsare som stödjer mig via Patreon med sammanlagt 202 dollar i månaden. Dessa läsare får varje vecka ett särskilt mail som går ut endast till mina sponsorer, och som har visat sig vara väldigt uppskattat.

Så tveka inte att sponsra mig via Patreon du också, om du finner InBeijing intressant och användbart, och dessutom vill ta del av dessa mail. Ju fler sponsorer jag får, desto mer tid har jag att skriva här.

Nog med självberöm och marknadsföring nu. Se nedan de mest lästa artiklarna på InBeijing under 2018:

1) ”All the details you need on the Chinese tourists who were ”brutally” handled by Swedish police” – Min grundliga utredning om fallet med de kinesiska turisterna som förvisades från ett hotell i Stockholm i september är nu InBeijings mest lästa någonsin med över 45 000 träffar. I inlägget finns bland annat videos, kartor och skärmdumpar från sociala medier. Innehållet plockades upp av flera utländska och svenska medier.

2) ”VIDEO: Svensk polis bär ut kinesisk familj från hotell” – Jag var en av de första som postade videos från incidenten med de kinesiska turisterna i Stockholm, vilket också drog många läsare direkt när fallet blev känt. Även om detta inlägg inte är lika utförligt som det ovanstående, så fick det många träffar tack vare att det var en av de första publiceringarna med videomaterial från händelsen.

3) ”Swedish satire show takes another hit at China” – När satirshowen Svenska nyheter gjorde satir på turistincidenten i Stockholm, anade man nog föga att resultatet skulle bli en diplomatisk kris. På grund av programmets innehåll krävde den kinesiska ambassaden vid upprepade tillfällen en ursäkt från SVT, som stod på sig. Istället för att utfärda en ursäkt till Kina så fortsatte showen att driva med Kinas myndigheter också veckan efter, vilket summeras i denna artikel.

4) ”Why the Swedish King is cancelling his China trip over Gui Minhai” – I slutet av november meddelades plötsligt att kungen med kort varsel ställde in en resa till Hongkong och Kina. Den officiella anledningen till detta var de pågående regeringsförhandlingarna i Sverige. Men enligt vad källor uppgav till SVT så handlade beslutet de facto om pågående förhandlingar mellan Kina och Sverige om Gui Minhai. InBeijing var först med att förklara detta på engelska, vilket attraherade många läsare.

5) ”Kinesisk journalist skriker och slåss under konferens i Storbritannien – Kina kräver ursäkt” – Statliga kinesiska mediers upptåg drog till sig stor uppmärksamhet under 2018. En bisarr händelse ägde rum i Storbritannien, där en journalist från CCTV höll låda vid en konferens om Hongkong. Kong Linlin ställde sig upp och kallade deltagarna för ”förrädare” och ”anti-kinesiska”, och slog sedan till en funktionär i ansiktet när hon blev ombedd att lämna. Kinesiska myndigheter hävdade dock att Kong var offret och krävde – just det – en ursäkt.

6) ”Sweden about to deport a Uyghur family to Xinjiang” – Under hösten fick jag nys om att en uigurisk familj riskerade utvisning från Sverige. Av någon anledning så trodde vare sig Migrationsverket eller Migrationsdomstolen på familjens berättelse, och de blev tillsagda att uppsöka den kinesiska ambassaden i Stockholm för att arrangera resa tillbaka till Kina där förföljelse garanterat väntade. Historien plockades upp av flera utländska medier – bland annat New York Times där jag också intervjuades – och familjens utvisning har nu tillfälligt stoppats i väntan på att Migrationsverket utreder det förändrade säkerhetsläget i Xinjiang.

7) ”Apple lämnar över iCloud till kinesiska myndigheter” – Utländska teknikföretag har ofta fått kritik för att kompromissa med säkerhet och användarnas integritet i syfte att blidka kinesiska myndigheter och kunna verka på världens största marknad. Så var också fallet med Apple, då företaget i februari lämnade över driften av iCloud i Kina till ett statligt kinesiskt företag. Detta innebär i praktiken att polis och myndigheter nu har full insikt i de kinesiska användarnas aktiviteter.

8) ”Kina varnar turister för att besöka Sverige efter påstått polisvåld mot kinesisk familj” – Ytterligare en händelse relaterad till incidenten med de kinesiska turisterna. Efter att man från svenskt håll inte gett någon ursäkt eller straffat de poliser som var inblandade i händelsen, så utfärdade Kinas ambassad en resevarning för turister som planerade att besöka Sverige. Man menade att det inte längre går att garantera kinesiska besökares säkerhet i Sverige. Intressant är att notera hur Sverige ännu inte har bett om ursäkt för händelsen, samt att resevarningen förlängdes för ett par veckor sedan.

9) ”To get a China visa, Swedish journalist have to answer questions on Gui Minhai, the CCP and me” – Det kom till och med som en överraskning för mig, när Aftonbladets journalist Peter Kadhammar tvingades svara på frågor om vad han tycker om mig för att kunna få ett visum till Kina. Detta avslöjade Kadhammar efter att han kallats till ambassaden till ett slags förhör, varefter han fick vänta flera månader på sitt journalistvisum. Enligt Kadhammar har det aldrig någonsin under hans långa karriär varit lika svårt att få ett sådan visum som nu.

10) ”Kinas ambassad attackerar Expressen och mig på sin hemsida” – Ytterligare en artikel relaterad till den kinesiska ambassadens upptåg. Återigen var det med stor förvåning som jag plötsligt såg mig bli attackerad på ambassadens hemsida med namn och en rad oförblommerade anklagelser. Det var bara den första av ett par sådana attacker mot mig, och av dussintals liknande attacker mot andra svenska journalister och medier. Nu har man – sorgligt nog – blivit så van vid dessa attacker att de längre knappt är värda att uppmärksamma.

Gott nytt år alla läsare!