Kina kritiserar FN:s rapport om mänskliga rättigheter i Nordkorea

25 februari, 2014

Förra veckan kom en FN-rapport om det förfärliga läget vad gäller mänskliga rättigheter i Nordkorea. Under nästan ett års tid har en särskild FN-kommission hört över 80 nordkoreanska flyktingars officiella vittnesmål, och intervjuat ytterligare 240 flyktingar anonymt, då dessa vittnen fruktar för sina kvarvarande släktingarnas säkerhet.

Resultatet av de ofta samstämmiga vittnesmålen blev ett 400 sidor långt dokument, som är den hittills bredaste och i hårdast ordalag fördömande rapporten om situationen i Nordkorea, skriver bland annat The Economist:

The report, written by a three-member UN panel headed by Michael Kirby, an Australian former judge, is extraordinary in its detail and breadth. It includes a catalogue of cruelties meted out by the North Korean regime to its main targets: those who try to flee the country; Christians and those promoting other “subversive” beliefs; and political prisoners, estimated to number between 80,000 and 120,000. The regime is accused of crimes that include execution, enslavement, starvation, rape and forced abortion.

Många av de intervjuade har varit politiska fångar, som lyckats rymma från det nätverk av fångläger vilka uppskattas rymma cirka 100 000 nordkoreaner. I lägren pågår utstuderad och systematisk tortyr, och allehanda avhumanisering i form av våldtäkter följt av tvångsabort, samt fångar som tvingas se på då familjemedlemmar avrättas.

En fånge som överlevde två år i ett sådant läger ritade en rad teckningar till komissionen, som The Economist publicerar på sin hemsida, och som alla borde ta en titt på.

Vidare talar kommissionens rapport om Nordkorea som en totalitär stat utan någon like i vårt tidevarv, och författarna bakom dokumentet menar att landet snaras bör jämföras med Nazityskland.

Kommissionen skickade sedan ett personligt brev direkt till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, och varnade att han kunde ställas till svars för dessa brott, och uppmanade samtidigt FN att skicka vidare ärendet till den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Nordkoreas svar på rapporten är – föga förvånande – att innehållet inte är sant och att några fångläger likt de ovan nämnda inte existerar.

nordkoreaEn av åtta teckningar i aktuella numret av The Economist

Rapporten kritiserar även Kina. De nordkoreanska fångar som hittas i Kinas norra provinser skickas systematiskt tillbaka till hemlandet, där fängelse, tortyr eller döden väntar.

Kina nekade dessutom kommissionen tillträde till sina norra provinser, vilket fick utredarna att i ett beskriva Kinas handlingar som ”stöd och medhjälp till brott mot mänskliga rättigheter”.

Således har Kina – som enda land vid sidan av Nordkorea – också kritiserat rapportens innehåll. Enligt Reuters reagerade det kinesiska utrikesministeriet på följande vis:

”Of course we cannot accept this unreasonable criticism,” Chinese Foreign Ministry spokeswoman Hua Chunying said at a briefing on Tuesday. ”We believe that politicizing human rights issues is not conducive towards improving a country’s human rights.

”We believe that taking human rights issues to the International Criminal Court is not helpful to improving a country’s human rights situation.”

Hua would not answer what she said was a ”hypothetical question” on whether China would use its veto powers if the report was brought to the U.N. Security Council for further action. Diplomats have said China will most likely block any such proceedings.

Asked why China blocked U.N. investigators from going to the North Korean border, across which many North Koreans cross illegally, Hua said she could not comment and would have to look into the matter.

”These people are not refugees. We term them illegal North Korean migrants,” she added.

Det är alltså sannolikt att Kina i egenskap av medlem i FN:s säkerhetsråd skulle använda sitt veto för att stoppa ett anmälan av Nordkoreas ledning till internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Det finns en rad anledningar till detta; dels vill ju Kina som bekant inte att regimen i Nordkorea ska falla, men man fruktar även att situationen för mänskliga rättigheter på hemmaplan ska hamna under luppen om man själva kritiserar tillståndet i Nordkorea.

Därför är det svårt att se en lösning på problemet. FN-kommissionen vill inte se några vidlyftiga sanktioner mot Nordkorea, eftersom det skulle drabba den redan utsatta befolkningen för hårt. Om sexpartssamtalen mot förmodan skulle återupptas, vore det nu ännu svårare att föra dialog med den nya rapporten i bagaget, eftersom innehållet knappast kan ignoreras av framför allt USA.

Då Kina har Nordkoreas rygg i FN:s säkerhetsråd, anser kommissionen att det enda som kan göras i nuläget är att ge mer humanitär hjälp och uppmuntra till mer dialog mellan Nord- och Sydkorea.

Rapporten är dock givetvis en nagel i ögat på Kina, vars ledare håller på att tappa tålamodet med Nordkoreas allt mer ambivalenta och irrationella regim. Enligt South China Morning Post finns det tecken på att Kina i själva verket håller på att omvärdera sin relation till Nordkorea:

China is exploring whether to change tactics in engaging with North Korea, which is becoming increasingly unpredictable since Kim Jong-un came to power, observers and analysts say.

The development comes as the foreign ministry in Beijing sent two delegations to Pyongyang in less than a month – a move that scholars and government think tanks say is aimed at seeing whether North Korea still holds China as its staunchest ally.

The motives behind Pyongyang’s actions over the past year – from nuclear tests to the high-profile execution of Kim’s uncle Jang Song-thaek – have mystified many in the region, including China. Many Chinese scholars and government think tanks say they are being kept in the dark about its latest developments.

Dessutom, påpekar The Economist, är det sällan som Kina ensamt lägger in ett veto i FN:s säkerhetsråd. Man försöker ofta få över Ryssland på sin sida, vilket går lätt då det gäller frågor som exempelvis Syrien, men svårare med Nordkorea, eftersom Ryssland saknar intressesfär där.

2012 avstod exempelvis Kina från att lägga sitt veto mot en FN-resolution som fördömde brott mot mänskliga rättigheter i Nordkorea; kineserna lade ner sin röst istället för att ensamt rösta emot.

De nya rapporten bör ytterligare öka trycket på de kinesiska myndigheterna, som nu får det ännu svårare att försvara sin roll som Nordkoreas enda bundsförvant, samtidigt som man vill bli en inflytelserik storspelare på den globala politiska arenan.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.