Korrupta politiker för ut 800 miljarder ur Kina

19 juni, 2011

I veckan uppmärksammades en rapport i lokaltidningen Shanghai Daily, enligt vilken korrupta kinesiska politiker och tjänstemän sedan mitten av 1990-talet fört ut cirka 800 miljarder kronor ur landet.

Enligt rapporten som publicerades redan 2008 av Kinas centralbank Bank of China, så har över 16 000 politiker och statliga tjänstemän fört ut pengarna, med USA, Kanada, Australien och Holland som främsta destinationer.

Pengarna har oftast satts in på utländska konton eller investerats i exempelvis fastigheter, sedan överföringarna maskerats som affärstransaktioner mellan kinesiska staten och privata företag.

En annan vanlig procedur är att föra ut pengar med hjälp av en hustru eller älskarinna som emigrerar till ett av ovanstående länder.

Summor och antal sägs dock vara ”uppskattningar”, eftersom all officiell statistik om detta saknas.

Det är oklart vem som arbetat fram rapporten, vilken är stämplad som ”konfidentiell”, och föreslår att Kina vid sidan av att straffa korrupta tjänstemän även bör se över transaktioner som görs till utlandet.

Ju högre tjänst, desto större risk för emigration”, stod det i reporten som lade till att politiker och tjänstemän med lägre befattning och mindre pengar ofta överför dessa och utvandrar till närliggande länder som Thailand, Malaysia, Mongoliet eller Ryssland.

Kinas regering har nyligen sagt att korruption är landets värsta fiende, och lovat hårdare åtgärder mot de skyldiga.

Exempelvis fick Shanghais före detta borgmästare Chen Liangyu 18 år i fängelse 2008, efter att ha fällts för korruption och förskingring.

Men den totala summan i denna rapport motsvarar ungefär två procent av hela Kinas BNP, och är säkert ett känsligt ämne i en tid då protesterna mot korruption och maktmissbruk bara blir fler, större och våldsammare.

Rapporten har också tagits bort från Bank of Chinas hemsida, men cirkulerar bland kinesiska internetanvändare, skriver Wall Street Journal.

Bank of China vägrar kommentera rapporten.

Relaterat: DN

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.