Kinas utmaningar del 3: Korruptionen

Fortsätter i dag min serie som länkar Kinas nya ledares utmaningar med aktuella händelser eller artiklar, följt av länkar till vad som tidigare skrivits om detta på InBeijing.

Del 1 handlade om miljön, del 2 om demografin, och del 3 kommer berör Kinas epidemiska korruption.

Korruptionen finns på alla nivåer i det kinesiska samhället, och utgör tillsammans med byråkratin ofta en mardröm då vanligt folk vill hävda sin rätt eller ta sig fram i samhället på ärlig väg.

Värst är korruptionen bland politiker och tjänstemän. Få företeelser upprör folk så mycket som det slöseri eller de korruptionsskandaler som nu uppdagas allt oftare på grund av internet som en ny kanal för avslöjanden.

Svarta lyxbilar, flådiga banketter och dyra bostäder har blivit norm man den nya tjänstemannaklass som vuxit fram i Kina.

I fjol förfasades man även över rapporter som gör gällande att politiker och tjänstemän fört ut minst 800 miljarder kronor från Kina sedan mitten av 1990-talet.

Den nya ”trenden” verkar vara att politiker för sig med ett koppel av älskarinnor, som man antingen föder med myndighetspengar eller byter till sig från exempelvis statliga byggbolag mot lukrativa kontrakt.

Bara den senaste veckan har inte mindre än fem sådana fall offentliggjorts.

Kinas nya president Xi Jinping har tydligt sagt – liksom avgående president Hu Jintao – att korruptionen ”spunnit utom kontroll” och hotar hela kommunistpartiets förtroende och själva överlevnad.

Konstnären Zhang Bingjian har ledsnat på korruptionen och målar därför korrupta tjänstemän och politiker som han sedan hänger upp i sin studio i Peking. Han har redan målat över 1 600 sådana porträtt.

Nu i veckan visade också Xi Jinping att han också avser ta itu med problemet. Den nya politbyrån publicerade nämligen i onsdags efter ett möte ett dokument med tydliga regler för landets politiker och tjänstemän.

De nya reglerna ska enligt uppgifter vara åtta till antalet, och bland annat innefatta:

* Politiska möten på hög nivå som kräver att trafiken spärras av för att tjänstemän ska kunna ta sig fram fortare ska förbjudas helt i Peking och undvikas i andra större städer där trafikstockningar är vanliga. Vid möten och sammankomster ute i provinserna ska ”extravagans förbjudas” och aktiviteter istället hållas ”så enkla som möjligt”. Man vill se ett slut på röda mattor, välkomstbaners, blomdekorationer och dyra banketter.

* Officiella möten och uttalanden ska vara kortare och direkt på sak. Undvik tom retorik, politisk sensmoral och långa procedurer.

* Media beordras att bedöma nyheter efter nyhetsvärde snarare än efter rangen på politiker som närvarar vid olika sammankomster, samt hålla sin rapportering så enkel och klar som möjligt, genom att göra sig av med den i dag så vanliga politiska jargongen som dominerar all inhemsk media.

* Då det gäller utlandsresor ska endast de tjänstemän som verkligen behöver följa med åka, och det ska inte längre läggas något krut på att kontakta kinesiska institutioner och utbytesstudenter för att komma till flygplatsen och ordna med mottagningar och flaggviftande då politikerna anländer.

Xi Jinping har också börjat lovande – det var bara tre veckor sedan den nya politbyrån utsågs, men redan nu har man avslöjat en rad fall och dessutom börjat utreda anklagelser mot en riktig toppolitiker, nämligen Li Chuncheng, vice partisekreterare för provinsen Sichuan.

Tiden får dock utvisa om det bara är tomt prat. Många tvivlare menar att denna retorik inte är särskilt annorlunda mot den som Hu Jintao ständigt använde sig av, medan korruptionen under hans tio år vid makten bara förvärrades.

Dessutom har korruptionen redan nått ända upp till Kinas politiska toppar, och där verkar man inte vara så intresserad att göra något åt den.

Då NY Times för någon månad sedan skrev en artikel om hur avgående premiärminister Wen Jiabao förskansat sig själv och sin familj stora tillgångar och rikedomar genom politisk makt, svarade myndigheterna med att blockera hela NY Times, som än i dag inte går att komma åt på Kinas internet.

Samma behandling gällde då Bloomberg tidigare i år publicerade liknande bevis och anklagelser om korruption mot Xi Jinping och hans familj.

Fallet tystades ner i Kina, myndigheterna vägrade kommentera, och Bloomberg är fortfarande blockerat på landets internet.

Så mycket för krafttag mot korruption alltså. Tidigare länkar i ämnet på InBeijing innefattar:

NY Times avslöjar premiärminister som korrupt, blockas på Kinas internet (26 okt 2012)
Kinas nästa presidentfamilj avslöjad som korrumperad (29 jun 2012)
Tio års fängelse för vice ordförande i Kinas fotbollsförbund (20 feb 2012)
Kinesisk politiker planerade ha sex med 1 000 kvinnor (9 sep 2011)
Älskarinnor allt vanligare i ett rikare Kina (11 aug 2011)
Korrupta politiker för ut 800 miljarder ur Kina (19 jun 2011)
Ny rapport visar Kinas enorma regionala inkomstklyftor (10 apr 2011)
Blodstänkt fastighetskarta (29 okt 2010)
Min far heter Li Gang! (27 okt 2010)