Kopior av iPhone 6 redan till salu i Kina

Medan resten av världen väntar med spänning på iPhone 6, som tros släppas om ett par månader, ligger kinesiska pirattillverkare inte på latsidan. Redan nu har kopior av den nya telefonen börjat säljas i Kina.

En sökning på ”iPhone 6” på e-handelssidan Taobao renderar i en uppsjö av resultat, med olika slags modeller till salu med priser som startar under hundralappen.

Enligt Quartz så är de billigaste ”telefonerna” förmodligen tomma skal. Dessa köps ibland av kunder som inte har råd med en iPhone, men ändå vill göra intrycket av att de har den nyaste modellen.

Men de dyrare telefonerna kan de facto vara fungerande ”iPhone 6” – bara det att de består av hopplockade delar i ett påhittat skal med en design som efterhärmar hur den riktiga iPhone 6 tros se ut, baserat på uppgifter om funktioner och design angående iPhone 6 nyligen läckt ut.

iphone kina”iPhone 6” till salu på kinesiska marknadsplatsen Taobao

Det är nämligen ingen som med säkerhet kan säga hur designen på iPhone 6 egentligen blir. Dock har pirattillverkarna från Kina visat sig särskilt skickliga på att kopiera just Apples produkter, eftersom underleverantören Foxconn gör merparten av alla sina iPhones i kinesiska fabriker.

Exempelvis sålde kinesiska iPhone 5 innan den släpptes 2012, genom att använda sig av gamla delar i egentillverkade skal. Problemet med pirattillverkning i Kina tros vara en anledning till att Apple valde att lansera iPhone 5S i USA och Kina nästan samtidigt, istället för att först släppa sina nya modeller i USA vilket tidigare varit fallet.

En före detta taiwanesisk popstjärna vid namn Jimmy Lin har i veckan poserat på sin mikroblogg en av modellerna av nya iPhone 6. Quartz påpekar att Lin tidigare även på förhand poserat med modeller av iPhone 5 och iPhone 5c, som senare visat sig vara identiska med de riktiga telefonerna.