NY Times avslöjar premiärminister som korrupt, blockas på Kinas internet

26 oktober, 2012

Wen Jiabao är i Kina känd som ”folkets premiärminister”, då han ofta värnar om de som har det svårt, bland annat genom att besöka olycksplatser efter jordbävningar och tågkrascher.

Han framställer gärna även sig själv som en moralens högfader i ständig kamp mot korruption.

”Ledare på alla nivåer måste leda genom exempel i kampen mot korruption”, sade Wen i ett uppmärksammat tal 2007 inför sin andra period som premiärminister.

Han riktade sig främst mot högre politiker: ”De måste se till så att deras familj, vänner och nära kollegor inte utnyttjar myndigheternas inflytande”.

Därför är NY Times långa artikel om familjen Wens rikedomar som publicerades i dag extra intressant.

Wen Jiabao har nämligen flera gånger talat om sin uppväxt i norra Kina som ”extremt fattig”, med en lärare till mot och grisuppfödare till far.

Men sedan Wen började röra sig mot den politiska toppen har familj och vänners finansiella situation ändrats drastiskt.

Premiärministerns mor, nu en 90 år gammal änka, hade enligt NY Times tillgångar värda minst en miljard kronor för fem år sedan.

Denna miljard kommer från en enda investering gjord i hennes namn i ett kinesiskt finansbolag.

Wen Jiabaos fru är okänd för de flesta kineser. Men bland Kinas elit är hon känd som ”diamantdrottningen”, men syfte på hennes förkärlek till ädelstenar.

Och sedan maken blev toppolitiker har hennes affärer fått en rejäl skjuts, menar NY Times. Hon kontrollerar nämligen den statliga instans som utfärdar certifikat i Kinas hårt reglerade handel med diamanter.

I denna position har hon blivit kontaktperson för många som vill sälja ädelstenar i Kina. Det har också gett henne investeringsmöjligheter, och hon ska också ha använt den statliga institutionens pengar för affärsprojekt tillsammans med släkt och vänner.

Då hon 2007 på en mässa i Peking köpte ett par örhängen för 1,5 miljon kronor, censurerades händelsen i kinesisk media och på internet.

Wen Jiabao är känd som folkets okorrupta premiärminister

Parets son, utbildad ingenjör i USA och Kanada, är för många känd genom sitt västerländska namn Winston Wen.

Enligt NY Times har hans affärer utmärkt sig som lukrativa och aggressiva även mätt med kinesiska toppolitikers måttstock.

Genom kontakter har han startat och sålt teknikfirmor till rika affärsmän, samt skaffat ett stort inflytande och ägande i statliga giganter som China Mobile och Union Mobile Pay.

2005 startade han investeringsfonden New Horizon Capital som nu förvaltar över 20 miljarder kronor. En del affärer har varit av misstänksam art, som när fonden tjänade över 300 miljoner på att köpa en andel av ett kinesiskt läkemedelsföretag just innan detta börsnoterades.

Också Wen Jiabaos lillebror sägs ha tillgångar på upp emot 1,5 miljarder kronor. Hans affärsverksamhet med återvinning och behandling av avloppsvatten har fått statliga subventioner och kontrakt på över 200 miljoner kronor.

Enligt NY Times utredning har Wen Jiabaos vänner och familj nu tillgångar på närmare 20 miljarder kronor, av vilka 80 procent tillhör nära familj som mor, fru, bror, son, svärdotter, fruns syskon och svärdotterns föräldrar.

Efter att NY Times publicerade artikeln blockerades genast deras internetsida här i Kina.

Samma mönster kunde ses tidigare i år, då Bloomberg skrev en lång artikel om tvivelaktig förmögenhet och tillgångar i Kinas nästa president Xi Jinpings familj.

Jag uppmärksammade fallet på InBeijing, samt faktumet att även Bloomberg då genast blockerades på Kinas internet, och är än i dag censurerat här.

NY Times tillägger dock att det är oklart hur mycket Wen Jiabao vet om eller samtycker med sin familjs rikedomar.

Enligt Wikileaks-dokument som släpptes 2010 är premiärministern väl medveten om vad som pågår.

Samtidigt som han inte gillar det, så har han varken möjlighet eller vilja att göra något åt sin familjs berikande, enligt dokumenten.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 776 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article