Min far heter Li Gang!

27 oktober, 2010

Den senaste veckan har en mycket intressant historia rullats upp i Kina, som tydligt visar internets makt, och den kinesiska befolkningens djupa avsky mot korrumperade politiker och tjänstemän.

Det hela började den 16 oktober, då Li Qiming skjutsade sin flickvän till skolan. Det var kväll, och utanför Hebei University körde han på två yngre kvinnor. Den ena dog, den andra skadades allvarligt, men Li Qiming fortsatte oberört färden utan att stanna bilen, och släppte av sin flickvän vid universitetets port.

Li Qiming var nämligen full. Då han sedan stoppades av universitets vakter, var han ointresserad av vad som just hänt, och sade istället: ”Arrestera mig om ni törs, min far heter Li Gang!”

Li Gang är en hög polistjänsteman i provinsen Hebei. Li Qiming körde vidare, hemåt, i höstnatten.

Sedan började en enorm kampanj på internet.

Personer som sett händelsen spred ordet: Hur Li Qiming hade kört i 40 där det bara var tillåtet att köra 5 km/h. Hur han hade åkt förbi och ignorerat offren inte bara en utan två gånger. Hur han arrogant utmanat vakter och åskådare att våga anmäla honom. Hur han kört vidare utan ånger.

Det söktes reda på Li Qimings konton vid diverse internetportaler och messengerprogram. Hans telefonnummer offentliggjordes. Det framgick vilka klasser han tog, och vilken tid han var där. En mängd foton på honom publicerades.

Många av Kinas över 400 miljoner internetanvändare krävde rättvisa, och hatiska kommentarer fälldes över Li Qiming vid otaliga forum och chatrum över hela Kina.

Irritation väcktes över att Li Qiming, 22 år gammal och student, körde en bil värd över en kvarts miljon kronor. Internetanvändare fortsatte forska och kom fram till att Li Gang äger fem hus.

Video över hur Li Qiming och hans far Li Gang gråter ut ”av ånger” i kinesisk statlig television. Många menar att deras tårar är fejkade.

Li Qiming blev slutligen arresterad i söndags, den 24 oktober. Hade denna incident skett för tio år sedan, är det troligt att Li Qiming hade kunnat lämna platsen och aldrig blivit arresterad eller ens behövt höra om denna olycka någonsin igen.

Men internet har förändrat dagens Kina till den grad att Li Qiming förmodligen ska vara glad att han är i polisens förvar just nu.

Internetanvändares efterforskningar har till och med resulterat i avslöjanden om korruption och plagiat som annars hade passerat obemärkt. Man hittade även bevis för att universitetrektorns avhandling var byggd på plagiat.

Roland Soong vid EastSouthWestNorth återger händelseförloppet, och anmärker på hur statliga TV-kanalen CCTV skildrat det hela.

Han ger skarp kritik åt CCTV:s till synes objektiva rapportering, där man låter far och son Li gråta ut i fem minuter, men inte ägnar särskilt mycket tid åt offren eller deras familjer. Det verkar som man söker sympatisera med förövaren, och i synnerhet med dennes far, som gråter oavbrutet i över två minuter på grund av den oreda som sonen ställt till med.

”Om inte CCTV gör en 180-graders helomvändning, förlorar kanalen all trovärdighet då det gäller att rapportera om liknande situationer i framtiden”, menar Roland. Han förklarar också på ESWN varför många tror att tårarna från far och son Li är fejkade.

Fallet Li Qiming kommer följas noga tills straff utmäts. I september i fjol blev en man i provinsen Sichuan dömd till döden efter att ha dödat fyra då han var full bakom ratten. Straffet ändrades sedan till livstids fängelse.

Men olikt Li Qiming, hade denne man ingen hög polistjänsteman till far.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.