Undantagstillstånd i inre Mongoliet, och historien bakom bombmannen

Jag skrev i går om stora studentprotester sedan en herde dödats i inre Mongoliet, samt det bombdåd i Jiangxi i östra Kina som kostade tre människor livet. Dags för en uppdatering om de båda fallen.

Reuters skrev nyss att det nu enligt invånarna råder ett slags undantagstillstånd i inre Mongoliet, och att elever vid flera skolor ska ha blivit inlåsta i sina studentbostäder.

Vi får samtidigt veta att detta är den femte dagen av protester, sedan ingen ställts inför rätta då en mongolisk fåraherde miste livet 10 maj, efter att ha körts över av en lastbil från ett kolföretag som var ute efter hans mark.

”Undantagstillstånd infördes denna morgon”, sade en invånare och vittnade om poliser som patrullerade gatorna.

Trots detta ska hundratals ha marscherat till regeringsbyggnaden i ett mindre samhälle för att fortsätta sina protester. Två gymnasieskolor och flera grundskolor uppges ha spärrats av helt.

Reuters ringde de lokala myndigheterna för en kommentar, uppgav dessa att de ”inte hade tid” till att svara, och lade på luren.

Reuters lägger till att demonstrationerna har vidgat sitt mål, och vissa deltagare går med för att de vill se bättre villkor och skydd för mongolernas seder och bruk i Kina.

Inre Mongoliet är Kinas näst största producent av kol, något som artikeln menar främst har kommit etniska kineser till vinning.

Vad gäller gårdagens bombdåd i östra provinsen Jiangxi (江西) så har nu dödstalet enligt vissa uppgifter skrivits upp till tre döda.

Shanghaiist skriver en profil på förövaren, vars efternamn är Qian, 52 år och arbetslös, som också dog av explosionen. Myndigheterna ska ha rivit hans helt nybyggda hus och orsakat honom förluster på motsvarande två miljoner kronor.

Då Qian vände sig till domstolen – som i praktiken styrs av kommunistpartiet – fanns där ingen hjälp att få.

Han lärde sig då hur internet fungerade, och spenderade sin tid med att skriva och läsa om orättvisor. Han uppges ha blivit allt mer bedrövad, dels för att inte ha fått någon upprättelse, och dels genom att läsa alla andra liknande orättvisor runtom i Kina.

En rad varnande och oroväckande meddelanden kunde ses på hans Weibo (kinesiska Twitter). Bara dagarna innan bombdådet ger Qian klara hotfulla indikationer om hur han ska hantera den lokala politiker som genomfört rivningen av hans och andras hus.

Han talar om ”explosiva nyheter” och säger att ”även om jag ska till himlen kommer jag ta ett par av mina fiender med mig!”

Enligt Shanghaiist ska Qian ha fått stor sympati av kinesiska internetanvändare, och hans Weibo-konto fick 25 000 nya prenumeranter på en enda dag.

Han ska ha jämförts med ”en revolutionär hjälte från 1940-talet”.

Relaterat: DN