Våldsammare än på länge i Kina

14 juni, 2011

De senaste veckorna har det kommit mer rapporter än vanligt om våldsamheter i Kina. Särskilt vänder de sig mot lokala myndigheter och och polis.

”Massincidenter” är det samlingsnamn som används för oroligheter i Kina, där protester eller våldsamheter uppstår efter att allmänheten känner sig orättvist behandlad av myndigheter eller stora företag.

En professor vid ett av Pekings mest ansedda universitet säger att 180 000 massincidenter ägde rum 2010, vilket är dubbelt så många som 2006.

Och det verkar som att antalet kommer öka ytterligare under 2011.

I alla fall så är de flesta stora medier överens om att de rapporter som kommit de senaste tre veckorna visar på fler, större och våldsammare missnöjesyttringar än vanligt.

Kinamedia sammanställer nedan de mest rapporterade incidenterna i Kina de senaste veckorna. Klicka på länkarna för att läsa mer:

1) Den 25 maj tog sig tusentals mongoliska studenter ut på gatorna i en rad städer i inre Mongoliet, för att protestera mot bristen på rättvisa efter att en mongolisk fåraherde körts ihjäl av ett kolföretag i färd med att konfiskera hans mark.

Demonstrationerna var de största i regionen på över 20 år, och ledde till hundratals arresteringar. Flera skolor spärrades av, internet stängdes ner och polisnärvaron ökade på gatorna. Föraren till kolföretagets lastbil dömdes hastigt till döden i en rättegång som pågick i blott sex timmar.

2) Den så kallade Jiangxi-bombaren satte 26 maj av tre bomber i en mindre stad i provinsen Jiangxi (江西). Tre personer omkom och ett antal skadades tillsammans med bilar och byggnader.

Bomberna gick av vid de lokala myndighetsbyggnaderna samt en åklagares kontor, och den skyldige visade sig ha sökt rättvisa hos dessa utan resultat i över ett årtionde sedan hans nybyggda hus rivits av lokala politiker som ville bygga något annat där.

3) I staden L-i-c-h-u-a-n, provinsen Hubei (湖北), sattes pansarfordon in för att kväsa protester som startade 6 juni efter att foton läckt ut på internet som visade hur en tjänsteman torterats till döds under sin arrest. Han var känd för sitt anti-korruptionsarbete, och misstankar gör gällande att han sattes dit av lokala politiker som förlorade pengar på hans agerande.

Minst 1 500 demonstranter ska ha tågat mot myndighetsbyggnaderna med krav på ”rättvisa”, och kastat stenar och flaskor mot polisen på vägen. De blev bortjagade av pansarfordon och elbatonger. Två poliser och flera tjänstemän ska ha arresterats. Se foton och läs mer här.

4) Kvällen den 9 juni ringde förskräckt en journalistkollega på Kinas statliga tv CCTV till mig. Då hennes kollega slutat jobbet, blev hon konfronterad av en man utanför tv-kanalens kontor. ”Jobbar du på CCTV?”, frågade han. Då svaret blev ”ja” skar han henne i ansiktet med kniv så att näsan lossnade.

Tydligen var mannen från en annan provins och hade rest till Peking för att framföra klagomål om orättvis behandling. hans aggressioner vände sig tydligen delvis mot statlig media. ”Jag är rädd”, sade min klasskamrat och berättade att flera personer samlas utanför deras kontor nästan varje dag för att uttrycka missnöje.

5) Tusentals personer satte eld på ett dussintal polisbilar i staden X-i-n-t-a-n-g under en demonstration som startade 10 juni och upphörde först tre dagar senare. Upprinnelsen ska ha varit ett bråk mellan lokal polis (Chengguan) och en gravid kvinna, där kvinnan skadats och förts till sjukhus.

De protesterande var, liksom kvinnan, fattiga migrantarbetare från andra provinser, som tydligen kunde identifiera sig med offret. Fortsatta rapporter kommer i dag om hur poliser patrullerar de avstängda gatorna för att kunna kontrollera situationen.

6) Den 10 juni gick också en bomb av utanför de lokala myndigheternas byggnader i staden Tianjin. Två personer ska ha skadats, och förövaren sade sig vilja ”hämnas på samhället”.

Dessutom ligger flera krutdurkar och väser. Pågående översvämningar i centrala Kina har kostat hundratals människor livet, och tros delvis bero på bygget av världens största damm.

Flera hundra människor och barn har också blyförgiftats i provinsen Zhejiang (浙江), där myndigheterna fått kritik för att se mellan fingrarna med problemen och istället prioritera ekonomisk tillväxt.

Som tidigare påpekats flera gånger, gör ökad användning av internet och mobiltelefoner i Kina att små protester snabbt kan växa sig stora.

Det går också att se tydligt se hur de kinesiska myndigheterna blir allt mer nervösa över detta, då man i ovanstående fall har slagit till snabbt och hårt mot såväl tjänstemän som poliser och demonstranter.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.