Kinesiska ambassaden utfärdar ny resevarning för Sverige

Kinas ambassad utfärdade i helgen en resevarning för kinesiska turister som planerar att besöka Sverige.

I ett meddelande publicerat av ambassaden och Kinas utrikesministerium, framhålls att kinesiska turister under de senaste tre månaderna varit inblandade i över 40 ”incidenter” som rån och stölder.

Enligt varningen så har kinesiska myndigheter inte heller fått någon information av svensk polis angående utredningarna av dessa händelser.

Förvisso så finns det flera faktorer – exempelvis skjutningar och gängkriminalitet – som pekar på att många svenska städer bli allt mindre säkra. Men samtidigt går det heller inte att bortse från sannolikheten att denna resevarning är en slags hämnd för uteblivna ursäkter efter två incidenter relaterade till kinesisk turism i september i år.

Som jag då skrev om här på InBeijing, så förvisades tre stycken kinesiska turister i september från ett hotell i centrala Stockholm, dit de kommit utan bokning och krävt att få övernatta i lobbyn. Händelsen blev sedan även satir i humorprogrammet Svenska Nyheter.

Efter detta så krävde kinesiska ambassaden upprepade gånger en ursäkt från SVT för humorprogrammets innehåll. Man krävde vidare en ursäkt för den svenska polisens agerande, samt att de poliser som förvisat de kinesiska turisterna skulle straffas, trots att de handlat helt i enighet med standardförfarande.

Men några sådana ursäkter kom aldrig, vilket resulterade i att kinesiska myndigheter i mitten av september utfärdade en resevarning för kinesiska turister.

Dessa slags varningar är ett vanligt påtryckningsmedel som kinesiska myndigheter flera gånger använt för att få sin vilja genom, då många länders turistindustri är beroende av det ökande antalet kinesiska turister.

Som South China Morning Post mycket riktigt uppmärksammar så gick den tre månader långa varningen för kinesiska turister att besöka Sverige ut 22 december, men förnyades alltså i helgen, sannolikt på grund av de uteblivna ursäkterna från svenskt håll:

Jerker Hellström head of Asia & Middle East Programme at the Swedish Defence Research Agency, said the Swedish police had refused to apologise to the three tourists involved in September’s incident, adding: “It seems as if the embassy remains disappointed with the fact that its requests weren’t met.”

South China Morning Post intervjuar även en annan svensk analytiker som menar att den kinesiska ambassaden sitter i en svår sits eftersom svensk media på senare tid har blivit alltmer kritik mot kinesiska myndigheter och utvecklingen i landet.

Det är fortfarande oklart i vilken utsträckning denna varning har drabbat den kinesiska turismen till Sverige.