Kina varnar turister för att besöka Sverige efter påstått polisvåld mot kinesisk familj

15 september, 2018

(Källa bild ovan: Google Images)

OBS: Sedan jag först skrev denna text har jag fått fram videomaterial på händelsen. Se tre stycken videos i mitt inlägg ”VIDEO: Svensk polis bär ut kinesisk familj från hotell”.

Under gårdagen utfärdade Kinas ambassad en varning till alla kineser som planerar att besöka Sverige. I ett meddelande på ambassadens hemsida – som också återges av Kinas utrikesministerium – uppges att kinesiska turister på sistone inte bara råkat ut för stölder och personrån, utan även hanterats ”mycket våldsamt” av svenska tjänstemän.

Vad handlar nu detta om? Global Times, som ges ut av partitidningen Folkets Dagblad, publicerade under gårdagen artikeln ”Chinese Embassy in Sweden issues safety alert following tourists’ ’nightmare’ incident by local police”, där en incident som ska ha ägt rum 2 september skildras.

Artikeln berättar om en kinesisk familj som anlände till sitt hotell i Stockholm innan tiden för incheckning. Enligt Global Times ska sonen – som endast uppger sitt efternamn Zeng – ha frågat personalen om han och hans föräldrar kunde slå sig ner och vänta i lobbyn mot en extra avgift.

Då bröt helvetet loss. Personalen ringde polisen, som sedan påstås ha dragit ut familjen och kastat ner den sjuka pappan mitt på gatan. Fler beväpnade poliser ska sedan ha anlänt för att ta hand om familjen:

Zeng said that soon, more police officers with guns arrived in two cars. They started to disperse the crowed and tried to snatch the cell phone from Zeng. Later, Zeng and his family were taken away in a police car. While they were in the police car, the police also allegedly beat Zeng’s parents.

After being loaded into the police car, Zeng said the police officers asked if they were refugees and if they meant to use violence. Zeng said the police threatened to abandon them in the woods to stay with the animals.

After about an hour of driving, Zeng said the police stopped the car and ejected them from the vehicle at a graveyard in the middle of the night.

Enligt Zengs vittnesmål ska familjen sedan efter en halvtimme fått skjuts av en förbipasserande bil. De beslutade sig sedan för att kontakta den kinesiska ambassaden i Stockholm och genast lämna landet. Familjen kräver nu en förklaring, en ursäkt samt kompensation för vad som inträffat.

Intressant nog i artikelns slut uttrycker Zeng det bisarra i att detta händer i ett ”modernt land”, som ”hela tiden talar om mänskliga rättigheter”. Han citeras även säga att Kinas utrikesministerium och ambassad ser allvarligt på vad som inträffat, men att Sverige ännu inte har ”gett något svar” på vad som skett.

Artikeln väcker en rad frågetecken. Till att börja med bilderna, som är tagna i mörker, vilket indikerar att familjen anlänt till hotellet på kvällen eller natten innan incheckning och hållit låda. (Det blir fortfarande ljust innan klockan 06 i Stockholm.)

Polis bär ut den kinesiska familjen från hotellet. Bild från Global Times.

Vidare har jag lokaliserat vilket hotell det handlar om, och som av en slump så bodde jag faktiskt där själv en natt i somras. Eftersom jag själv också anlände innan incheckning, så vet jag att det inte är några problem att vänta gratis i lobbyn, som även innehåller kafé och restaurang. Varför skulle personalen ha ringt polisen istället för att uppmana familjen att köpa en kaffe?

Det vore dock överraskande om ambassaden har hittat på fallet helt från det blå. Sannolikt har bråk uppstått mellan familjen och personalen, vilket lett till att polis tillkallats för att sonen bettet sig illa. Jag kommer i dag kontakta såväl hotellet som svenska Utrikesdepartementet för att försöka få klarhet i saken.

Att mänskliga rättigheter blandas in i artikeln, kan vidare vara en pik mot svenska myndigheter gällande fallet Gui Minhai. Särskilt som Sverige nu krävs på en ursäkt för det inträffade.

Kinesiska turister har blivit en allt viktigare inkomstkälla för många länder. De senaste åren har myndigheterna heller inte tvekat att använda detta som vapen i diplomatiska dispyter. Om ett land inte ber om ursäkt eller fogar sig efter Kinas politiska vilja, hotar myndigheterna med att minska antalet turister från Kina.

Är det något liknande vi ser här? Försöker man kräva Sverige på en ursäkt med en formulering gällande brist på respekt för mänskliga rättigheter, med anledning av allt prat om mänskliga rättigheter kring fallet Gui Minhai? Det är också värt att notera hur Global times publicerar artikeln under ”Diplomati”, snarare än ”Turism” eller ”Samhälle”.

Jag kommer uppdatera med mer information på InBeijing så fort jag fått svar från hotell och/eller Utrikesdepartement.

Det inträffade har ännu inte fått någon uppmärksamhet i svensk- eller engelskspråkig media, förutom Global Times. Den kinesiska nyhetssidan Guancha uppmärksammar dock att detta är tredje gången på bara en månad som Kinas ambassad i Stockholm utfärdar varningar till turister att besöka Sverige.

En varning kom i mitten av augusti med anledning av de omfattande bilbränder som inträffade på olika platser i landet. Ytterligare en varning kom i slutet av samma månad, med anledning av demonstrationer av Nordiska motståndsrörelsen samt planerade motdemonstrationer.

Go toTop