Pansarbilar rullar in i kinesisk stad efter upplopp

Det är oroligt på kinesiska gator igen, denna gång i staden Lichuan i provinsen Hubei (湖北).

I slutet av maj arresterades en myndighetstjänsteman där för misstankar om mutbrott. Den 4 juni kom uppgifter om att han ”kände sig sjuk”, varpå han kördes till sjukhus där han avled senare under dagen.

Bilder som cirkulerar på internet visar en blåslagen kropp som förmodligen gett upp i sviterna av misshandel och tortyr under arrestens gång.

Bilderna kommer från tjänstemannens familj, som först ska ha stoppats av polis men senare lyckats fotografera. Se dessa bilder här på ESWN.

Det ihjälslagne tjänstemannen hade enligt uppgift ett gott rykte om sig att vara omutlig, och misstankar finns att han arresterats på grund av sitt anti-korruptionsarbete som drabbade andra myndighetsanställda på ett negativt vis.

Efter att myndigheterna släppt en dunkel notis på internet där det stod att ”dödsorsaken är under utredning”, gick vänner, kollegor och andra som fått nys om situationen man ur huse.

Redan i tisdags – två dagar efter dödsfallet – samlades en uppretad folkmassa utanför de lokala myndighetsbyggnaderna. De ska ha förstört delar av byggnaden och kastat ägg, flaskor och sopor mot polisen.

Enligt AFP rör det sig om minst 1 500 demonstranter, medan ESWN talar om 20 000.

Hundratals militärfordon, bland annat flera pansarbilar, rullade senare in i Lichuan för att kväsa protesterna tillsammans med den så kallade Folkets beväpnade polis.

En av bilderna från protesterna som nu pågår i LC. Se fler här.

AFP rapporterade också för en dryg timme sedan att två tjänstemän i LC redan arresterats, och statlig media rapporterade att en vice ordförande för de lokala myndigheterna avskedats.

Enligt Wall Street Journal rör sig detta även i detta fall om en konfiskering av land, då den avlidne tjänstemannen i LC ska ha försökt stoppa en av myndigheterna uppbackad affär angående landområden rika på naturresurser.

Bilder har också visat hur polisen attackerat folkmassorna med elbatonger. Två poliser ska ha arresterats för detta.

Att först slå till mot demonstranterna, och sedan gripa de ansvariga, påminner om hur myndigheterna tidigare i veckan försökte lösa det fall med en överkörd herde i inre Mongoliet.

Det är tydligt att centralregeringen i Peking blir allt mer nervös över de allt mer ofta förekommande våldsamheter som har att göra med att gemene man känner sig illa behandlade av lokala politiker eller stora företag.

Samtidigt finns det ännu inga uppgifter om att protesterna i Lichuan har upphört.

Kinas premiärminister Wen Jiabao kallade tidigare i år korruption för ”det största hotet mot Kina”, och statistik från fjolåret visar att 96,5 procent av de tjänstemän som åtalats för detta brott arbetar på lägre nivå – så kallad ”county level” – vilket betyder att de stora bovarna oftast kommer undan helt ostraffat.

Wall Street Journal citerar en professor från Hongkong som säger att antalet så kallade ”massincidenter” – alltså större uttryck för folkligt missnöje – var under fjolåret 127 000. Det kan jämföras med 9 000 i mitten av 1990-talet.

En anledning sägs vara att dessa missnöjesyttringar tidigare främst ägde rum på den utarmade landsbygden, men att invånare i mindre och mellanstora städer nu allt oftare agerar på liknande vis mot korruption, maktmissbruk eller konfiskering av land och egendom.