Två dödsstraff i veckan i Kina – inre Mongoliet och Xi’an

9 juni, 2011

Har tidigare skrivit här om de oroligheter som blossat upp i inre Mongoliet sedan ett kolföretag kört ihjäl en fåraherde då denne inte ville få sin mark beslagtagen.

Tusentals mongoliska studenter protesterade i slutet av maj utanför de lokala myndigheternas byggnader runtom i provinsen, i de största demonstrationerna som hållits i regionen på över 20 år.

Enligt vissa källor gav protesterna också utlopp för allmänt missnöje, då mongoler har kommit att bli en i vissa avseenden förtryckt och fattig minoritet som bara utgör 5 av 24 miljoner av inre Mongoliets befolkning.

Många mongoler anser att deras kultur och traditionella livsstil hotas av en ekonomisk utveckling som främst gagnar Kinas myndigheter och etniska kineser.

Efter stora problem och våldsamheter i bland annat Tibet (2008) och Xinjiang (2009), är Kinas regering måna om att kväsa etniska konflikter med alla till buds stående medel och metoder.

Först spärrade man av flera skolor i provinsen, arresterade omkring 100 demonstranter och ökade polisnärvaron på gatorna.

Nu har man också delat ut dödsstraffet till föraren i lastbilen som körde över den mongoliske herden.

Rättegången tog endast sex timmar, och innebar också att den person som satt bredvid föraren fick livstids fängelse. Dessutom dömdes två andra anställda i kolföretaget till tre års fängelse vardera, efter att de hindrat polisen från att ta sig ända fram till brottsplatsen.

Polisen sade senare att den mongoliske herdens kropp hade dragits under fordonet i 145 meter innan han omkom.

The Guardian menar att rättegångens hårda domar och snabba överläggningar visar hur allvarligt myndigheterna ser på situationen, och hur måna de är att gå missnöjda mongoler till mötes för att lugna ner etniska spänningar.

Tidigare i veckan avrättades också en 21-årig student, sedan han kört över en fattig kvinna i staden Xi’an (西安). Efter olyckan gick han ut ur bilen och högg ihjäl kvinnan med kniv, då han fruktade att hon skulle ställa till besvär genom att anmäla honom för bilolyckan.

Han flydde sedan platsen, men lämnade in sig själv tillsammans med sina föräldrar fyra dagar senare.

Även här handlar det till viss del om att tillfredställa allmänheten, då den avrättade tillhör den så kallade ”rika andra generationen”, och hade två föräldrar som arbetade inom försvarsindustrin.

Dessa ungdomar till rika och priviligerade föräldrar anses ofta handla omoraliskt och främst tänka på sig själva, vilket fick stor uppmärksamhet i ”Li Gang-incidenten”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article