Lista: InBeijings 10 populäraste inlägg från 2014!

29 december, 2014

God fortsättning till alla läsare – tänkte fira genom att nedan sammanställa en lista av de tio mest lästa inläggen här på InBeijing under 2014.

Listan innehåller endast inlägg som är skrivna under 2014, och inte inlägg från fjolåret som fått många träffar under årets gång. Faktum är att inlägg som ”Är Tokyo eller Chongqing världens största stad?” (2012) och ”Porr i Kina – historia och nutid” (2011) alltid kommer högt upp listan över årets mest lästa inlägg, då de ju hittas genom populära Google-sökningar som ”världens största stad” eller ”porr+kina”.

Men listan här nedan rör alltså de populäraste inläggen på InBeijing under 2014, som också skrevs under 2014:

1)Hur jag sumpade drömjobbet på Dagens industri” – Historien om hur jag förlorade jobbet som korrespondent på Dagens industri blev årets i särklass populäraste inlägg; tio gånger fler sidvisningar än inlägg nummer två och över 700 delningar på sociala medier. För er som ännu inte snappat upp denna anekdot så handlar det alltså om hur ett jobb på Dagens industri gled mig ur händerna, sedan en vän åkt till ett frukostmöte med tidningens Kina-korrespondent och låtsats vara jag. Den föga lyckade idén kläcktes på en bar kvällen innan efter några öl för mycket.

2)Video: Två tokiga ryssar klättrar 650 meter upp i Shanghai Tower” – I februari i år började en vansinnig video cirkulera på internet, där två ryssar bröt sig in på Shanghai Towers byggarbetsplats och klättrade upp till toppen 650 meter över marken. Inbrottet skedde under det kinesiska nyåret, då byggarbetarna var lediga och säkerheten (uppenbarligen) var relativt slapp. Den ryska duon har tidigare tagit sig upp i flera höga byggnader för att fota och filma, men just denna video torde ta priset i nervdallring.

3)Kopior av iPhone 6 redan till salu i Kina” – Redan ett par månader innan iPhone 6 kom ut på marknaden så gick det att köpa kopior av den nya modellen på kinesiska näthandelssidan Taobao. I samband med detta påpekades att pirattillverkare i Kina genom åren varit särskilt skickliga på att kopiera just Apples produkter, eftersom många av dem tillverkas vid fabriker runtom i Kina. Exempelvis såldes det tidigaste iPhone 5 i Kina under 2012, och bestod då av gamla delar i egentillverkade skal.

4)En samling bilder från Kinas mördande universitetsexamen” – Liksom varje sommar hölls i juni i år det landsomfattande examensprovet till Kinas universitet. Majoriteten av de nästan tio miljoner provtagarna har förberett sig under hela sin skolgång inför just detta test, som helt kan avgöra framtiden för de som kommer in på landets finaste universitet eller för den delen misslyckas helt. För att spegla betydelsen av provet laddade jag upp en rad bilder som speglar såväl förberedelserna som de innovativa metoderna för att fuska till sig bättre resultat.

5)Kina-expert berättar om nordkoreanske pojken som riskerar utvisning” – I början av november blev det en väldig uppståndelse i Sverige då en nordkoreansk pojke skulle utvisas till Kina, efter att tveksamma språktester ”avgjort” att han var kines. Om utvisningen ägt rum hade pojken med största sannolikhet repatrierats till Nordkorea via Kina med fängelse eller värre som konsekvens. Men Migrationsverket fick ta emot en skur av kritik för utvisningsbeslutet och fallet ska nu utredas igen. I detta inlägg talar jag med Kristina Sandklef, Kina-expert som följt fallet nära.

6)Lätt att få asyl i Sverige – men inte om du flyr från Nordkorea” – En kortare artikel om ämnet ovan, där jag som hastigast tog upp fallet med den nordkoreanske pojken som var på väg att utvisas till Kina. Här framkommer det att beslutet grundades på en språkanalys från företaget Sprakab, som efter detta skulle få ta emot allvarlig kritik efter utredningar från såväl radio, tv och tryckmedia. Utvisningen är särskilt olustig med tanke på att Sverige är det land i Europa som tar emot i särklass flest asylsökande per capita.

7)Tortyr, död och förföljelse i kopia av Volvos Zlatan-video” – Då Volvo vid årets början sände en estetiskt mycket uppskattad reklamfilm med Zlatan Ibrahimovic i huvudrollen, var organisationen Supporting Human Rights in China inte sena att göra en syrlig kopia på videon. Istället för Zlatan som badar isvak och jagar kronhjort, ses tibetanska munkar jagas med gevär och fångar utstå vattentortyr. Videon var enligt organisationen en protest mot att den nya ägaren Geely, med nära band till Kinas kommunistparti, försöker associera Volvo med Sverige och svenska värderingar.

8)Kina kritiserar FN:s rapport om mänskliga rättigheter i Nordkorea” – Under året kom FN med en mycket stark rapport angående mänskliga rättigheter i Nordkorea, där förföljelsen av riktiga eller inbillade oppositionella verkar vara lika allvarlig som någonsin. Utredningen grundar sig på intervjuer med hundratals nordkoreanska flyktingar. Också Kina får sig en känga i rapporten, särskilt eftersom man skickar tillbaka avhoppade flyktingar till Nordkorea. Kinesiska myndigheter var dock snabba att oblygt avfärda anklagelserna – samt hela rapportens innehåll – som ”ogrundad kritik”.

9)Kina har börjat bygga sitt andra hangarfartyg” – Under januari kom rapporter i statlig media att ett skeppsvarv i nordkinesiska staden Dalian var i färd med att bygga landets andra hangarfartyg. Uppgifter togs dock bort omgående, men hann uppmärksammas av såväl sociala medier som utländsk media. Enligt partichefen för provinsen Liaoning finns konkreta planer på att utöka Kinas flotta av hangarfartyg från ett till fyra stycken. Förutom detta andra hangarfartyg höll skeppsvarvet i Dalian också på att bygga två avancerade jagare.

10) Allt fler rika kineser köper medborgarskap i EU – Ett inlägg som grundar sig på rapporter från South China Morning Post, angående faktumet att allt fler kinesiska medborgare ”köper” medborgarskap i EU genom att investera i fastigheter och annat i krisdrabbade länder som Portugal, Grekland eller Spanien. Flera europeiska länder har nämligen den senaste tiden upprättat så kallade ”investeringsprogram”, där utländska medborgare har möjlighet att få ett pass ”på köpet” vid investeringar i vederbörande nation. Många rika kineser har nappat på erbjudandet och de facto köpt ett medborgarskap i EU.

De var alltså 2014 års tio populäraste inlägg. Hoppas kunna leverera ännu mer spännande nyheter – undantaget pinsamma jobbhistorier – under det kommande året!

Go toTop