Lätt att få asyl i Sverige – men inte om du flyr från Nordkorea

Sverige är det EU-land som tar emot i särklass flest asylsökande per capita; mer än dubbelt så många som nästa land. Men även om Migrationsverket relativt enkelt beviljar uppehållstillstånd åt flyende från krig i Syrien eller Somalia, så verkar läget vara annorlunda om du flyr från världens mest hänsynslösa regim i Nordkorea.

Sveriges Radio rapporterade nämligen i natt att en 17-årig ensamkommande pojke, som med all säkerhet kommer från Nordkorea, ska utvisas till Kina i början av nästa år.

Beslutet beror på problem med att fastställa pojkens identitet. Eftersom Migrationsverket inte tror på hans berättelser har de av någon anledning beslutat att istället skicka pojken till en annan diktatur, alltså Kina, varifrån han sannolikt kommer återföras till Nordkorea och en säker död.

Men beslutet verkar till stor del ha tagits på grund av brister inom myndigheterna, uppger Sveriges Radio:

Beslutet grundar Migrationsverket bland annat på att pojken uppgett orter som inte går att hitta på kartan. Och på språktester som de menar visar att han inte är från Nordkorea. Men Ekot har tillsammans med experter på Kina och Korea gått igenom pojkens utredning. Det visar sig att Migrationsverkets protokollförare har stavat fel. Det är därför inte orterna går att hitta på en karta.

Och Migrationsverket har heller inte lyssnat på den språkexpert som pratat med pojken.

Mycket märkligt är faktumet att den lingvistiker som talat med pojken säger sig vara säker på att han pratar med nordkoreansk dialekt. Ändå har företaget Sprakab – som utreder denna sortens frågor – gått emot lingvistikern och rapporterat till Migrationsverket att pojkens modersmål inte är nordkoreanska.

Det är detta beslut som Migrationsverket går på då de nu vill skicka pojken till Kina. Hör på nattens korta inslag här nedan:

Fallet kommer fortsätta diskuteras i Sveriges Radio under dagen, i programmen P1 morgon och Studio ett.