Bild från en video på en kinesisk familj som avhystes från ett hotell i Stockholm av polis.

VIDEO: Svensk polis bär ut kinesisk familj från hotell

Tidigare i dag skrev jag inlägget ”Kina varnar turister för att besöka Sverige efter påstått polisvåld mot kinesisk familj”, om hur Kinas ambassad utfärdat en varning till kinesiska turister som planerar besöka Sverige.

Anledningen till detta var en incident som bland annat beskrivs i statliga tidningen Global Times, gällande en familj som anlänt till sitt hotell i Stockholm innan incheckning.

Enligt Global Times hade sonen i familjen frågat om de mot betalning kunde vänta i lobbyn tills rummet blev redo. Då hade den oresonliga personalen genast ringt polisen, som kommit dit och misshandlat familjen och sedan dumpat dem vid en kyrkogård.

En annan version av historien har nu kommit fram, och jag har även fått tag på videos som cirkulerar på Kinas internet och visar polisens påstådda ”mycket våldsamma” hantering av familjen.

I hopp om att spara pengar, hade familjen bokat ett rum med incheckning eftermiddagen 2 september, trots att de anlände till Stockholm mitt i natten till samma dag. De hade sedan krävt att få övernatta i lobbyn tills nästa eftermiddag.

När personalen på Generator Hostel inte ville ha en familj sovandes i lobbyn över natten, vägrade de dock ändå att flytta på sig. Polis tillkallades, och nedan kan ni se scenerna som följde:

Pappan, som sades vara sjuk, bars ut av polisen då han vägrade gå själv, men ”kastades” verkligen inte ner på marken. Sonen som filmar menar att polisen försöker döda pappan.

”Rädd våra liv”, bönfaller mamman inför konfunderade poliser och vakter.

Gråt och tandagnisslan fortsätter, liksom beskyllningar mot polisen för att de försöker ”döda” pappan.

Nu kräver alltså Kinas ambassad och utrikesministerium att Sverige ber om ursäkt(!) för vad som skett. Vilket tydligt framgår av scenerna ovan, så handlar det inte om något övervåld på det vis som Global Times beskrev i sin artikel.

På grund av familjens ovilja att boka rum en extra dag för att spara pengar – trots att pappan var sjuk – har Kina nu alltså dessutom utfärdat en varning för kinesiska turister att besöka Sverige.

Scenerna ovan kan te sig ytterst märkliga för gemene man. Men för den som följt kinesiska turisters beteenden i utlandet, är detta inte oväntat. De har ett oöverträffat track record om att själva bete sig illa och sedan kräva olika sorters ursäkter och kompensation – ofta uppbackade av Kinas myndigheter.

För den som vill ha ett stickprov på detta, vänligen se artikeln ”Shanghaiist’s top 10 most embarrassing Chinese tourists of 2017”.