Den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai
Peng Shuai på toppen av sin karriär 2014. (Bild: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons - cc-by-sa-3.0, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Tennisstjärna försvinner efter att ha anklagat kinesisk toppolitiker för våldtäkt

15 november, 2021

Föreställ er att Therese Alshammar anklagar en svensk minister för våldtäkt. Föreställ er sedan att Alshammars anklagelser censureras i media, hennes konton på sociala medier begränsas och hon själv försvinner spårlöst.

Föreställ er vidare att det internationella simförbundet oroar sig för att svenska myndigheter eller säkerhetspolis har skadat Alshammar, och därför efterlyser garantier om hennes välbefinnande samt att anklagelserna ska utredas. Som svar får simförbundet att Alshammar mår bra – men de får inte veta var hon befinner sig eller än mindre tala med henne.

Detta scenario utspelar sig just nu i Kina, där tennisstjärnan Peng Shuai för två veckor sedan på sin mikroblogg postade anklagelser om sexuella övergrepp från toppolitikern Zhang Gaoli.

Peng Shuai är en av Kinas mest kända kvinnliga idrottare, som tidigare varit rankad etta i världen i dubbel efter segrar i Wimbledon och French Open, samt plats 14 i singel där hon nådde semifinal i US Open 2014. Peng är 35 år gammal och fortfarande aktiv, även om hon inte har tävlat internationellt sedan utbrottet av COVID-19 i början av fjolåret.

Zhang Gaoli är å sin sida 75 år gammal. 2012-2017 satt han i politbyråns ständiga utskott, vilket gjorde honom till en av Kinas sju mäktigaste politiker.

Enligt Pengs 1 600 ord långa inlägg på mikrobloggen Sina Weibo så skedde den första sexuella kontakten dem emellan för tio år sedan. Mötena upphörde sedan tillfälligt då Zhang fick ovanstående topposition. Men när har 2017 drog sig tillbaka på grund av ålder, så började Zhang återigen att kontakta tennisstjärnan.

Peng ska då ha bjudits in att spela tennis med den tennisintresserade Zhang och hans fru. Sedan ska hon under påtryckningar drivits till att återigen ha sex med Zhang, samtidigt som hans fru fanns i samma byggnad och enligt uppgift var fullt medveten om vad som skedde.

Själv kan Peng Shuai inte presentera några bevis, då Zhang Gaoli på grund av sin ställning ska ha undvikit all sorts dokumentation för deras relation.

Zhang Gaoli, som är 40 år äldre än Peng Shuai, var en Kinas sju mäktigaste politiker 2012-2017. (Bild: China News Service)

Ändå spred sig hennes post på Sina Weibo som en löpeld – innan censorerna fick nys om saken och tog bort den på mindre än en halvtimme. Sedan följde en tung censur som bland annat innebar att sökningar på såväl namn som långväga referenser eller ord som ”tennis” blockerades på Kinas internet.

Kinesiska myndigheter har på senare år regelbundet motarbetat, övervakat och i flera fall fängslat feministiska aktivister. Detta dels eftersom de belyser många orättvisor i ett samhälle som partiet vill beskriva som rättvist, dels eftersom detta bemötande är det styrande kommunistpartiets ryggradsreflex mot all sorts aktivism under Xi Jinpings ledning.

MeToo har förvisso använts för att sätta dit ett par kändisar som exempelvis popstjärnan Kris Wu, vars arrestering följde på att våldtäktsanklagelserna mot honom luftats flera rundor på såväl internet som i de statliga medierna.

Detta handlar dock endast om ett fåtal kändisar vilkas livsstil och värderingar myndigheterna under årets gång drivit en eskalerande kampanj mot.

Men när anklagelserna når ändå upp till den politiska toppen, så är det istället offret som straffas. För efter att Peng Shuai postade sina anklagelser mot en av landets mäktigaste politiker på sin mikroblogg, så har hon varit spårlöst försvunnen.

Situationen har lett till att WTA, det internationella tennisförbundet, hört sig för om Pengs status och dessutom vill att censuren upphör och hennes anklagelser utreds. Annars, säger ordförande Steven Simon, kommer WTA:s tävlingar inte längre att hållas i Kina.

Det är ord och inga visor från Simon, som citeras i bland annat New York Times:

Steve Simon, the chief executive of the WTA Tour, called on Sunday for Chinese authorities to investigate allegations of sexual assault made by the Chinese women’s tennis star Peng Shuai against Zhang Gaoli, a former vice premier of China.

Simon also called for an end to official Chinese censorship on the subject, and suggested the tour would consider no longer doing business in China if it did not see “appropriate results.”

“Obviously she displayed tremendous courage going public,” Simon said of Peng. “Now we want to make sure we’re moving forward to a place where a full and transparent investigation is conducted. Anything else, I think, is an affront to not only our players but to all women.”

Simon added: “If at the end of the day, we don’t see the appropriate results from this, we would be prepared to take that step and not operate our business in China if that’s what it came to.”

Tidningen noterar att kraven kommer trots att WTA har en omfattande och lukrativ verksamhet i Kina, där tennis är mycket populärt.

Steven Simon uppger att han har fått bekräftelse från flera håll, inklusive det kinesiska tennisförbundet, att Peng Shuai befinner sig i Peking och inte är under något som helst ”fysiskt hot”.

Han påpekar dock att vare sig han själv eller någon annan tjänsteman eller spelare som kan förknippas med WTA har kunnat nå Peng direkt för att bekräfta hennes status.

Vare sig kinesiska myndigheter eller landets tennisförbund har kommenterat händelsen, som fortfarande är tabu och censur i Kina.

Vidare bedöms tidpunkten för Peng Shuais anklagelser som särskilt känslig. De kom nämligen just innan det viktiga sjätte plenumet, där en ny historieresolution som lyfte upp president Xi Jinping till samma prestigenivå som Mao Zedong antogs.

Zhang Gaoli står nära Xi politiskt, varför all diskussion om saken genast tystades ner.

Det är dock osannolikt att diskussionen kommer återupptas nu när plenumet är slut, eller att ni någonsin kommer få se Peng Shuai tävla utanför Kina eller ge intervjuer till utländska medier igen.

Troligtvis befinner sig Peng just nu i en form av husarrest, som är att likna vid behandlingen av den kvinnliga journalisten Chai Jing efter att hon 2014 producerade en dokumentärfilm om Kinas luftföroreningar. Det vill säga husarrest, följt av yrkesförbud och munkavel med risk för ännu värre påföljder.

På senare år har flera internationella idrottstävlingar och idrottsligor hamnat i konflikt med kinesiska myndigheter. Engelska Premier League och den amerikanska basketligan NBA har då genast försökt reparera skadorna som orsakats av enstaka idrottare, för att slå vakt om de viktiga profiterna från Kina.

Men denna gång ser det annorlunda ut – det är en kinesisk världsidrottare som har försvunnit. I egenskap av tennisstjärna tillhör inte heller någon enstaka klubb, utan är en del av själva internationella tennisförbundets idrottstävlingar.

Det ska bli intressant att se om Peking kan få omvärlden att också glömma bort Peng Shuai och den våldtäkt mot henne som en av landets mäktigast politiker kan ha gjort sig skyldig till.

FOTNOT: Therese Alshammar användes som jämförelse inte för att det finns några tecken på att något liknande ska ha hänt henne, men för att hon i själva verket är en avlägsen släkting till mig. Därför låg hennes namn närmast till hands. Titta gärna på bilder av oss båda, och se om ni kan finna några likheter!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.